13.03.2006. / 10:21

Autor: Dinko Boić

SlOVENIJA-HRVATSKA

Ljubljanska Banka ne može vratiti dug jer ne posluje u RH

Dimitrij Rupel za list "Delo" izjavio kako bi Ljubljanska banka mogla vratiti dug štedišama kada bi joj bilo omogučeno poslovanje u RH.

U subotu u izjavi za list "Delo", ministar Vanjskih poslova Slovenije, Dimitrij Rupel, ustvrdio je kako "Ukoliko banka ne djeluje, kao što je to slučaj sa zagrebačkom ispostavom Ljubljanske banke, nema niti novca". "Razlog tome je nepostojanje dozvole hrvatskih Vlasti", tvrdi Rupel. Rupel je pozvao štediše nekadašnje Ljubljanske banke da pogledaju u svoje štedne knjižice u kojima piše da za štednju jamči Federacija. Slovenski ministar upravo u tome vidi pravnu osnovu za vračanje duga, te se poziva na bečki Ugovor iz 2001. prema koja svaka nasljednica Federacije mora vratiti svoj dio duga. "Miješanje izvršne Vlasti u pokušaj Ljubljanske banke Zagreb da naplati svoj dio potraživanja od hrvatskih tvrtki, odstupanje je od temeljnih pravnih načela i pravila koja vrijede u EU."stoji u priopčenju ministarstva vanjskih poslova Slovenije. Rupel je zaključio kako bi dug hrvatskim štedišama mogao biti vračen ukoliko bi Ljubljanska banka naplatila svoja potraživanja od hrvatskih tvrtki.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika