Objavljeno u Nacionalu br. 537, 2006-02-27

Autor: Nacionalova redakcija

KINA

Premijer godinama nosi isti kaput

  Kineski premijer Wen Jiabao boravio je tijekom proslave kineske lunarne nove godine u pokrajini Shandong i posjetio dva okruga u unutrašnjosti razgovarajući sa stanovnicima, posjetivši neke od njih u tamošnjim selima, o čemu su objavljene fotografije u lokalnim novinama. Jedan tamošnji novinar, koji je pratio i ranije posjete Wen Jiabaoa tom području, zamijetio je da je premijer odjeven u zimski kaput, neuobičajen za kineske rukovodioce, a sjetio se i da ga je prilikom ranijeg posjeta pokrajini vidio u istom kaputu. Potražio je stare fotografije iz 1995. kad je Wen Jiabao - tada kao kandidat za člana Politbiroa CK KP Kine - posjetio tržnicu u mjestu Shouguangu u pokrajini Shandong. Imao je isti taj kaput, samo što je onda bio relativno nov, a na najnovijoj fotografiji vidi se da je već pomalo iznošen.
  Taj je novinar o tome napisao bilješku na internetskom siteu lokalnih novinara te kao dokaz svojoj tvrdnji na site stavio i dvije fotografije, jednu iz 1995. i drugu iz 2006. O tome su se potom raspisale kineske novine, ističući koliko je kineski premijer skroman pa stalno nosi stari kaput. Da nije riječ o propagandnom triku, potvrdili su i drugi novinari, koji su na internet stavili i druge fotografije Wen Jiabaoa snimljene u drugim dijelovima Kine na kojima je premijer u istom kaputu. I razni kineski građani potvrdili su da se 63-godišnji Wen Jiabao, treći u hijerarhiji KP Kine, ponaša vrlo skromno.    

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika