Objavljeno u Nacionalu br. 539, 2006-03-13

Autor: Eduard Šoštarić

GAZETA

Umirovljeni general otkriva spregu kriminala u Ini

Miljenko Filipović odnedavno nadzire djelatnike Ine

Umirovljeni general Hrvatske vojske Miljenko Filipović, bivši pripadnik Legije stranaca,

jedan od prvih zapovjednika specijalnih vojnih postrojbi HV-a i bivši zapovjednik

Hrvatskog gardijskog zdruga, odnedavno unutar INA-e vodi akciju nadziranja i

razotkrivanja sprege kriminala i pronevjera između prijevoznika naftnih derivata i

zaposlenika unutar INA-e zbog kojih hrvatska naftna kompanija u prosjeku mjesečno gubi

nekoliko milijuna kuna čistog prihoda, doznaje Nacional od izvora iz sjedišta hrvatske

naftne kompanije u Zagrebu.
Inače, Filipović je već neko vrijeme najbliži suradnik direktora tvrtke SINACO, Joze Bazine. SINACO je društvo s ograničenom odgovornošću za zaštitne poslove, član INA grupe, osnovano Odlukom Uprave INA d.d. kao društvo za sigurnost INA kompanija, a započelo je s radom 1. lipnja 2003. U SINACO-vim poslovnim centrima Sisak, Rijeka i Zagreb te poslovnim jedinicama Vinkovci, Đurđevac i Split zaposleno je ukupno 540 radnika, a veći dio njih bit će na raspolaganju Filipoviću.
Dolaskom HDZ-a na vlast 2004. te pod utjecajem umirovljenog generala Đure Dečaka i glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, Filipoviću je ponuđeno da svoje iskustvo i znanje na poslovima zaštite i sigurnosti iskoristi u INA-i, odnosno u tvrtki kćer SINACO.
Udaljavanje od političkih djelovanja ostalih umirovljenih generala okupljenih oko admirala Davora Domazeta-Loše, Ljube Ćesića Rojsa i Marinka Krešića koji su kritizirali svaku hrvatsku vlast prozivajući je za omalovažavanje Domovinskog rata i izdaju zbog suradnje s Haagom, Filipoviću je omogućilo mjesto u sustavu INA-e. Filipović je do dolaska u poslovni sustav INA-e bio vrlo aktivan u generalskoj udruzi, no nije sudjelovao u posljednjim političkim aktivnostima Davora Domazeta-Loše, Ljube Ćesića Rojsa i Marinka Krešića prošle godine na kninskoj tvrđavi kao in u Čavoglavama. Otklonom od politički krajnje desno orijentiranih generala, Miljenko Filipović je prošao na sličan način kao i umirovljeni general Damir Krstičević, bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera HV-a. Krstičević je dobio unosne poslove informatizacije državnih institucija, a Filipović visoki položaj u sustavu hrvatske naftne industrije. Obojica su bili umirovljeni odlukom predsjednika Stjepana Mesića 2000. godine. Međutim, Krstičević se odmah po umirovljenju povukao iz političkog djelovanja generalske udruge, a zauzvrat, Račanova, a potom i Sanaderova vlada dodijelile su njegovoj tvrtki M-SAN poslove vrijedne milijune kuna, dok je Filipović i dalje ostao vezan uz potpisnike pisma i prisutan svakom njihovom okupljanju. Na nedavnoj skupštini Hrvatske gospodarske komore, kristalnu kunu, kao poduzeće koje je u prošle tri godine proglašavano najboljim, dobila je upravo tvrtka M-SAN kojoj je vlasnik Stipo Matić.
Tvrtka je s radom počela ranih devedesetih godina sklapajući jeftina i nepouzdana računala. No, pravi uspon firma M-San doživljava dolaskom umirovljenog generala Damira Krstičevića na mjesto managera. Njegovim dolaskom M-SAN je odjednom postao glavni dobavljač opreme mnogobrojnim državnim poduzećima. Krstičević je svojim vezama i poznanstvima osigurao poslove tvrtki M-SAN, a radi se o desecima tisuća računala. Filipović se, za razliku od Krstičevića, dosta kasno uključio u posao, ali njegovo udaljavanje od političke desnice HDZ je ipak nagradio visokim položajem u uspješnom poduzeću.


>email to:Eduard Sostaric

Vezane vijesti

SP u vodenim sportovima: Mađari ispustili Srbe i finale

SP u vodenim sportovima: Mađari ispustili Srbe i finale

Srpski vaterpolisti prvi su finalisti Svjetskog prvenstva u Šangaju. Branitelji naslova su u polufinalu nakon produžetaka svladali Mađarsku s 15-14.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika