Objavljeno u Nacionalu br. 538, 2006-03-06

Autor: Nacionalova redakcija

FRANCUSKA

Francuskog premijera ubo opasan komarac

Francuski premijer Dominique de Villepin sa zebnjom iščekuje da vidi je li i on postao žrtva velike epidemije koja je zahvatila otok Reunion, francusku koloniju u zapadnom dijelu Indijskog oceana. Tamo je već 2005. zabilježeno dosta slučajeva groznice chikungunya, koju prenose komarci, no posljednjih mjeseci izbila je velika epidemija, četvrtina od 770.000 stanovnika Reuniona je oboljela, pa je francuski predsjednik Villepin doputovao na otok, kako bi vidio kakve mjere treba poduzeti da se epidemija suzbije.
On je tijekom 24-satnog boravka na otoku posjetio tamošnje bolnice, razgovarao s pacijentima, održao sastanke s lokalnim funkcionarima, te obećao značajnu financijsku pomoć Pariza od oko 100 milijuna eura za suzbijanje epidemije. No dok se kretao otokom, odjednom je i sam osjetio bol na ruci, jer je i njega ujeo komarac, pa postoji mogućnost da je i on dobio groznicu.
On se vratio u Pariz, a tek će se za nekoliko dana znati je li i on zaražen, jer je inkubacija te groznice dosta duga. Bolesnik ima visoku temperaturu, sve ga boli, posebno zglobovi, što može potrajati i mjesecima nakon što groznica već prođe. Bolest je neugodna, ali ne i smrtonosna, pa je od 186.000 oboljelih na Reunionu samo 93 umrlo. Možda je to bio razlog što francuska vlada nije odmah energično reagirala kad se epidemija raširila, nego je to učinila sa zakašnjenjem, za što su mnogi na otoku krivili upravo Villepina, pa ugriz komarca smatraju i pravednom kaznom za njega.
Bolest se pojavila i na susjednom Mauricijusu, te na nekim drugim otocima tog područja, a postoji bojazan da bi se bolest mogla proširiti sve do Sredozemlja, jer i u Sredozemlju ima komarca iz vrste Aedes albopictus, koji tu groznicu prenosi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika