01.03.2006. / 12:59

 

PRAVOSUĐE

Predsjednik Mesić: Korupcija je nažalost prisutna u pravosuđu

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u srijedu je u Splitu izjavio kako mu je žao što je Europska komisija odgodila screening o hrvatskom pravosuđu i izrazio uvjerenje da odgoda neće dugo trajati. Naglasio je kako se mora voditi računa da se pregovori vode u Bruxellesu, "ali da reforme moramo provoditi mi ovdje. Dakle, sve je na nama, što prije provedemo reformu pravosuđa, to ćemo lakše otvarati i druge teme pred europskim pregovaračima", rekao je Mesić. "Korupcije na žalost ima. Mnogi su stranci i meni osobno rekli da se svugdje traži novac i da bi možda i platili, ali ne znaju tko je glavni da mu se novci daju. Ne vjerujem da svi traže, ali neki očito traže", kazao je predsjednik Mesić. Ministrica pravosuđa Ana Lovrin izjavila je , međutim, u srijedu u Saboru tijekom aktualnog prijepodneva da loše stanje u pravosuđu nije razlog odgode screeninga. "Nema nikakve pljuske hrvatskom pravosuđu zbog odgode screeninga", kazala je ministrica pred Saborom. Naglasila je da je obostrana procjena, i Hrvatske i EU, da će do rujna, do kada je odgođen screening, hrvatsko pravosuđe biti još bolje, prije svega zbog nastavka njegove reforme. Zastupnik SDP-a Nenad Stazić nije se složio s njenim tvrdnjama i ponovio da je screening odgođen zbog velikog broja zaostalih predmeta, korupcije u pravosuđu, a posebno zbog načina izbora sudaca, prije svega predsjednika Visokog trgovačkog suda. Ministricu je upitao hoće li spriječiti da se za predsjednika tog suda imenuje Nenad Šepić, kojemu, kaže, DSV ne želi ukinuti sudački imunitet iako je umiješan u kriminal, a ona mu je odgovorila kako nije u redu da se njoj postavljaju pitanja vezana uz odluke DSV-a, kao neovisnog tijela, najavivši da će o svom izboru za predsjednika Visokog trgovačkog suda izvijestiti u roku.

Iz Europske komisije je, pak, u srijedu stiglo i službeno priopćenje o odgodi:"Ne radi se o odgodi nego o vremenskoj preraspodjeli tehničkog sastanka za kasniji datum, iz tehničkih razloga, što je urađeno u dogovoru s hrvatskom stranom. To će omogućiti bolju pripremu hrvatskih pregovarača za to područje", rekla je Kisztina Nagy, glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika