12.03.2006. / 00:14

Autor: Hrvoje Perinić

HAAG

ICTY: Slobodan Milošević umro je od infarkta

Nizozemska televizija je također objavila informaciju dobivenu od anonimnog izvora iz Haaga da je i ranije utvrđena prisutnost lijekova u krvi Slobodana Miloševića koji su slabili efekt lijekova za srce, no o tome će se znati više tek nakon detaljnijih toksikoloških pretraga.

Kako je u nedjelju navečer priopćio Haaški sud, Slobodan Milošević je preminuo od infarkta miokarda, a s obzirom da je bolovao od kronične hipertenzije, time je zasada isključena pretpostavka o samoubojstvu bivšeg srpskog predsjednika. Obdukciju tijela su izvršila dva sudska patologa i jedan neuropatolog iz Nizozemske, pod supervizijom jednog belgijskog patologa i dvojice eksperta s Vojno – medicinske Akademije u Beogradu. Rezultati toksikološke analize očekuju se u roku od 24 do 48 sati. Kako javljaju srpski mediji postupak obdukcije je snimljen i učinjena je opsežna foto-dokumentacija. Također su uzeti svi neophodni uzorci tkiva Slobodana Miloševića, na kojima će se vršiti daljna toksikološka i histopatološka analiza uobičajena u ovakvim situacijama.

Podsjetimo, Miloševićev pravni savjetnik, Zdenko Tomanović predočio je novinarima pismo pokojnog Miloševića koje je on poslao ruskom šefu diplomacije 10. ožujka u kojem izražava sumnju da ga se truje: "Smatram da je uporno nastojanje da mi se uskrati liječenje u Rusiji posljedica motivirana strahom da bi pažljivom, stručnom analizom bili otkriveni aktivni pokušaji narušavanja mog zdravlja za sve ovo vrijeme, koji se ne bi mogli sakriti od ruskih stručnjaka", citirao je Tomanović pismo Miloševića. "Obraćam vam se u očekivanju da mi pomognete u zaštiti od kriminalne aktivnosti u instituciji koja radi pod znakom Organizacije ujedinjenih naroda. Iz dokumenta koji mi je dostavljen 7. ožujka vidi se da su 12. siječnja, on kaže, "u mojoj krvi pronađen je izuzetno jak lijek koji se koristi, kako sami kažu, za liječenje lepre i tuberkuloze" kaže se u pismu Slobodana Miloševića i on još kaže da nikakav antibiotik nije koristio tokom svih ovih pet godina koliko je u zatvoru. Također citira: "U svakom slučaju oni koji mi ubacuju lijek za lepru sigurno ne mogu da me liječe i oni od kojih sam branio zemlju u ratu i koji imaju interes da me ušutkaju također'", citirao je Miloševićevo pismo Zdenko Tomanović.

Nizozemska televizija je također objavila informaciju dobivenu od anonimnog izvora iz Haaga da je i ranije utvrđena prisutnost takvih lijekova u krvi Slobodana Miloševića te da postoji mogućnost da su oni slabili efekt lijekova za srce, no o tome će se znati više tek nakon detaljnijih toksikoloških pretraga.  

Vezane vijesti

Milošević: polagao sam temelje za budućnost

Milošević: polagao sam temelje za budućnost

Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao je večeras, nakon neslužbenih informacija po kojima je on dobio najmanje glasova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika