Objavljeno u Nacionalu br. 540, 2006-03-20

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Sipa, kraljica sna

Sipa svojim crnilom Olimp zavije u mrak a Nikta rodi Hipnosa i vesela vijest pohita među bogove i ljude: od tog je dana, zahvaljujući kraljici sipa, mali bog sna letio krilatim ušima

Veljko BarbieriVeljko Barbieri Velika je pomutnja te noći potresala zemlju i Olimp, ljude i besmrtnike. Nikta, boginja noći, strašnom Tartaru, bogu tmine, rađala je potomka, ali od silnog napora izgubila je moć da ugasi danje svjetlo, a budući da je bila dijete mraka, nije nikako mogla izbaciti svoje čedo iz utrobe. Uzalud je Tartar tražio od svojih mračnih slugu da nesretnicu ogrnu njenim noćnim plaštem, uzalud je sam Zeus molio sunčanog Hiperiona da načas ugasi svoju zapaljeni kuglu. Noć u kojoj se morao roditi mali Hipnos bila je svijetla i jasna kao najblistaviji dan. A Niktu su mučili neizdrživi trudovi. Čas se činilo da će od silnog napora dijete izići iz rodnice, a onda bi od boginjine muke samo jače zasvijetlilo i sve bi počinjalo ispočetka. Sažali se silni Zeus na božanski par, jer su mu Nikta i Tartar bili osobito prirasli srcu, i pozove svoju braću Posejdona i Hada da se s njima posavjetuje.

Had je bio vladar podzemnog svijeta, a Posejdon mora, pa nije bilo božanskog stvora koji bi bolje od njih mogao pomoći u toj neprilici. Prvi se dosjeti Posejdnon: "Neka Tartar zaroni u moje podmorje i na zlatnom žalu dalekog Okeana potraži kraljicu sipa. Ona će znati što učiniti. Ali neka pripazi, jer je sipa plahe i hirovite naravi i uvijek je na oprezu." Prenjeli su vrhovni bogovi Tartaru Posejdonov savjet i on skoči u more, dopliva do ruba Okeana i zaroni do mračnog dna. Kad mu se oči priviknu na tmine podmorja, opazi dva velika zlatna oka koja su netremice motrila na njega. "Što te nagnalo da me uznemiravaš, veliki Tartare?", reče kraljica sipa koja se onako zalelujana, prošarana tisućama niti, zlatnih kao i njezine oči, primakne bogu u nevolji. "Tvoj gospodar Posejdon poslao k tebi da tražim pomoć za moju sirotu suprugu koja od muke nemože roditi, jer je izgubila moć da dan zamijeni noću." "Ako je tako, pomoći ću i tebi i tvojoj ženi Nikti, ali samo pod jednim uvjetom: tvoj budući sin morat će me uspavljivati svake noći, jer će se roditi kao bog sna i svakog će sumraka dolaziti ponovo na svijet zajedno sa svojom mračnom majkom.

A kao što ti je rekao moj gospodar Posejdon, ja sam željna sna, jer sam stalno na oprezu i nikako da se oslobodim svojih muka i briga." Obeća Tartar kraljici sipa sve što je zaželjela, a onda zajedno pohitaše na Olimp i banuše pred Niktinu postelju na kojoj se ona još potresala od napora i bola. Ispusti sipa oblak gustog crnila i cijeli Olimp zavije u mrak. Oporavljena, Nikta učas rodi Hipnosa i vesela vijest pohita među bogove i ljude. Od tog je dana, zahvaljujući kraljici sipa, mali bog Sna leteći na svojim krilatim ušima, svake noći ponovo dolazio na svijet zajedno sa svojom majkom, izranjajući iz podvodnih pećina na rubu Okeana, nakon što bi uspavao svoju dobročiniteljicu. I svi su ga voljeli, i bogovi i ljudi, a naročito sipa, kojoj je posebno omilio jer joj je otad život bio mnogo lakši. Voljela je boraviti u društvu slatkog Sanka, a čak je pomogla njegovoj ženi Ikeli da na svijet donese Morfeja, najstarijeg Hipnosova sina, koji je mogao poprimiti lik i glas bilo kojeg čovjeka, potom srednjeg Fobetora koji se pojavljivao u liku raznih živih bića, te na koncu najmlađeg Fantasa koji je imao sposobnost pretvaranja u najfantastičnija bića i stvari. Tako je kraljica sipa postala vjerna pratilja boga Hipnosa i dadilja njegovoj snovitoj djeci koja su s roditeljima živjela u društvu snova u uvijek uspavanoj palači na rubu Okeana. Pa kad bi u sumrak pustila crnilo, budio se život u Hipnosovu kraljevstvu i, slijedeći lakokrilog boga, snovi su svake noći kretali na dugo putovanje do kraja svijeta. Ponekad blagi i lagodni, a ponekad mračni kao noćna mora.


POPARA OD SIPA I LIGNJICA

Na 1,5 dl maslinova ulja zažutite 2 kapule i 3 režnja češnjaka, dodajte 0,5 kg sipica i ½ kg lignjica, koje ste oprali od pijeska. Pirjajte desetak minuta podlijevajući čašicom prošeka. Kad ugusti, pospite s malo sjeckanog petrusimula, oprezno posolite i popaprite i služite vruće.

SIPE NA RIBARSKI

Na 1 dl maslinova ulja dodajte 1 kg očišćenih sipa i neka se pirjaju u vlastitom soku dok ne omekšaju. Na kraju posolite i popaprite i služite vruće.

>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika