22.02.2006. / 10:53

 

KOSOVO

Završen prvi krug razgovora o Kosovu

Kosovsko izaslanstvo ocijenilo je u utorak navečer u Prištini po povratku s dvodnevnih razgovora u Beču da je uspješno predstavilo i obranilo predloženu reformu lokalne samouprave, usvojnu za pregovore o budućem statusu Kosova. Voditelj izaslanstva i ministar u vladi Kosova Lutfi Haziri, izjavio je da je sastanak bio prigoda da se sučele dva programa, jedan koji je imao u središtu pozornosti građanina kao nositelja vlasti na Kosovu i drugi koji je u središtu imao teritorijalnu dimenziju, a to je plan službenog Beograda. Član Kosovskog izaslanstva Blerim Shala , rekao je da je razlika između dvaju ponuđenih koncepata u tome da je koncept Prištine, kako je kazao, "uvažio sva međunarodno pravna rješenja koja se tiču decentralizacije". Pristup srpskog izaslanstva je, kako je kazao Shala, u suprotnosti s opredjeljenjima međunarodne zajednice, Kontaktne skupine, Vijeća sigurnosti UN-a i posljednjim zaključcima Kontaktne skupine.

Nenad Đurđević iz nevladine organizacije Projekat za etničke odnose u Srbiji, očekuje tokom pregovora Srba i Albanaca ubuduće veći angažman međunarodne zajednice. Đurđević navodi da su bečki razgovori pokazali koliko su oprečni stavovi dvije strane. "Sad je dosta toga na međunarodnim posrednicima, da vide kako da preokrenu situaciju i pokušaju da uvjeravanjem, a možda i drugim metodama pritiska, privole Prištinu da promijeni koncept i glavne ciljeve u vezi sa uključivanjem pitanja decentralizacije u pitanje statusa. Mislim da će posle sastanka u ožujku biti pojačana aktivnost međunarodne zajednice, radi nekog pomaka, jer se znaju želje Beograda i Prištine, a to ni na koji način nije doprinijelo rešenju", kaže on. Đurđević smatra da su obije strane u pregovorima dosta dobro pripremljene i navodi da bi beogradski tim trebalo da stavi jači naglasak na prava Srba, umjesto da insistira na povezanosti općina s Beogradom, jer će to biti posljedica decentralizacije. Đurđević očekuje da pitanje statusa Kosova tokom pregovora bude pokrenuto tek poslije lipnja. "Mislim da će međunarodna zajednica pokušati da rješavanjem pitanja koja nisu direktno vezana za status ublaži odluku o statusu. To ne očekujem skoro, ne pre polovine godine", kazao je Đurđević.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika