03.03.2006. / 16:17

Autor: Ivan Duvnjak

EUROPSKA UNIJA

EU nalaže više dana godišnjeg i tjednog radnog odmora

Na seminaru u Bruxellesu Europska unija je upoznala predstavnike Ministarstva gospodarstva, Hrvatske udruge poslodavaca i sindikate s direktivom o radnom vremenu koja obvezuje sve članice Unije, a po kojoj će minimalni broj dana godišnjeg odmora sa sadašnjih 18 dana biti produžen na četiri tjedna. Radnici će dobiti i pravo na 35 sati neprekidnog tjednog odmora. Luka Benko iz Saveza samostalnih sindikata ukazuje i na odredbu prema kojoj noćni rad neće smjeti biti dulji od osam sati, a novost je da će tim radnicima poslodavci morati osigurati zdravstveni pregled u redovitim intervalima. Dnevni odmor radnika definira se kao 11 neprekinutih sati odmora u razdoblju od 24 sata, dok u našem zakonu stoji 12 neprekinutih sati između dva uzastopna radna dana. Direktiva zahtijeva minimum od 24 neprekinuta sata plus dodatnih 11 sati dnevnog odmora u razdoblju od 7 dana. Kod nas zakon propisuje 24 sata nedjeljom, a ukoliko je nedjeljom prijeko potrebno raditi za svaki radni tjedan mora se osigurati jedan dan odmora.

Prema direktivi EU-a plaćeni godišnji odmor mora trajati minimalno četiri tjedna i to vremenska, dok je po našem zakonu minimum 18 radnih dana i računa se po šest radnih dana u tjednu, osim ako internim ugovorom nije drugačije uređeno. Zajedno s prekovremenim radom maksimalni broj prosječnih radnih sati u sedmodnevnom razdoblju ne smije biti više od 48 sati tijekom jednog mjeseca. Prema našem zakonu moguće je preći taj prosjek pa će i tu biti promjena. Marina Kasunović iz Sindikata usluga UNI-Cro tvrdi da je temeljni cilj ove direktive promicanje sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu, te uspostavljanje minimalnih standarda u zemljama Europske unije.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika