Objavljeno u Nacionalu br. 539, 2006-03-13

Autor: Marina Biluš

DOSSIER: NOVA GENERACIJA LIJEKOVA ZA POMLAĐIVANJE

Rat protiv bora

Dok se sve više ljudi u Hrvatskoj odlučuje osvježiti izgled estetskim tretmanom protiv bora na licu, botox pomalo gubi na popularnosti, a probijaju se nove, neotrovne tvari za pomlađivanje izgleda

Novi materijali za 'ispunjavanje' bora poput vodenog gela i hijaluronske kiseline uskoro će, barem po mišljenju hrvatskih estetskih kirurga, preuzeti prevlast u estetskim zahvatima brisanja boraNovi materijali za 'ispunjavanje' bora poput vodenog gela i hijaluronske kiseline uskoro će, barem po mišljenju hrvatskih estetskih kirurga, preuzeti prevlast u estetskim zahvatima brisanja boraU domaćim klinikama za estetsku kirurgiju u posljednje su vrijeme najtraženiji estetski zahvati koji jamče uklanjanje najvećeg neprijatelja mladolikog izgleda - bora. Zatezanje kože lica (facelifting), dermoabrazija i kemijski pilinzi metode su koje se već desetljećima koriste u estetskoj kirurgiji za pomlađivanje lica i uklanjane bora, no kako je riječ o postupcima koji su prilično agresivni za organizam, klijenti svjetskih estetičara danas radije biraju nove i manje rizične tretmane, a tu su sklonost prihvatili i pacijenti hrvatskih klinika za estetsku kirurgiju. U njima se danas bore najčešće 'brišu' jednostavnim tehnikama kojima se pod kožu, točnije u brazdu bore, injekcijom unose preparati koji popunjavaju i tako ravnaju boru. Rezultat, doduše, nije trajan jer nitko nikada nije uspio otkriti tvar koja bi u potpunosti zaustavila neizbježan proces starenja koji kožu pogađa baš kao i ostatak ljudskog organizma. No, zanimljivo je da čuveni botox, neurotoksin koji se ubrizgava u mišiće lica kako bi onemogućio njihovo micanje pa tako i samo nastajanje bora, u posljednje vrijeme gubi utrku s tvarima koje su za razliku od tog otrova potpuno bezopasne, a jednako učinkovite, pa čak i dugotrajnije. Novi materijali za 'ispunjavanje' bora poput vodenog gela i hijaluronske kiseline uskoro će, barem po mišljenju hrvatskih estetskih kirurga, preuzeti prevlast u estetskim zahvatima brisanja bora, a zbog njihove lake i sigurne primjene i uvelike povećati broj onih koji se odluče ukloniti posljedice starenja sa svoje kože na operacijskom stolu.

bora utječu geni, ali ponajviše ipak neizbježan proces starenja, mimika lica i štetni utjecaji okoliša. Ljudska se koža sastoji od tri sloja, a njezin vanjski izgled određuje središnji sloj - dermis, koji koži daje napetost. Taj sloj, presudan za mladoliki izgled kože, izgrađen je od kolagenih i elastičnih vlakana koji omogućuju elastičnost, dok je za njezinu zategnutost odgovorna međustanična tvar hijaluronska kiselina. Kada s godinama počne opadati razina kolagena, elastična vlakna kože počinju slabiti i gubiti bitku s gravitacijom pa koža postaje mlohava i naborana. Istovremeno, 25 mišića koji ljudskom licu omogućavaju mimiku, pojačanim kontrakcijama s godinama također počinju uzrokovati bore, najčešće oko očiju, te na čelu i obrazima.

Da stvar bude gora, osim vremenskog starenja koje se nikako ne može izbjeći, postoji i starenje kože koje bitno ubrzava nastajanje tragova godina na njezinoj površini. No, njega je, na sreću, moguće kontrolirati. Riječ je o prijevremenom ili fotostarenju koje uzrokuje način života i štetni utjecaji okoliša, a ponajprije pretjerano izlaganje sunčevim zrakama. UV zrake pojačavaju isušivanje kože i potiču stvaranje slobodnih radikala koji su glavni krivci za oštećivanje tkiva, pa tako i onog kožnog. Na suhoj, suncem ili solarijem iscrpljenoj koži vrlo brzo nastaje mnoštvo sitnih bora koje se s vremenom produbljuju, a tkivo nagrizeno slobodnim radikalima gubi elastičnost i tonus što je glavni uzrok nastanku bora. Upravo zato, osobe koje su se neumjereno izlagale suncu ili pretjerano koristile solarij izgledaju mnogo starije nego ustvari jesu. Prijevremeno starenje pogađa i pušače. Štetne tvari duhanskog dima također potiču stvaranje opasnih slobodnih radikala, te stimuliraju proizvodnju enzima odgovornih za uništavanje vezivnog tkiva kože. Štetan utjecaj cigareta na izgled i zdravlje kože toliko je snažan da medicina koristi pojam 'pušačko lice' koje se odlikuje nezdravom sivo-žutom bojom i brojnim naborima.

Ipak, estetska kirurgija, koja danas u svijetu zarađuje milijarde dolara, ima rješenje za sve ove neželjene posljedice starenja. O njima za Nacional govori zagrebački estetski kirurg Mladen Dobrović:
"Kod tretmana kojima estetska kirurgija rješava probleme starenja kože lica i uklanja bore, bitno je razlikovati dvije vrste metoda: operacijske i konzervativne, odnosno neoperacijske. Operacijske metode, poput zatezanja kože lica, bitno su agresivnije jer zahtijevaju anesteziranje i tegobniji postoperacijski tijek i oporavak koji je bitno duži nego kod drugih, manje intenzivnih metoda. No, rezultati takvih operacija u mnogim su slučajevima bolji i dugotrajniji, pogotovo kada je riječ o zatezanju kože cijelog lica ili, primjerice, podizanju obrva. Konzervativne metode koje su i kod nas postale iznimno tražene, u današnjoj se estetskoj kirurgiji baziraju na unošenju različitih preparata pod kožu lica, i to unutar bore kako bi je popunili i tako 'ispeglali'. Vjerojatno najveća prednost ovakvih tretmana jest to što su oni vrlo kratki i gotovo bezbolni, a i sam oporavak je iznimno brz. Osim toga, preparati koji se ubrizgavaju u bore proteklih su deset godina toliko usavršeni da su danas iznimno sigurni, te pravilnom primjenom ne predstavljaju opasnost u smislu pojave infekcija i alergija.

Kod prijašnjih preparata, poput kolagena, postojala je mogućnost od alergijske reakcije pa se takav preparat morao prvo testirati na pojedinom pacijentu, i tek se nakon mjesec dana moglo odlučiti da li će se primijeniti ili ne. Moderni preparati uglavnom ne trebaju takva testiranja, i to je ono što ih čini vrlo pogodnim za uklanjanje bora lica." Dobrović objašnjava da moderna estetska kirurgija koristi dvije grupe takvih preparata: resorpcijske koji se otapaju u tkivu i stoga nestaju nakon nekog vremena, te netopive koji dugo ostaju u tkivu. Kada su bore u pitanju, objašnjava, potpuno trajnih preparata nema, jer naprosto ne postoji tvar koja bi spriječila slabljenje elastičnih niti ispod kože što je neizbježna posljedica procesa starenja.
"Jedan od najčešćih resorpcijskih preparata je hijaluronska kiselina. Riječ je o tvari koja je sastavni dio organizma, odnosno kože, a vezuje se s elastinom i kolagenom te kožu čini elastičnom. Stoga se hijaluronska kiselina nametnula kao dobro sredstvo za 'ravnanje' bora, pogotovo zato što ne izaziva alergijske reakcije. Preparati hijaluronske kiseline postoje u gušćim i manje gustim pripravcima: gušći pripravci se koriste za dublje bore oko nosa ili nazolabijalne bore, dok su oni rjeđi pogodniji za sitnije bore. Učinak tretmana takvim preparatima traje od tri do šest mjeseci, nakon čega se otope u koži pa ih treba ponovno ubrizgati u boru".

Treba znati da će godine na ljudskom licu ostaviti dvije vrste bora: plitke i duboke. Duboke bore su nazolabijalne (brazde između nosa i usana) i nazojugalne brazde (brazde između nosa i očiju), te jako vidljive bore čela. Relativna novost u 'peglanju' baš tih bora je vrsta vodenog gela, koji ujedno postiže i najduži, gotovo trajni učinak, pa je danas je tretman tim preparatom najtraženiji način 'peglanja' bora u Hrvatskoj. Njegova najpoznatija inačica, Aquamid na tržištu Europske unije pojavio se prije desetak godina i dosada je njime tretirano više od sto tisuća pacijenata. Iako je ovaj preparat u Hrvatskoj registriran 2004., domaći estetski kirurzi počeli su ga koristiti prije gotovo četiri godine, po uzoru na kolege iz zemalja EU-e koji ga već godinama uspješno koriste. Estetski kirurg Duje Ostojić je među prvima omogućio hrvatskim pacijentima zahvate u kojima se primjenjuje Aquamid.

"Tjedno u svojoj ordinaciji imam i do tri pacijenta koji se za uklanjanje bora odlučuju za tretman Aquamidom. Neki od njih već su čuli za taj vodeni gel i dolaze s namjerom da se podvrgnu baš tom tretmanu; no za njega se odlučuju i oni koji se tek dođu prvi puta raspitati o dostupnim metodama za uklanjanje bora. Popularnost ovog preparata raste zahvaljujući činjenici da je potpuno prirodan - budući je riječ o vodenom gelu, a rezultat je trajan pa ne zahtjeva nove injekcije nakon nekoliko mjeseci. Osim toga, za primjenu tog gela nije potrebno nikakvo prijeoperativno testiranje, a bitno je samo da se ne primjenjuje kod osoba koje boluju od nekih autoimunih bolesti zbog kojih uzimaju kortikostereoide. Tretman aquamidom najčešće se radi pod lokalnom anestezijom, nakon čega je dva tjedna zabranjen odlazak u saunu i solarij, a 24 sata nakon tretmana, na tretirano područje ne smije se nanositi dekorativna i preparativna kozmetika. Pravi učinak aquamida vidljiv je nakon dva tjedna kada oteklina potpuno splasne i nestanu eventualne blage modrice".
Međutim, kada je riječ o plitkim borama na čelu i oko očiju, Ostojić kaže kako je botox prilično dobar izbor. No upozorava da je ipak riječ o otrovu koji uklanja samo mišićnu komponentu bore, te se njime ne mogu ukloniti bore nastale zbog starenja ili pretjeranog izlaganja suncu.

"Botox je najbolje rješenje za mlađe osobe kod kojih su bore uglavnom posljedica pojačane mimike. Njegov je pak nedostatak što je učinak nakon primjene kratkotrajan i prestaje nakon tri do četiri mjeseca." Ostojić također potvrđuje pretpostavke kako ljudi, u čija je lica ubrizgavan botox, imaju neprirodan izgled lica.

"S obzirom da botox blokira mišiće, za vrijeme njegova učinka osoba ne može micati čelom i gubi mimiku tog dijela lica. Osim toga, botox se smije primjenjivati samo na gornjem dijelu lica, što ga također čini nepovoljnijim u odnosu na druge preparate. Zbog toga, a i zbog činjenice da je ipak riječ o otrovu, botox će u budućnosti vjerojatno izgubiti utrku s drugim, neopasnim i dugotrajnijim preparatima poput hijaluronske kiseline."

Baš kao i njegov zagrebački kolega Dobrović, i Duje Ostojić svojim klijentima sitne bore uklanja ubrizgavanjem hijaluronske kiseline. Objašnjava da se ona na kozmetičkom tržištu do sada pojavljivala u brojnim oblicima, a najnoviji i najtrajniji preparat, kojeg odnedavno koriste i hrvatski kirurzi, je Esthelis Basic.

"Preparati koji se baziraju na hijaluronskoj kiselini moraju se ubrizgavati pod samu površinu kože, a koriste se za 'peglanje' sitnih bora oko usnica i horizontalnih bora čela, a ne preporučuje se za bore oko očiju. Učinak takvog tretmana nije trajan jer je riječ o tvari koja se već nalazi u organizmu i koja se u njemu razgrađuje, tako da učinak može potrajati do sedam mjeseci", objašnjava Ostojić.

Estetska kirurgija godinama je pokazivala brojne primjere svojih poklonika koji su pretjerivali u količini i učestalosti zahvata kojima su se podvrgavali. Mladen Dobrović stoga upozorava da je, kao i u svim ostalim stvarima u životu, iznimno važno ne pretjerivati s tretmanima za korekcije bora.

"Potrebno je savjetovati se s medicinskim estetskim stručnjacima i prihvatiti njihove savjete, jer nekritičnim i nestručnim zahvatima lice može poprimiti neprirodan izgled. U svijetu je u zadnje vrijeme ionako trend da estetske operacije, pa tako i 'peglanje' bora, ne budu suviše vidljive, većina ne želi da se zna da su se podvrgli estetskim zahvatima pa se radije odlučuju na diskretnija poboljšanja izgleda lica. Naravno, ima i onih koji baš žele naglasiti da su se podvrgli estetskom zahvatom i tada liječnik treba biti oprezan, i ne slijepo slijediti ponekad nerealne zahtjeve pacijenata."
Mladen Dobrović kaže kako u njegovu ordinaciju za estetsku kirurgiju vrlo često dolaze klijenti upravo zbog uklanjanja bora, a uvjeren je da bi ih bilo i više kada bi standard građana bio viši od trenutnog.

"Tretmani protiv bora za naše su prilike još uvijek relativno skupi, pa si ih mnogi ljudi ne mogu priuštiti, iako bi željeli riješiti se problema s borama. Mnogi pacijenti dođu na jedan tretman, ali se nikada ne vrate jer naprosto nemaju novaca za drugi. Naravno, jedan mali krug ljudi nema nikakvih novčanih problema, pa mogu kontinuirano dolaziti na ponavljanje tretmana", zaključuje Dobrović, i dodaje kako tretmane uklanjanja bora najčešće primjenjuje na ženskim pacijenticama, iako nije rijetkost da ga i muškarci posjete zbog istih tretmana. Osobe iz javnog života, kaže ovaj estetski kirurg, česti su pacijenti njegove ordinacije, a očito su počeli slijediti trend svojih svjetskih kolega koji sve češće odlaze na tretmane pomlađivanja lica prije značajnih manifestacija i prigoda kada im je važno predstaviti se u najboljem svjetlu.

"Inače, klijenti koji žele ukloniti bore, najčešće traže tretman nazolabijalnih bora i bora gornje usne, te bora čela i bora oko očiju. Cijene pak ovise o vrsti preparata, njegovoj trajnosti i količini, a kreću se u rasponu od 200 do 600 eura, s tim da su trajni preparati najskuplji. S druge strane, tretmani Botoxom stoje od 250 do 350 Eura, ovisno koliko područja na licu se želi 'izglačati'", kaže zagrebački estetski kirurg Mladen Dobrović.
Njegov kolega Duje Ostojić, kojem su također najčešći klijenti žene, od kojih su neke i lica iz javnog života, napominje da je pacijentima uz cijenu još uvijek iznimno važna i diskrecija. No tvrdi kako je mišljenje da estetske kirurge posjećuju samo bogati i slavni - potpuno krivo.

"Na zahvate dolaze i 'obični' ljudi čija financijska situacija često nije blistava, ali žarko žele pomladiti svoje lice pa štede, ili čak dižu kredite, kako bi si priuštili zahvat. Priče da estetski kirurzi žive od nekolicine estradnjaka i bogataša, potpuno su krive", zaključuje zagrebački estetski kirurg Duje Opstojić, u čijoj se ordinaciji tretman Aquamidom po injekciji plaća 3700 kuna, s tim da su za neke korekcije potrebne i dvije do tri doze. Ravnanje bora preparatom Estelis Basic po injekciji stoji 3000 kuna, dok se Botox plaća 2000 - 3000 kuna po bočici.

PET SAVJETA ZA PREVENCIJU BORA


Bar 2 litre vode dnevno. Unošenje dovoljne količine vode u organizam iznimno je važno za kožu jer omogućava njezinu optimalnu hidrataciju 'iznutra', čime se poboljšava tonus kože i tako sprječava prijevremena pojava bora.
Pravilna prehrana. Hrana bogata antioksidansima, poput voća i povrća, pomaže ukloniti slobodne radikale, tvari koje uzrokuju oštećenja i starenja kože.
Redovita njega kože. Redovito čišćenje i njegovanje kože omogućava uklanjanje odumrlih stanica i tako ubrzava proces izmjene stanica nužan za zdravlje i elastičnost kože lica.
Izbjegavanje opasnih UV zraka. UV zrake razaraju kolagen i elastin u koži koja zbog pretjeranog izlaganja suncu ili solariju postaje suha i tanka, i zbog toga se na njoj ubrzo pojavljuju vrlo sitne bore koje se daljnjim pretjeranim izlaganjem suncu samo produbljuju.
Prestanak pušenja. Pušenje snažno ubrzava dehidtrataciju kože, a štetne tvari duhanskog dima uništavaju kolagen i elastin što značajno usporava prirodno obnavljanje kože.

PET NAJSKUPLJIH KREMA PROTIV BORA

Američki magazin Forbes nedavno je objavio popis najskupljih kozmetičkih proizvoda protiv bora potaknut podacima da je prodaja takvih uvaženih preparata u SAD-u, i to samo u robnim kućama, dosegla 2,1 milijarde dolara, odnosno 17 posto više nego prethodne godine. Inače, pojašnjeno je da goleme cijene vrhunskih proizvoda za njegu kože i sprječavanje bora, velikim dijelom uvjetuju rijetki i skupi sastojci poput bisernog praha, kavijara i enzima rijetkih biljaka.

ReVive Intensive Volumizing Serum - najskuplji kozmetički proizvod za pomlađivanje kože koji košta čak 600 dolara za količinu od oko 30 grama. Serum navodno potiče izmjenu stanica i obnavljanje kože osam puta brže nego što to radi 'normalna' koža.
Sisleya Elixir - prodaje se u pakovanju od četiri ampule i 30 grama ima cijenu od 582 dolara. Uklanja posljedice svakodnevnog stresa i naprezanja na koži i potiče spajanje proteina uz pomoć prirodnog ekstrakta drva gingko i tužne vrbe. Osim toga, bogat je vitaminom E koji pomaže borbi kože protiv slobodnih radikala.
Cle de Peau Beaute La Creme - nanosi se srebrnim aplikatorom iz originalnog pakovanja proizvoda, a osim što uklanja sitne bore i pojačava tonus kože, potiče njezinu elastičnost i nadoknađuje gubitak vlage, a 30 grama ove kreme košta 475 dolara.
Dermagenetics DNA Test & Custom Anti-Wrinkle Cream - potiče proizvodnju kolagena u koži čime 'ravna' sitne bore na licu, a košta 400 dolara za 30 grama.
Natura Bisse Inhibit-Dermafill - serum kojeg nazivaju i 'alternativa Botoxu' košta 385 dolara za 30 grama, a potiče prirodnu volumen kože i 'briše' čak i dublje bore.

CJENIK TRETMANA UKLANJANJA BORA PO INJEKCIJI

CJENIK TRETMANA UKLANJANJA BORA:

Po injekciji

Aquamid 3700 kuna (za nazolabijalne bore potrebne 2 – 3 doze)

Estelis Basic 3000 kuna (dostatno za borice oko usana)

Botox 2000 – 3000 kuna (bočica dovoljna za 2 tretman bora na čelu)

>email to:Marina Bilus

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika