15.03.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

KURDISTAN

70,000 KURDA SPREMNO BORITI SE UZ AMERIKANCE

70,000 KURDA SPREMNO BORITI SE UZ AMERIKANCE

Kurdski vođa Barhim Salih, premijer Kurdistanske regionalne vlade, predvidio je brzi kolaps iračkog predsjednika Husseina te obznanio da je 70,000 Kurda spremno boriti se uz američke snage. Također je upozorio da je Saddam minirao naftna polja u Kirkuku, a vjerojatno i drugdje, te da će ih dignuti u zrak prije svog bijega iz zemlje. Salih je siguran u kratkotrajnost rata, jer će po njegovom mišljenju velik broj pripadnika iračke vojske i Republikanske garde odbiti sudjelovati u borbama.
U razgovorima s Washingtonom Salih je izrazio nadu da SAD neće poticati Tursku na slanje trupa u sjeverni Irak (područje s većinom kurdske populacije), jer će u protivnom isto učiniti i Iran. ‘’To bi otvorilo Pandorinu kutiju i otežalo formiranje nezavisne i demokratske vlade u Bagdadu’’, rekao je Salih. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je kako je Busheva administracija dala do znanja da se protivi svakoj unilateralnoj akciji u sjevernom Iraku te da to Turska u potpunosti razumije.

Vezane vijesti

Sad smiju pisati o Kurdima, ali za to ipak idu u zatvor

Sad smiju pisati o Kurdima, ali za to ipak idu u zatvor

Nakon što je prije desetak dana ponovno uhapšen jedan turski izdavač, akademik i jedan od istaknutijih turskih boraca za ljudska prava Ragip… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika