10.03.2006. / 09:41

Autor: Hrvoje Perinić

ITALIJA-HRVATSKA

Talijanski predsjednik potpisao zakon o državljanstvu

Tim zakonom se dopunjuje onaj iz 1992. godine kojim je Italija omogućila povrat talijanskog državljanstva hrvatskim i slovenskim državljanima nastanjenim na prostoru koji je nekoć pripadao Italiji.

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi u srijedu je potpisao zakon o talijanskom državljanstvu koji je njihov parlament usvojio 9. veljače. Uslijedit će objava zakona u talijanskom službenom listu, a onda ministarsko vijeće treba unutar šezdeset dana sastaviti tzv. cirkularno pismo u kojemu će biti naznačen način provedbe zakona. Riječ je o zakonu koji dopunjuje onaj iz 1992. godine kojim je Italija omogućila povrat talijanskog državljanstva hrvatskim i slovenskim državljanima nastanjenim na prostoru koji je nekoć pripadao Italiji. Uvjet je bio da su mogli dokazati da su prebivali na spomenutim područjima zaključno s 1947. godinom. Dopuna se sastoji u tome da je pravo na talijansko državljanstvo prošireno i na njihove potomke, dakle osobe koje su rođene nakon tog datuma 1947. i koji su njihovi izravni. Zakon ima ograničeni rok trajanja, odnosno zahtjevi će se moći uputiti talijanskim konzularnim predstavništvima u Hrvatskoj u naredne dvije godine. No, do podnošenja zahtjeva trebat će pričekati da ministarsko vijeće sastavi cirkularno pismo koje će podobnije objasniti tko i kako može postati talijanski državljanin. Naime, iako zakon izričito navodi da pravo na talijansko državljanstvo imaju osobe koje mogu dokazati da su im izravni potomci bivši talijanski državljani, dakle rođeni prije potpisivanja mirovnog ugovora iz 1947. godine, s druge strane traži od podnositelja dokaze o pripadnosti talijanskoj kulturi i jeziku. Formulacija tog uvjeta je opširna i ne ulazi u detalje kako i s kojim dokumentima osoba može dokazati kulturnu i jezičnu pripadnost. To će podrobnije objasniti cirkularno pismo vlade, no iz iskustva zakona iz 1992. valja očekivati da će talijanska država biti selektivna. Naime, njime je tek manji broj podnositelja zahtjeva na kraju dobio državljanstvo, a radi se o oko 3.500 do 4.000 hrvatskih državljana koji imaju dvojno državljanstvo. Nije još poznato primjerice hoće li članstvo u nekoj zajednici Talijana predstavljati značajan uvjet dokazivanja jezične i kulturne pripadnosti. Potpuno je razumno zaključiti da će diploma završene talijanske manjinske škole bitno utjecati na konačni sud. Glas Istre donosi podatke da po zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine u Hrvatskoj živi 19.636 pripadnika talijanske nacionalne zajednice, što je sedam posto manje od popisa iz 1991. godine. U tom istom popisu 20.521 hrvatski državljanin je izjavio da mu je talijanski materinji jezik.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika