Objavljeno u Nacionalu br. 539, 2006-03-13

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Šteta što je umro samo u subotu

Da je umro i u nedjelju, Hloverka bi imala emisiju svaki dan

Ivan StarčevićIvan StarčevićTRANSFER
Četvrtak, HRT 1, 23.45
vijenac

Knjiga slovenske filozofkinje Marine Gržinić "Estetika kibersvijeta i učinci derealizacije" objavljena je na hrvatskom, jeziku na kojem se autorica noćas obratila sve brojnijem gledateljstvu "Transfera". Marina Gržinić o svojoj i našoj nemoći, "o Istočnoj Europi govori kao o komadu dreka". Ona se slaže s nedavno formuliranom idejom Aleksandra Brenera, koji je u Beču na Akademiji na kojoj ona predaje rekao "da su umjetnost i kultura postali najrepresivniji dio cijele konstitucije suvremenog društva." Muzeji su postali zatvori, kaže gđa Gržinić. Uz ovaj TV intervju, čija pisana forma postoji na internetu (kulturpunkt.hr), ne bi bila suvišna koja riječ o Breneru, ako je to onaj gospodin koji docrtava slike i više ne živi u Moskvi, no prostački akcionistički hir jednog običnog kućnog video-aparata (pokvario se) onemogućio nam je svaki daljnji uvid u novinarstvo "Transfera".

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
vijenac

Nezaposleni razvojačeni branitelj koji živi od socijalne pomoći, uredno odjeven u tamno odijelo i svijetlu košulju, stoji na vrhu ljestava prislonjenih na neožbukanu kuću, polio se benzinom, oko vrata se vezao žicom obješenom za gredu i čekao da dođe HRT i njegovi ratni zapovjednici. Ako ne dođu, on će se zapaliti i objesiti. Zapovjednici nisu došli, ali je došla HRT pa je Zvonko Marković (51) iz ličkog sela Smoljanac, na ljubazni nagovor pridošlica kliještima prerezao debelu žicu i sišao. Ušao je u svoju kuću, raskopčao mokru košulju i rekao je da su ga, poslije Oluje, "kolege bacile na cestu, a na Plitvicama su drugi zaposleni, a ne ja". Kad je silazio s ljestava prvi ga je prihvatio novinar Hrvoje Matejčić, snimao ga je snimatelj Dražen Matković, a u poučnom Dnevniku piše da je montažer ovog surovo uvjerljivog materijala Mario Kurevija.
Voditelj Z. Šprajc u kraćem je uvodnom objašnjenju pedagoški izrazio zabrinutost nad aktivnošću mogućih nasljedovatelja metode prodora g. Zvonka Markovića u medije. Ne možemo se načuditi iznenadnoj HRT-ovoj senzibiliranosti na ljudske tragedije, ali bezrezervno nam je draga. Dosad su TV šefovi pokazivali osjetljivost jedino prema fingiranim samoubilačkim farsama koje im dnevno priređuju političar Šeks i njegov medijski strateg Hebrang. Protokolarnu beznačajnost Šeksovih podviga u disciplini rukovanja sa sebi sličnima nemoguće je ne objaviti u Dnevniku, jer kod urednika i ravnatelja HRT-a za Šeksa intervenira Hebrang, i obratno, za Hebranga Šeks. Ako im to odmah ne uspije, oni će usred velikog hrvatskog državnog Sabora javno napasti malu Šprajcovu tv-emisiju, kao što su to nedavno učinili javno lažući o "Latinici". Jezivo obješeni jedan o drugog, obojica na trulom vrhu ljestava HDZ-ove hijerarhije, sa žicom brojnih obaveza koje ih guše, bez spasonosnih kombinirki u ruci, a obojica sklona planuti kao da su taj čas svoje medijske pelene popišali čistim benzinom – pa se sad ti, dragoviću moj, usudi ne začiniti Dnevnik rukovanjem našeg predsjednika Sabora s nekim sličnim tuđim značajnikom. Nema ambicioznog urednika koji bi odolio tom minimumu od 60 sekundi čiste akcije, tom zanosnom prizoru fingiranog političkog orgazma, kad naš Šeks, usred našeg Sabora, sve bržim i bržim ritmičnim kretnjama svoje desne ručice dovodi kako svojeg partnera tako i suradnju naših dviju prijateljskih zemalja do veličanstvenog vrhunca poslije kojega rukovanje munjevito prestaje. Grozno zamjeramo Dnevniku što uvijek izreže onaj trenutak kad se, recimo, Šeks i predsjednik latvijskog parlamenta okrenu jedan od drugog i zapale cigaretu.

VEČERNJA ŠKOLA
Petak, HRT 1, 21.15
ocjena: jedna bočica

Ante Čulo, crnac i Hercegovac, usred emisije javno loče iz sponzorske bočice neki vrlo prepoznatljiv i globalno rasprostranjen žućkasti gazirani otrov. Prizor je dirljiv, jer nas neukusno bogata Hrvatska televizija podsjeća na vrijeme siromaštva, kad je Željko Pervan na OTV-u morao sjediti za što većim stolom, da na njega (ne na Pervana nego na stol) stane što više bočica, boca, manjih tetrapaka, keramičkih pločica, bureka, garažnih vrata, raznih domaćih proizvođača. Čujemo da je g. Vinko Grubišić nedavno boravio u Americi, zemlji u kojoj cvato staro umijeće diskretnog trpanja kojekakvih komercijalnih proizvoda u kadar, bilo filmski bilo TV. Stoga žestoko prigovaramo nametljivoj doslovnosti: ne mora omiljeni Antimon pohlepno pretakati iz šupljega u prazno da bi nam se dalo do znanja što nam je činiti. Zar ne bi bilo elegantnije, suptilnije i društvenoj situaciji primjerenije u kut učionice uvaliti gajbu s praznim plastičnim bocama koje bi željezničar Blaž krao i prodavao. Ne želimo se besplatno igrati savjetodavca, ali neka se Vinko, Željko, Ante, Tetak, Denis i Miroslav čuvaju petljanja s reklamama, neka im kao jeziva opomena služi primjer Ivice Ivana Blažička. Prognan je u daleki Bahrein samo zato jer je u uvodnoj emisiji o auto-trkama za svoje novce reklamirao neku svoju staru majicu s malim krokodilom na prsima. U nedjelju je odande prenosio prvu utrku Formule 1, dok je mali Saša Sušec (koji govori "razočarenje") lijepo uživao u zagrebačkom studiju. Nikad taj ne će vidjeti Malezije, ako hitno ne počne učiti od Blažička i njegove šefice Marije Nemčić.


NOĆNA MORA
Subota, Z1, 22.00
vijenac

Voditelj i predsjednik Malnar zaželio nam je usred emisije dobru večer i svojeg čestog gosta, ridikuloznog saborskog zastupnika Slavena Leticu, ne sasvim svjesnog svoje zabavljačke uloge, predstavio kao izuzetno uspješnog političara i predsjedničkog kandidata, pa kad se ovaj po običaju rastopio, voditelj i predsjednik mu je natmureno spočitnuo da ga nigdje nema, ukratko da je propao.
Uvodno je dragi gost predstavljen i kao čovjek koji je toliko lijep da za njim žene luduju, da bi se nakon petnaestak minuta ispod voditeljeve sijede grive čule riječi da je "Sanader lijep, a ne ti, on ima kosu, ne ti." S voditeljeve strane užasno se loše, tj. istinito, govorilo o predsjedniku Hrvatske stranke prava i prepisivaču tuđeg magisterija g. Anti Đapiću. O njegovu moralnom i fizičkom liku izrečena je sva sila hiperbola, čemu se gost vrlo mlako opirao. Ljepota ovog dijaloga počivala je, kao u najboljim intervjuima Siniše Svilana u "Glamour Cafeu", na neizrečenom. Opće poznat i jedini uzrok svekolike svoje aktualne slave gost nije u stanju imenovati, jer bi time nepregledno bogatstvo svojih sposobnosti i zasluga reducirao na jedan jedini stvarni uzrok: na imenovanog Antu Đapića koji ga je stvorio, tj. uvalio u Sabor. Kad mu se dragi gost počeo ulagivati isticanjem nekih svojih drugih kvaliteta, npr. tvrdnjom "ti znaš da sam ja bio prvi koji je otkrio genijalnost tvoje emisije, ti znaš da smo Marko Grčić i ja uvijek," Malnar mu je kratko odrezao "i za to mi se jebe", što i inače preporučujemo kao temelj dobrog odnosa prema ulizicama i kritičarima uopće.
U reportažnom prilogu o Danu žena g. Ševa je s cvijećem u ruci došao do ulaza u prostorije središnjice SDP-a gdje ga je, nadmoćno avangardnom tvrdnjom da se Dan žena više ne slavi, zaustavio portir koji puši. Veli da nema više Dana žena, obratio se nemoćni Ševa snimatelju i nama isto takvima. Srećom su baš u taj čas naišle neke drage neobaviještene činovnice i radosno primile cvijeće.

OTVORENO
Subota, HRT 1, 22.42
kaktus

U subotu kad joj vrijeme nije pojavila se Hloverkina emisija "Otvoreno", zato jer je tog dana ujutro u Hagu umro neki čovjek za kojim sve hrvatske televizije već danima plaču. Šteta što pokojnik nije umro i u nedjelju, jer bi se tako ostvarila idotska prognoza s ove stranice (da će Hloverka imati svaki dan svoju emisiju). Vaša Sibila napisala je to kad je rvacki Sabor pao ispod svake razine i počeo svekoliki ljudski šljam otvoreno huškati na novinare i urednike "Latinice".

>email to:IvIvan Starcevic

Vezane vijesti

Nina Badrić nema u Srbiji tajnog ljubavnika Marka

Nina Badrić nema u Srbiji tajnog ljubavnika Marka

Nakon što je javno obznanila da se, nakon 3 godine braka, rastaje od supruga Bernarda Krasnića, pjevačica Nina Badrić postala je tema mnogih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika