03.03.2006. / 11:06

Autor: Tina Zlatar

URAGAN KATRINA

Američki ministar Michael Chertoff podnio ostavku

Povjerljive videosnimke pokazuju da su američki predsjednik Bush i Michael Chertoff prije udara uragana Katrine znali da bi nasipi u New Orleansu mogli popustiti.

U četvrtak je američki ministar domovinske sigurnosti dao ostavku na svoje mjesto, jer navodno želi provesti više vremena sa svojom obitelji, objavio je Washington Post u petak. Razlozi njegove ostavke su upitni, jer on je već druga osoba povezana s Katrina aferom koja je dala otkaz. Prvi je bio Michael D. Brown, bivši šef Federalne agencije za izvanredna stanja. Povjerljive videosnimke do kojih je došla agencija Associated Press pokazuju da su američki predsjednik Bush i Michael Chertoff prije udara uragana Katrine znali da bi nasipi u New Orleansu mogli popustiti. Unatoč upozorenjima tadašnjeg šefa Federalne agencije za izvanredna stanja Michaela Browna, koji je predvidio moguće razmjere katastrofe te zatražio da federalne agencije da ubrza birokraciju, Bush je ostao optimističan i nije poduzeo ništa. Dapače, tri dana nakon uragana, Bush je izjavio: "Mislim da nitko nije predvidio popuštanje nasipa". Snimka tajnog briefinga potvrđuje da je Brown, koji je smatran glavnim krivcem za loš odgovor na Katrinu, upozoravao na nedovoljne pripreme, ali i da je davao djelmično krive informacije. Certoffu je tvrdio da je dan prije vojska spremno čekala na moguću intervenciju iako je vojska na teren stigla tek danima nakon katastrofe. Stručnjak Nacionalnog centra za uragane Max Mayfield upozorio je da bi Katrina mogla biti jedan od 10-15 najsnažnijih uragana u povijesti te da modeli pokazuju kako bi valovi i vjetrovi mogli probiti nasipe i poplaviti grad. Senator David Vitter snimku je komentirao riječima: "Snimka jasno pokazuje da ova katastrofa nije došla kao grom iz vedra neba. Ne samo da je bila predvidiva, već je bila i predviđena", piše Washington Post u petak.

Vezane vijesti

Uragan Gustav sve bliži obalama Louisiane

Uragan Gustav sve je bliži obalama Louisiane. U jutarnjim satima prema srednjoeuropskom vremenu bio je oko 250 kilometara nadomak obale, a napreduje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika