20.03.2006. / 15:42

 

RATNI ZLOČINAC

Australija će izručiti Kapetana Dragana

Australski ministar pravosuđa prihvatio je zahtjev Republike Hrvatske za izručenjem srpskog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića poznatog kao kapetan Dragan, objavila je u ponedjeljak predstavnica Ureda državnog odvjetnika Australije. Time je započeo proces njegova izručenja, no, iako je prvostupanjski sud donio odluku sam proces može dulje potrajati, pa za sada nije moguće govoriti o datumu njegova završetka, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa koje je zahtjev za izručenjem australskim vlastima uputilo 9. veljače.

Sud u Sidneyu ranije je u ponedjeljak je po treći put odbio je zahtjev za puštanjem na slobodu uz jamčevinu srpskog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića. Vasiljkovićev odvjetnik Bradley Slowgrove tvrdio je pred sudskim vijećem kako Australija nema pravo Vasiljkovića zadržati u zatvoru pozivajući se na njegova prava zajamčena Ženevskom konvencijom. Također je kazao kako se Vasiljković zbog zadržavanja u pritvoru neće moći dobro pripremiti za saslušanje na Visokom sudu, kojem je Vasiljković uložio žalbu tvrdeći da je ilegalno zatvoren. Sudac David Heilpern kazao je kako će do promjena okolnosti doći ako izručenje ne uspije, za sada je sve ostalo isto i nemam razloga odobriti puštanje uz jamčevinu" - rekao je Heilpern. Australska policija 20. siječnja uhitila je Vasiljkovića nakon što je Hrvatska zatražila njegovo izručenje na temelju međunarodne tjeralice koja raspisana je na osnovi naloga za Vasiljkovićem uhićenjem koji je izdao Županijski sud u Šibeniku koji je u studenom otvorio istragu protiv Vasiljkovića. On je osumnjičen za izdavanje naredbi za mučenje, ubijanje te protjerivanje civila te Hrvatske vojske tijekom rata u Hrvatskoj .

Vezane vijesti

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Australski Federalni sud odbacio je u petak žalbu kojom je osumnjičeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznat i kao "kapetan Dragan", želio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika