Objavljeno u Nacionalu br. 538, 2006-03-06

Autor: Eduard Šoštarić

GAZETA

Porast odlaska vojnika HV-a u misije

Hrvatski sabor ovog tjedna donosi odluku o slanju oružanih snaga u misije diljem svijeta

Hrvatski sabor uskoro će donijeti odluku kojom će broj pripadnika hrvatskih oružanih snaga u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda do kraja 2007. porasti na 64 pripadnika. Povećanje broja pripadnika HV-a u mirovnim misijama objašnjava se jačanjem hrvatske pregovaračke pozicije za punopravno članstvo u NATO-u, a s druge strane jačim angažmanom u svim UN-ovim mirovnim misijama opravdava se neodlazak hrvatskih vojnika u Irak. Valja reći i to kako će Hrvatska već na proljeće ove godine znatno pojačati vojni kontingent u Afganistanu s 50-ak pripadnika na 140 vojnika u sklopu NATO-ove misije ISAF.
Nacional posjeduje Vladin prijedlog o slanju hrvatskih vojnika u mirovne misije upućen Hrvatskom saboru u kojem se predviđa da 64 vojnika HV-a sudjeluju do kraja 2007. u deset mirovnih misija. U mirovnoj misiji UN-a u zapadnoj Sahari (MINURSO) hrvatski vojnici sudjeluju od 2002. u statusu vojnih promatrača, a trenutačno su u misiji dvojica časnika kojima mandat završava ovog mjeseca. Predlaže se proširenje misije na sedam pripadnika HV-a. Kad je riječ o mirovnoj misiji na Haitiju (MINUSTAH), Hrvatska sudjeluje s jednom časnicom raspoređenom u zapovjedništvu misije. Odjel za mirovne operacije UN-a poslao je Hrvatskoj upit da proširi svoj sastav, pa hrvatska vlada predlaže do četiri pripadnika HV-a na Haitiju s rotacijama do kraja 2007. Na Cipru u mirovnoj misiji UNFICYP dvojica hrvatskih vojnih promatrača sudjeluju u sklopu slovačkog kontingenta, a njihov mandat završava u rujnu 2006. Slovačko ministarstvo obrane ponudilo je Hrvatskoj mogućnost povećanja broja sudionika, što je hrvatska vlada i prihvatila. Mirovna misija na Bliskom istoku (UNTSO) trenutačno nema ni jednog hrvatskog vojnog promatrača, ali je UN predložio Hrvatskoj slanje dvojice hrvatskih vojnika a hrvatska vlada podržala je tu mogućnost.
Hrvatski vojnici u mirovnoj misiji u Indiji i Pakistanu sudjeluju sa sedmoricom vojnih promatrača, a zapovjednik misije je hrvatski general Dragutin Repinc. Predlaže se povećanje broja hrvatskih vojnih promatrača s obzirom na pozitivan trend sudjelovanja Hrvatske u toj operaciji. Republika Hrvatska sudjeluje s tri stožerna časnika u mirovnoj operaciji u Liberiji (UNMIL), a očekuje se i pojačanje kontingenta. Na Obali Bjelokosti u mirovnoj misiji (UNOCI) ukupno su od kolovoza 2004. tri hrvatska vojna promatrača, ne predviđa se znatnije pojačanje nego dosadašnja razina sudjelovanja. Jedna od novijih mirovnih operacija iz ožujka 2005. jest misija u Sudanu (UNMIS). Pripadnici HV-a započeli su sudjelovanje u travnju 2005., kad su trojica časnika upućena na dužnosti časnika za planiranje, obuku i personalne poslove. Predviđen je nastavak sudjelovanja.
U Eritreji i Etiopiji (UNMEE) trenutačno je sedam hrvatskih vojnih promatrača na teritoriju Etiopije, koji u rotacijama sudjeluju od 2001. Očekuje se nastavak sudjelovanja s nešto većim brojem promatrača.>email to:Eduard Sostaric

Vezane vijesti

Rončevića čeka presuda u aferi 'kamioni': Hoće li nakon Polančeca biti osuđen...

Rončevića čeka presuda u aferi 'kamioni': Hoće li nakon Polančeca biti osuđen još jedan bivši HDZ-ov ministar?

Nakon više od deset mjeseci suđenja zagrebački Županijski sud sutra će odlučiti o krivnji bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika