16.03.2006. / 12:43

Autor: Eduard Šoštarić

NACIONALOV KOMENTAR DANA

NATO poslao vojsku na Kosovo za spas Koštunice

NATO savez je 15. ožujka 2006. odlučio započeti s dodatnim slanjem nekoliko stotina vojnika iz pričuvnog sastava na Kosovo, a cijelu će operaciju dolaska snaga zračnim putem koordinirati Južno zapovjedništvo savezničkih snaga iz Napulja (AFSOUTH).

Premda je slanje pričuvnih NATO snaga objašnjeno uobičajenim godišnjim vježbama NATO-a na Kosovu pod nazivom «Determined Effort», sve je očitije kako se upravo spomenuti datum dolaska svježih snaga na Kosovo ne može smatrati slučajnošću, obzirom na zaoštravanje političkih prilika u Srbiji nakon smrti Miloševića i tim povodom sve izrazitijih prijetnji radikalnih krugova za mobiliziranjem srbijanske javnosti oko sudbine Kosova.

Sahrana Slobodana Miloševića u Srbiji homogenizirala je srbijanske radikalne krugove i nacionalističke stranke Srpsku radikalnu stranku i Socijalističku partiju Srbije u nastojanju da spomenuti događaj iskoriste za destabilizaciju sadašnje vlade premijera Vojislava Koštunice. Posljednjih dana Koštunica je izložen stalnim pritiscima radikalnih krugova, a njegovo popuštanje svim dosadašnjim zahtjevima za amnestiranjem pojedinih članova Miloševićeve obitelji u NATO-u smatraju pokazivanjem očite političke slabosti i nesigurnosti.

NATO ne želi da mu se dogodi ponovna eskalacija sukoba na Kosovu kao što je to bilo prije nekoliko godina jednim dijelom zahvaljujući i NATO-ovoj neučinkovitosti i sporosti da sukob spriječi na vrijeme. Pored toga, pregovori o statusu Kosova su u osjetljivoj fazi i ponovno izbijanje sukoba nepovratno bi imalo dalekosežne posljedice za cijelu regiju.

Vezane vijesti

Karamarko - očekivano

Karamarko - očekivano

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako je primio na znanje rezultat jedne utakmice te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika