02.07.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

JUGOSLAVIJA

SRBIJANSKA VLADA TRAŽIT ĆE OD HRVATSKE POVRAT STANARSKIH PRAVA IZBJEGLIM SRBIMA


Srbijanski komesarijat za izbjeglice će tražiti od Hrvatske strane vraćanje stanarskih prava koja su srpske izbjeglice izgubile prije više od pet godina, te olakšavanje procesa njihovog povratka u Hrvatsku. Srbijanski dnevnik ‘Glas’ tvrdi da je Hrvatska novim zakonskim odredbama prisvojila gotovo 50.000 stanova oduzevši stanarsko pravo izbjeglim hrvatskim Srbima.
Preko 13.000 Srba zatražilo je povrat stanarskih 2001. godine, a do kraja prošle godine pozitivno su riješena su tek četiri zahtjeva, izjavili su jugoslavenskim medijima visoki srbijanski vladini dužnosnici.
Srpska je vlada nezadovoljna time što Hrvatske jedina od država nastalih raspadom SFRJ nije riješila pitanje stanarskih prava.
U međuvremenu su i predstavnici OESS-a ublažili zahtjeve hrvatskoj Vladi i odlučili ispitati imaju li zahtjevi povratak stanarskih prava Srbima međunarodno-pravnu osnovu, mada su prije nekoliko mjeseci OESS-ovi dužnosnici tvrdili da Srbi to pravo imaju.

Vezane vijesti

Mađarska nečovječna prema izbjeglicama

Mađarska nečovječna prema izbjeglicama

Mađarska je bila utočište za tisuće izbjeglica tijekom regionalnih sukoba, a danas potražitelje azila drži u zatvorima, objavilo je Visoko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika