Objavljeno u Nacionalu br. 537, 2006-02-27

Autor: Željko Rogošić

OPORAVAK SINJSKE KRAJINE

Kemijska industrija vraća se na Cetinu

Godinu dana nakon izlaska iz stečaja Cetinka iz Trilja u suradnji s vodećom europskom kemijskom industrijom BASF počinje proizvoditi PVC folije za farmaceutsku industriju

Vedran Vilović, suvlasnik i direktorVedran Vilović, suvlasnik i direktorTvornica za proizvodnju PVC folija i ploča Cetinka iz Trilja vraća se na hrvatsko i svjetsko tržište. Cetinka će jedina u svijetu vrlo skoro, do sada nepoznatim metodama, proizvoditi biorazgradive i fotoosjetljive folije te uvesti novu lasersku liniju za proizvodnju PVC folije. Cetinka potiče istraživačke projekte s njemačkim kemijskim divom BACF-om, a nedavno je sa Sveučilištem u Splitu i Kemijsko-tehnološkim fakultetom potpisala ugovor o znanstvenoj suradnji. Svojim projektom Cetinka među prvima ulazi u Jezgru, projekte visokog ranga koje odobrava hrvatsko Ministarstvo znanosti i prosvjete.

Prije godinu i pol dana Cetinku u stečaju kupila je tvrtka Cetinka International. Skupina poslovnih ljudi koji su razvili i uspješno vodili tvornicu staklene ambalaže za farmaceutsku industriju Piramida iz Sesveta odlučila je kupiti Cetinku Trilj kao gospodarsku cjelinu, napraviti reinženjering i rekonstruirati opremu za proizvodni proces, te zbrinuti 130 radnika, veći dio u radnom procesu, manji otpremninama. Novi vlasnici odlučili su započeti novi razvojni ciklus, koji će, nakon gašenja kaštelanskog Adriavinila, značiti okrupnjavanje dalmatinske kemijske industrije u Trilju na rijeci Cetini. Na čelo Uprave, kao jedan od vlasnika, došao je diplomirani inženjer građevinarstva Vedran Vilović, Splićanin koji je svoju poslovnu karijeru razvio u Itongu, nekoliko godina radio je u Siporexu iz Pule, potom u Readymixu, te postao direktor Piramide iz Sesveta.

"Novi vlasnici obnovili su dvije osnovne proizvodnje Cetinke i zaposlili 80-ak ljudi. No Cetinka je zanimljiva zbog svoje suradnje s BACF-om iz Ludwigshafena, najjačom kemijskom industrijom u Europi", kaže Vilović. Zajedno s farmaceutskom i kemijskom kućom Solvay, BACF je osnovao Solvin, tvrtku kćer, koja je najjači europski proizvođač PVC praha. "Iako jedinstvena u svijetu, proizvodna linija PVC folije, smještena u Ludwigshafenu, Solvinu je postala neracionalna, jer mu je za proizvodnju trebala samo 30 dana u godini. Solvin je htio razviti projekt zajedničkog ulaganja, kojim bi liniju nekome ustupio na korištenje. Iako je Sveučilište u St. Peterburgu pokazalo veliko zanimanje za to, Solvin se o ulaganju u zajednički projekt ipak dogovorio s nama u Cetinki. Za poslovni projekt u Trilju našli su više poslovnih razloga", naglašava Vedran Vilović.
Solvin je Cetinki liniju ustupio besplatno, demontirat će je u Ludwigshafenu, montirati u Trilju i brinuti se o njezinu održavanju, ali će idućih deset godina linija njemačkoj tvrtki besplatno biti na raspolaganju 15 dana u godini. Sve ostale dane, linija kapaciteta 300 kg PVC folije na sat radi za Cetinku, čije će kapacitete Solvin unajmiti po komercijalnim uvjetima. Dakle, Cetinka će 350 dana u svakoj ugovorenoj godini proizvoditi za sebe dnevno 7,5 tona folija i imati osiguran plasman robe.

"Linija u svakom trenutku ima mogućnost nadgledanja procesa i kontrole kvalitete laserskim i elektroničkim uređajima, što obične linije nemaju, a to znači da stroj može sofisticiranim prikazom brzo locirati i ispraviti moguće pogreške. Valjak širine 80 centimetara može racionalno napraviti desetke probnih smjesa za folije sa samo 50 kilograma utrošenog materijala, a na običnim linijama mora se potrošiti i tona materijala da bi se mogao napraviti takav eksperiment", ističe Vedran Vilović.
Cetinka će na njoj proizvoditi farmaceutske PVC folije. Ali u suradnji s Kemijsko-tehnološkim fakultetom u Splitu, Cetinka razvija novu proizvodnju. Znanstvenici s fakulteta i stručnjaci iz tvornice zajednički će raditi na proizvodnji biorazgradivih i elektroosjetljivih folija posebnom metodom, kakva se u svijetu još ne primjenjuje. Smjese za takve folije postoje, ali još nitko nije ovladao tehnologijom proizvodnje tih folija metodom kalandriranja. To će prvi put učiniti znanstvenici s Kemijsko-tehnološkog fakulteta i stručnjaci Cetinke, na čelu s Benediktom Aljinovićem, priznatim svjetskim ekspertom za proizvodnju PVC folija, koji je nakon umirovljenja i godina provedenih u svijetu, kao vanjski suradnik odlučio pomoći Cetinki da ovlada do sada nepoznatim tehnologijama. Metoda kalandriranja sastoji se u tome da PVC prah s aditivima ulazi u prvi dio linije, ekstruder, gdje se gnječenjem pod visokim pritiskom prah pretvara u žitku masu. Ona ne teče, nego klizi u sustav valjaka, koji od te žitke mase rastezanjem uspijevaju stvoriti film debljine jednog milimetra.

Kemijsko-tehnološki fakultet osnovan je zahvaljujući splitskom gospodarstvu, ali propadanjem jake kemijske industrije, posebice Jugovinila, fakultet je izgubio svoje uporište. Ugovorom i suradnjom s Cetinkom, taj će fakultet moći školovati svoje studente po Bolonjskom modelu. "Čitav istraživački rad, izrada magisterija i doktorata, može se odvijati na Cetinkinoj istraživačkoj liniji za proizvodnju PVC folija i u laboratoriju, koji smo učinili suvremenim znanstveno-istraživačkim središtem", napominje Vedran Vilović. Izvanserijski opremljen laboratorij i linija važan su poligon za istraživanja prerade polimera i u svjetskim okvirima.

Cetinka je ugovor o suradnji potpisala i sa Sveučilištem u Splitu, jer se tako omogućava bilo kojoj članici splitskog sveučilišta da potpisuje i realizira istraživačke projekte s Cetinkom. Ugovor sa Sveučilištem omogućio je Cetinki pristup projektu Jezgra, koji propisuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. U Hrvatskoj za sada postoje samo četiri projekta Jezgra, a među njima je projekt Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu, akademika Miroslava Radmana. U taj rang ulaze samo projekti čija je svrha razvoj tehnologije i pružanje usluga javnim korisnicima, projekti koji objedinjavaju opremu i ljude, i na koje se naslanjaju drugi projekti, pa se krug znanja i korisnika stalno širi. Projekt Jezgru može pokrenuti znanstvena institucija ili gospodarski subjekt. Cetinka ima praktična znanja u proizvodnji, sofisticiranu opremu, a suradnjom sa Sveučilištem dobiva visokoobrazovane kadrove. To znači da tvornica u Trilju ispunjava sve preduvjete da sebi osigura visokokvalitetan razvoj, za koji bi bez takve suradnje morala izdvojiti mnogo novca.

U Cetinki misle i na obrazovanje mladih menadžera, a ne samo inženjera i tehničara. Naime, Cetinka surađuje s Poslovnom školom na Bledu, koju pohađa jedan Cetinkin menadžer. Među projektima koje radi Poslovna škola na Bledu je i projekt kojim će Cetinka dobiti sve pokazatelje o svim potencijalnim tržištima u Europi i svijetu, o sirovinama koje su potrebne za proizvodni proces i supstitucijama materijala.
"U ovoj godini, dakle, ne samo da ćemo višestruko povećati proizvodne kapacitete, nego ćemo pratiti sve promjene u suvremenoj tehnologiji, te imati sve informacije o kretanjima tržišta PVC-a i plasmana PVC folija na svjetskom tržištu. Rad na projektu Jezgre, koji smo prijavili Ministarstvu, bit će prvi koji od početka opravdava suradnju znanosti i gospodarstva", istaknuo je Vedran Vilović.

Cetinka iz Trilja veliki je primjer za hrvatsko gospodarstvo. Iskoracima u istraživanje i razvojem novih materijala i tehnologija, Cetinka sebi osigurava razvoj i zapošljavanje novih ljudi. U međunarodnim projektima, poput ovog sa Solvinom, Cetinka je osigurala desetogodišnje vlasništvo nad sofisticiranom proizvodnom linijom koja jamči visoko kvalitetne i nove proizvode. Usporedo s tim, Cetinka razvija suradnju s fakultetima, Sveučilištem u Splitu i Ministarstvom znanosti, što omogućava nove znanstvene, tehnološke i ekonomske standarde.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika