Objavljeno u Nacionalu br. 536, 2006-02-20

Autor: Mislav Šimatović

KARIJERA I NOVAC

'Đuro Đaković' i Končar grade vjetroelektrane za 200 mil. E

Hrvatski konzorcij gradit će 200 vjetroelektrana vrijednih po milijun eura za rovinjsku tvrtku Valalta i njemačkog investitora, te za njih preraditi 200.000 tona metala

  Slavonskobrodski "Đuro Đaković" proslavio je prošlog tjedna 85 godina poslovanja, a direktor holdinga Josip Bucić odahnuo je nakon što je prije dvadesetak dana potpisan ugovor o prodaji 300 vagona Hrvatskim željeznicama za 257 milijuna kuna. Iako je uoči sklapanja ugovora oko 400 radnika počelo štrajkati, Nacional doznaje da će "Đuro Đaković" uskoro sklopiti još nekoliko unosnih poslova. Predsjednik Nadzornog odbora "Đure Đakovića" Vladimir Vranković potvrdio je za Nacional da se kroz dva mjeseca očekuje odluka Vlade o nabavi 126 oklopnih vozila vrijednih 170 milijuna eura. Vlada će se tada odlučiti za proizvođača, finsku Patriju ili austrijski Steyr. "Natječajem je predviđeno da najmanje 50 posto mora biti izvedeno kroz offset program, ali najavljeno je da će offset programi biti i veći nego ukupno ugovoren iznos", rekao je Vranković.
  Velika su očekivanja i od poslova s Inom. Naime, s tom je tvrtkom "Đuro Đaković" započeo suradnju na obnovi rafinerija u Sisku i Omišlju čija će obnova, vrijedna oko milijardu kuna, biti dovršena u roku od pet godina.
  No, kako doznaje Nacional, "Đuro Đaković" očekuje i skoru realizaciju poslova hrvatskog konzorcija koji nudi proizvodnju elemenata vjetroelektrana. Hrvatska prema Paktu o stabilnosti ima obvezu poticati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Što se toga tiče, "Đuro Đaković" je već započeo pregovore s rovinjskom tvrtkom Valalta i njenim njemačkim partnerom, koji želi sagraditi ukupno 200 takvih vjetroelektrana vrijednih po milijun eura. Osim "Đure Đakovića", u posao će se uključiti Končar i Splitsko brodogradilište, a procjenjuje se da će u sklopu posla biti obrađeno čak 200.000 tona takozvane crne metalurgije.

Vezane vijesti

Slijedi osam godina borbe za preživljavanje

Slijedi osam godina borbe za preživljavanje

Na predizbornom skupu Kukuriku koalicije večeras u Rovinju u Kazalištu "Antonio Gandusio" predstavljeni su kandidati s liste u VIII. izbornoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika