16.03.2006. / 18:10

Autor: Ana Kirin

EU - SRBIJA

Janša predlaže ustupke Srbiji

"Miloševićeva smrt neće destabilizirati regiju ni pregovore o statusu Kosova i bit će za deset dana zaboravljena", izjavio je slovenski premijer Janez Janša u razgovoru za njemački "Frankfurter Allgemeine Zeitung" tijekom svoga posjeta Berlinu. Janša je, komentirajući po prvi put nakon Miloševićeve smrti moguće posljedice tog događaja, rekao da je jedini alternativni prijedlog vjerojatnoj destabilizaciji Srbije u tome da se Srbiji ponudi nešto više od običnog partnerstva koje EU ima s državama europskog susjedstva, odnosno onima koje nisu uključene u proces pristupnih pregovora s EU-om. Razlog takvom popuštanju Srbiji prije svega leži u njenom traženju kompenzacije pripojenjem Republike Srpske ako bi Kosovo postalo nezavisno. «Srpski bi političari mogli tražiti kompenzaciju za gubitak Kosova, gdje će teško biti naći rješenje koje bi odgovaralo jednoj i drugoj strani», ocijenio je Janša.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je dan ranije, nakon zajedničkog sastanka s Janšom, da z emlje zapadnog Balkana, s izuzetkom Hrvatske, moraju postići političku stabilnost prije nego EU razmotri pitanje njihova članstva. "Pitanje punopravnog članstva trenutno nije hitno pitanje, više je riječ o političkoj stabilizaciji", izjavila je Angela Merkel. Njemačka će početkom 2007. godine preuzeti predsjedavanje Europskom unijom, a Slovenija će njenu ulogu preuzeti godinu dana poslije.

Vezane vijesti

'Ništa se ne mijenja u odnosima Zagreba i Ljubljane'

'Ništa se ne mijenja u odnosima Zagreba i Ljubljane'

Odnosi između Slovenije i Hrvatske su dobri i nije ih narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke, jer se ništa ne mijenja, budući… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika