Objavljeno u Nacionalu br. 538, 2006-03-06

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

'Dva igrača s klupe' igraju u New Yorku

Komedija Dejana Šorka u službenom programu uglednog Tribeca Film Festivala

Ivan StarčevićIvan StarčevićOTVORENO
Utorak, HRT 1, 22.42
vijenac

Pitanje voditeljice Hloverke Novak Srzić izloženo glasovanju gledatelja uvodi nas u nedvojbeno višu fazu našeg društvenog razvoja, počujmo: «Prema vašem mišljenju, što je u Hrvatskoj više korumpirano: pravosuđe ili političari»? Vidimo da se više ne pita je li, nego koliko. Za dlaku, bolje rečeno za kunu, pobijedilo je pravosuđe, valjda pod utjecajem skorih revolucionarnih otkrića tada još nesmijenjene Vesne Škare Ožbolt. Pedeset jedan posto gledatelja smatra da je pravosuđe korumpirano više od političara, a 49% Hloverkinih štovatelja ćuti (osjeća, seljačino, osjeća!) da rvacki političari smrde više od nekih sudaca, nekih odvjetnika i nekih sudskih službenika koji su pokvareni. Morali smo ovo oprezno formulirati, a da smo smjeli i ovako treba zahvaliti Europskoj uniji koja je stanje u rvackom pravosuđu ocijenila katastrofalnim. Naše pravosuđe najsporije je u Europi, ima najviše sudaca, sudova, sudskih službenika i najviše neriješenih predmeta. U Hrvatskoj treba smanjiti broj sudova i sudaca, postupak imenovanja sudaca učiniti transparentnim i spriječiti korupciju. To se otkrilo tek sada, šest godina pošto su Račan i društvo hrabro probuncali svoju nebulozu o preopterećenosti i malobrojnosti naših dragih i poštenih sudišta i sudaca, o gruntovnidama da i ne govorimo.

RIJEČKI KARNEVAL
Utorak, HRT 2, 18.50
vijenac

U produkciji «Kanala R», jer velika HTV nema vremena za te stvari, konačno smo vidjeli reportažu o velikom svjetskom događaju što ga proizvodi Hrvatsko Primorje, Rijeka i zaleđe. U ritmu koji odgovara razigranosti maškara vidjeli smo ne samo karnevalsku povorku nego i čitav niz popratnih manifestacija, tj. karnevalića, izložbi, izjava sudionika karnevala, čemu se nadamo i dogodine.


GENIJALCI
Četvrtak, HRT 2, 21.15
kaktus

Spontano i čista srca iskričavi voditelj P. Žarden izjavljuje da su Englezi glup narod, što mu je već treći potez na autoportretu. Najprije je demonstrirao protiv homića, onda je tražio djevojku preko Plavog oglasnika, pardon Iskrice, i sad ovo s Englezima. Četvrti potez je još malo nejasan, jer što je ovaj očajnik rekao ili učinio Maji Šuput večeras, kad joj je na kraju snimanja ovih «Genijalaca» stavio rukicu negdje u predjelu struka, to će znati jedino ona. Mi ispred svojih malih ekrana vidjeli smo samo to kako se žrtva naglo odmaknula i glasno mu rekla «prasac jedan». Što god da je stari panj namjeravao učiniti gđici Šuput, trebao je pričekati da se kamere ugase, a njegova iskra plane.

DORA
Subota, HRT 1, 20.10
kaktus

Treba sada smoći građanske hrabrosti i ispričati se sinu i autoru Borisu, ocu Đorđu i široj obitelji Novković na preuranjenoj ocjeni kvalitete prošlogodišnje pjesme pobjednice «Vukovi umiru sami» (poznate i kao «Udri me nogom u jami»). Priznajemo, prije godinu dana bili smo preoštri, jer tek ovo večeras, ova «Visoka potpetica» je dno dna. Sretno u Grčkoj!

DORA NOĆNA MORA
Subota, Z 1, 22.00
vijenac

U kraćem razgovoru za «Nacional» Željko Malnar, organizator natjecanja za pjesmu koja će Republiku Peščenicu predstavljati u Grčkoj, ističe da je zadovoljan kvalitetom i izvedbom pjesama «Pimpek moj» (vokalni solist Jaran) i «Je t'aime» (g. Ševa, raspjevan kao ptica). Masovan odaziv gledatelja i predan rad stručnih žirija lokalnih TV centara Rijeke, Splita, Vinkovaca itd. potvrđuju njegov optimizam. Rezultat glasovanja publike i struke ostao je pomalo u sferama kaosa što tradicionalno prati «Noćnu moru», a i bilo je već rano jutro kad je trebao pobijediti temperamentni Jaran, ali nije, jer je vrijeđao Bracu Cigana (peščeničkog Mirka Fodora), pa je organizator počeo zauzimati stajalište da bi pobjednik trebao biti Ševa. Nastavak slijedi.

STUDIO F1
Nedjelja, HRT 2, 14.45
četiri kaktusa

U uvodnoj emisiji, prije prvih utrka, pojavio se voditelj i urednik Ivica koji je postao Ivan, a ostao Blažičko. Pažnju vjernih gledatelja nisu toliko privukle riječi stručnog suradnika Mladena Jergovića koliko ofucana, stara i tijesna Blažičkova tamna majica s krokodilom. Svima nam je prvo palo na pamet to da će «Lacoste» tužiti sirotog Blažička i ubogu HRT zbog nanošenja štete ugledu svojih proizvoda. Poznato je da je internim pravilnikom djelatnicima HRT-a zabranjeno na svoju ruku reklamirati bilo koji proizvod ili tvrtku. Vremešni Blažičko sigurno dobro zna za taj pravilnik i za njegove kaznene odredbe. Ne možemo vjerovati da je čovjek koji je pobjegao na Novu TV i hrabro se, kao da ništa nije bilo, vratio na majčinske grudi ravnateljice HRT-a Marije Nemčić, sada smogao toliko drskosti da otvoreno prkosi pravilima kuće. Stoga neka ona bude milostiva prema njemu, jer ipak je tu riječ o kriminalu, pojavi vrlo čestoj na nacionalnoj i javnoj HRT. Molbu potkrepljujemo činjenicom da je Blažičkova odluka da osramoti HRT, ako je bila svjesna, provedena vrlo diskretno. Odabir godišta majice, njenog stanja, svjestan minus od najmanje dva slova X u odabiru veličine – sve to potvrđuje ne samo Blažičkovo slabije imovno stanje, nego prvenstveno i prije svega odsustvo bilo kakve namjere da okrivljeni svjesno reklamira kvalitetu polo-majica «Lacoste». Da je primio neku lovu od Francuza, Ivica bi se pojavio u svijetloj majici novije generacije i njegove veličine (XXXXL), u sjajno osvijetljenom studiju, pravi magnet za djevojke, vitak, obrijan i opran, a ne u mračnom i zapuštenom izdanju, jedva dostojnom pojavljivanja u studiju Malnarove «Noćne more».


DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 19.30
vijenac

Lina Kežić javlja da je komedija Dejana Šorka «Dva igrača s klupe» ušla u službenu konkurenciju njujorškog Tribeca Film Festivala. Očito je da se ovom filmu dogodila velika stvar, jer u konkurenciji od tisuću petsto filmova ući među prvih petnaest stvarno je uspjeh, ističe g. Šorak u svojoj kraćoj izjavi za «Nacional». Kao što vidite, drage čitateljice i čitatelji, mi ovdje nismo razgovarali samo sa Željkom Malnarom. G. Šorak, kojega smo imali čast poljubiti na premijeri njegova briljantnog filma u Zagrebu, 9. studenog prošle godine, obavijestio nas je da Tribeca traje od 25. travnja do sedmog svibnja, a za vas bez interneta ističemo da je svečana projekcija u subotu 29. travnja u 20.15 h. Jednom davno, nakon premijere «Tri muškarca Melite Žganjer» u Puli, poljubio sam i Snježanu Tribuson, iz čega se vidi da smo mi ovdje široki ne samo glede razgovora za novine, nego i poljubaca javnih. Na primjer: Ljiljana Bogojević, fenomenalna Kristina iz drugog nastavka Tribusonkine serije «Odmori se, zaslužio si», također ima naše simpatije i našu sklonost intervjuima.
Ako propustite prvu njujoršku utakmicu igrača s klupe, diljem Lower Manhattana, uže domovine ovog De Nirova i Scorseseova festivala osnovanog 2002. godine, bit će još pet projekcija, zadnja petog svibnja. Publici bi se tamo, trebali nakloniti glumci Borko Perić i Goran Navojec, glumica Dora Lipovčan, scenarist i redatelj ovog velikog uspjeha hrvatske kinematografije Dejan Šorak i, trebali bi, mnogi drugi.

>email to:Ivan Starcevic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika