Objavljeno u Nacionalu br. 539, 2006-03-13

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Priča o kupusu i raštiki

Nakon što ga je dugo milovala po cijelom tijelu, moćni Ra i prodre u pohotnu Neftis te uskoro stane svršavati od užitka tako da je bilo dovoljno sjemena da se oplodi cijela zemlja

Veljko BarbieriVeljko BarbieriOvakva bi bila priča o prastarom kupusu, raštiki, kao i o njegovim mlađim rođacima glavatom kupusu i kelju, koji su se po želji samoga Ra razvili iz njegova lišća kako bi svojim okruglim oblikom odali počast Suncu. Nakon što su Velika majka Nut i njezin brat i muž Geb napučili obale Nila svim povrtnim blagom i tako ih prepustili Svemoćnom Rau, on se požalio svojim slugama, a Nutinim i Gebovim sinovima i kćerima, Ozirisu, Setu, Izidi i boginji Neba, prelijepoj Neftis, s kojom je svakodnevno vodio ljubav, da nema nijedne biljke koja bi se mogla podičiti oblikom njegova sunčeva diska i tako nicati isključivo u njegovu slavu.

Budući je Neftis znala da se Rau posebno milio stari kupus, razgranata lišća, kojega danas zovu i divljim kupusom, raštanim kupusom ili samo raštikom, i to stoga jer je samoniklo rastao uz obalu svete rijeke te tako prkosio Nutinim hvalisavim tvrdnjama kako je upravo ona stvorila sve biljke i povrće, odluči ona svoga gospodara, vladara nad bogovima i ljudima, svog ljubljenog Sunčanog Ra, namamiti u polje divljeg kupusa i ondje ga snubiti. Nakon što ga je dugo milovala po cijelom tijelu, digne se moćni Ra i prodre u pohotnu Neftis te uskoro stane svršavati od užitka tako da je bilo dovoljno sjemena da se oplodi cijela zemlja.

Ali nije lukava Neftis primila sve božansko sjeme u sebe, nego je par dragocjenih kapi prosula po divljem kupusu i uskoro, a da toga Ra nije bio ni svjestan stane uz divlji nicati i pitomi kupus, raznih vrsta, ali istog, okruglog oblika, na sliku i priliku sunca. Od tog trenutka Egipćani i njihovi bogovi počeli su slaviti kupus kao posvećenu biljku, jesti je o svetim danima, a po zidovima grobnica svojih faraona često su slikali polja kupusa koja su te sinove sunca trebala sjediniti sa Svemoćnim Ra, kad jednom stignu u njegove dvore. U arhajskoj Grčkoj smatrali su naprotiv da je kupus izravan potomak njihova Zeusa, a ne egipatskog boga Sunca. Njihovi su svećenici javno pripovijedali mit koji govori kako se vrhovnik Zeus našao u neprilici jer je u kratkom vremenu morao protumačiti dva proturječna proročanstva. Mozgao je danima, sve dok se od umnog napora nije počeo znojiti.

Toliko se znojio da je s Olimpa počela padati znojna kiša. I čim bi koja kapljica pala na tlo, na tom mjestu odmah bi nikla glavica kupusa, od većih kapi stara raštika, od manjih kelj i glavati kupus. Zadubljen u teške zagonetke, Zeus je brao tek iznikle biljke i trpao ih u usta. Mirisno i krepko lišće prosvijetlilo je Zeusov um i uspio je riješiti proročanstva koja su jamčila život zemlji i ljudima, kao i trajnost njegove vladavine. Otad je kupus Zeusovo posvećeno jelo i ubrzo su ga zavoljeli svi narodi koji su imali dodira sa starim Grcima. Počeli su čak tvrditi da je snažan miris koji ispušta ta sveta biljka pri kuhanju isparavanje Zeusova znoja, pa valja paziti da kupus uvijek stigne na stol svjež i skuhan samo za tu prigodu. Izmislili su i uzrečicu : "Dvaput poslužen kupus čista je smrt." U klasičnom razdoblju, a pogotovo u helenizmu, u gastronomski mnogo razvijenijim epohama, ta se uzrečica odnosila na svu podgrijanu hranu i općenito loše pripremljenu ili preuzetu iz druge ruke, koja se u tim zahtjevnim, rafiniranim i elegantnim vremenima smatrala nedostojnom pažnje pravih gurmana. Pa vjerovali oni još uvijek u Svemoćnog Ra ili u olimpskog vrhovnika, oznojenog Zeusa.

DALMATINSKA KALJA

Kost od pršuta s ½ kg mesa držite s 1 kg suhe kaštradine preko noći u 2 l vode. Ujutro skuhajte dok meso ne omekša. Odlijte pola juhe i dopunite s toliko vode, u koju ubacite ½ kg raštike, ½ kg kupusa,1/2 kg kelja, ¾ kg krumpira, 1 kapulu, 2 mrkve. Kuhajte dok ne omekša pa pomiješajte s kuhanim suhim mesom izrezanim na komade. Začinite siječkom od 10 dag pancete, 4 režnja češnjaka i 1 dl pomidora ugušćenih na 1 dl maslinova ulja. Popaprite i pustite da provrije.

DUBROVAČKA ZELENA MANESTRA

Pripremite 1,5 kg suhog mesa kao za kalju, a u juhu u kojoj se kuhalo dodajte 2 kg raznih vrsta kupusa, 1 kg krumpira, 1 stručak petrusimula i 5 režnjeva češnjaka. Kad povrće omekša, dodajte kuhano suho meso izrezano na komade, popaprite i podlijte s 1 dl maslinova ulja.

>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika