10.03.2006. / 15:02

Autor: Boris Beck

KNJIŽEVNE BRIGADE

Biserje pred internetske svinje


15-godišnja zagrebačka gimnazijalka, koja je pokušala samoubojstvo nakon što joj je zločesta ravnateljica pročitala blogerski dnevnik i pokazala ga njenim roditeljima, još je jedna žrtva za slobodu medija. Stvarno smo već daleko od uštogljenog 19. stoljeća u kojem se točno znalo tko smije govoriti i o čemu - pa su o bolestima pričali samo doktori, a o mumijama arheolozi. Slava budi revolucionarnom 20. stoljeću koje je srušilo sve barijere između privatnog i javnog tako da sada svi smiju laprdati o svemu, a vrhunac je Piramida Željke Ogreste u kojoj manekenke, ratni zločinci i treneri umuju o zaštiti dječjih prava, ekonomiji i politici dok im oznojena publika mahnito plješće.

Val privatnosti međutim buja i dalje i nosi sve pred sobom. Dok javni istupi i mediji još uvijek imaju svoje organizatore i urednike koji biraju tko će govoriti i kako, Web omogućuje instantno objavljivanje svojih misli cijelom svijetu, a da ne napustite sobu. O čemu pišu? O sebi, naravno, o čemu će drugom. I kakvo je onda čudo da se među 70.000 hrvatskih blogera nađe naivna djevojka koja stavi svoje najintimnije tajne na blog, ne zaštitivši se čak ni pseudonimom, ne znajući da se osim njenih vršnjaka virtualnim prostorom kreću i pravi pravcati silovatelji.

Isusov savjet učenicima - da ne bacaju svoje bisere pred svinje jer će bisere pogaziti, a njih rastrgati - još uvijek vrijedi, iako je izrečen u preddigitalnom dobu. A tko je tu svinja - ravnateljica koja je iz virtualnog prostora posegnula u pravi i izvukla učenicu iz tko zna kakvih mogućih ucjena - ili su to oni koji pišu najmračnije stvari po komentarima i postovima samo zato što su zaštićeni anonimnošću, nije teško zaključiti. Par nevješto prerezanih žila u zahodu 18. gimnazije u tom su slučau najmanja cijena koju je mogla platiti.

Vezane vijesti

Kastavski župnik: 'Bravo Beograđani! Tako se bori protiv bolesnika i

Kastavski župnik: 'Bravo Beograđani! Tako se bori protiv bolesnika i psihopata'

Nakon velikih nereda u Beogradu koji su nastali tijekom pokušaja obračuna dijela građana sa sudionicima gay parade, mišljenje o cijelom događaju dao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika