Objavljeno u Nacionalu br. 536, 2006-02-20

Autor: Nacionalova redakcija

PRAVOSUĐE

Drama na Visokom trgovačkom sudu

U ponedjeljak ujutro u 10 sati sastalo se sudačko vijeće Visokog trgovačkog suda kako bi raspravilo i glasovalo tko je najkvalitetniji kandidat za predsjednika tog suda. Kako je Radovan Dobronić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu nedavno povukao svoju kandidaturu, sudačko vijeće glasovalo je za aktualnog predsjednika tog suda Borislava Blaževića, Barišu Gašpara, Maria Vukelića, Radojicu Sremca i Nenada Šepića. Sjednicom je predsjedao predsjednik sudačkog vijeća Bariša Gašpar. Gašpar je predložio da se svi kandidati koji su u sudačkom vijeću izuzmu od glasovanja, jer je smatrao da kandidati ne bi trebali glasovati sami za sebe, a kako se radi o tajnom glasovanju nije moguće provjeriti kako je tko glasovao. Ni taj njegov prijedlog nije prihvaćen, ali Gašpar nije glasovao. Pet glasova dobio je Nenad Šepić, dva Mario Vukelić i jedan Bariša Gašpar. Dobro upućeni pravosudni krugovi tvrde da su za Šepića glasovali oni suci, po nekima diskutabilne profesionalne kvalitete, koje je on tijekom svog mandata na čelu tog suda doveo s Trgovačkog suda u Zagrebu.
Kao kandidat s najvećim brojem glasova, ministrici pravosuđa za imenovanje na tu funkciju, predložen je Nenad Šepić.
Nacional je, iz dobro upućenih pravosudnih krugova, doznao da su nepoznate osobe prije nekoliko dana prijetile Mariu Vukeliću i upozorile ga da bi mogao imati problema ako bude ustrajao u svojoj kandidaturi.
Tijekom vikenda nepoznate osobe telefonom su prijetile i Borislavu Blaževiću, kao i supruzi Bariše Gašpara. Blažević je to prijavio policiji, koja je u ponedjeljak u rano poslijepodne došla na Visoki trgovački sud da u izravnom razgovoru od Blaževića, a naknadno i od Gašpara dozna o kakvim se prijetnjama radilo. Konačnu odluku u roku od dva tjedna trebala bi donijeti Ana Lovrin, ministrica pravosuđa.

Vezane vijesti

Hrvatske znanstvene zvijezde

Hrvatske znanstvene zvijezde

Kako odrediti koliko je nečiji znanstveni rad utjecao na znanstvenu zajednicu, pridonio razvoju znanosti u pojedinom području ili cjelini? Jedno od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika