Objavljeno u Nacionalu br. 540, 2006-03-20

Autor: Plamenko Cvitić

SEKS I POLITIKA POD TRIGLAVOM

Ana Jud novinarka koja drma Sloveniju

Ana Jud, slovenska novinarka, objavila je knjigu o lažiranju tema u tabloidu Direkt Bojana Požara, na što je on objavio njezin navodni e-mail u kojem priznaje seksualne odnose s nizom političara

Direkt je objavio veliki članak kojim Anu Jud proziva za seksualne odnose s bivšim ministromDirekt je objavio veliki članak kojim Anu Jud proziva za seksualne odnose s bivšim ministromKrajem prošlog tjedna u Sloveniji je izbila medijsko-seksualna-politička afera u kojoj su glavni akteri bivši slovenski ministar unutarnjih poslova Mirko Bandelj, novinarka Ana Jud i slovenski tabloidni dnevni list Direkt. Prošlog četvrtka u Ljubljani, Ana Jud je predstavila svoju knjigu "Operacija Direkt" u kojoj detaljno opisuje svojih četiri mjeseca rada u redakciji tabloida Direkt te optužuje direktora urednika Bojana Požara za naručivanje i objavljivanje neistinitih tekstova i ustupanje svog medija obračunima slovenskih političara. Dan nakon predstavljanja knjige, Direkt je objavio veliki članak kojim Anu Jud proziva za seksualne odnose s bivšim ministrom, a danas ljubljanskim odvjetnikom Mirkom Bandeljem, te faksimil e-maila koji je Ana Jud navodno prije godinu dana poslala svom uredniku Bojanu Požaru, a iz kojeg se naslućuje da je ta Direktova bivša novinarka u posljednjih nekoliko godina spavala s različitim slovenskim političarima. I dok slovenski mediji tek počinju pisati o cijelom slučaju, a svi akteri afere optužuju jedni druge, novinarka Ana Jud za Nacional ekskluzivno govori o tome kako njezini bivši kolege pokušavaju kroz seks ozloglasiti njezinu knjigu i nju osobno.

NACIONAL: Kako ste se zaposlili u Direktu?

- Odgovorni urednik Bojan Požar me nazvao u travnju prošle godine i pitao želim li raditi za njega. Ponudio mi je odličnu plaću - skoro 500.000 tolara mjesečno i ja sam pristala. Počela sam raditi početkom rujna, a prvi broj je izašao 15. rujna. Ubrzo sam shvatila da su to novine koje se temelje na izmišljanju članaka. Mislila sam da sam jedina osoba kojoj se takve stvari događaju, ali kad sam pročitala knjigu "Operacija Bild", koju je napisao njemački novinar Gunter Wallraff, vidjela sam da je sve bilo isto - Direkt je nastao po uzoru na Bild. Sada taj Direkt žele pokrenuti i u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini. Ponekad oni objave i neku istinu, ali najvažnija je činjenica da je Direkt oružje. To nije novinarstvo, to je medij koji služi političarima, gospodarstvenicima i drugim poznatim i utjecajnim ljudima kao oružje. Najbolji primjer je prva Direktova afera vezana za obitelj Plestenjak. Ona je poznata slovenska slikarica, a njen sin poznati pjevač. To je bila priča o pedofiliji u kojoj je stara baka Dora Plestenjak seksualno zlostavljala svog unuka. Direkt je to prikazao kao veliko istraživačko novinarstvo, a samu priču pokrenula je mama tog djeteta koja je posvađana s Dorom Plestenjak. Objavljene su fotografije iz njihovog obiteljskog albuma, a obitelj Plestenjak sad tuži Direkt. Zamislite kako je tom djetetu koje ima sedam godina i ide u školu, a svi pričaju da ga baka seksualno zlostavlja.
U knjizi otkrivam kako neki poznati političari pišu za Direkt. Plaćaju i pišu članke, ali se ne potpisuju. Dogradonačelnik Ljubljane Igor Omerza stalno je pisao članke za Direkt protiv tadašnjeg predsjednika LDS-a Antona Ropa. Jednom sam čak i ja bila potpisana kao autorica jednog njegovog teksta, što sam uočila tek iduće jutro u novinama. Omerza i ja smo jedno vrijeme bili bliski, pa mi je i sam priznao da piše članke za Direkt, a to znaju i u njegovoj stranci. Ima i drugih stvari, recimo naš premijer Janez Janša. O njemu Direkt nikad nije napisao ništa loše, samo svako malo napiše neku slatku pričicu. Tako je objavljeno da je Janša jedan dan otišao u jednu robnu kuću i htio kupiti nešto za svoj dom. Prolazeći među policama, slučajno je nešto srušio na pod, i onda su mu svi pomogli to podignuti.
U knjizi iznosim i opis razgovara o ljudima u redakciji Direkta, kakav dosad nisam čula ni u jednoj redakciji, a svodi se na pitanje "kog ćemo danas sjebati". Jedan od urednika iz Direkta uvijek govori da ga zanimaju jedino krv i sperma. Bila je i afera o homoseksualcima kada je slovenski arhitekt Boštjan Vuga na jednoj engleskoj internetskoj stranici stavio oglas u kojem traži seks partnera. Direkt je uzeo podatke s internet stranice, stavio njegovu fotografiju i naslov "šokantno". Zamislite kako se nakon toga osjećao taj čovjek. On nije objavio taj oglas u Sloveniji jer je znao da će tu imati problema pa je to učinio u Engleskoj. A što je tu šokantno? Baš ništa. Samo su naudili čovjeku.
Nadalje, bila je i jedna gospođa koju je seksualno uznemiravao njezin šef u poduzeću. Ona ga je prijavila policiji, a zatim je tu priču ispričala i Direktu, nadajući se da će to ubrzati policijski postupak. U Direktu su joj obećali da neće objaviti njezino ime i da nitko neće saznati tko je ona, i u članku zaista nije pisalo njezino ime. Međutim, uz članak su objavili dokumente iz kojih su svi mogli vidjeti njezino puno ime i prezime.
Direkt se uglavnom bavi seksom. Glavni urednik Bojan Požar uvijek ističe da jedino seks zanima sve ljude, i to im je bolna točka, a ne nekakve financijske manipulacije i korupcija. Ljude treba "udariti" tamo gdje ih najviše boli, a to je njihova intima, njihov seksualni život. Meni je to perverzno.

NACIONAL: Što je još radio Direkt?

- Ima priča o tome što je stvarno studirao Dimitrij Rupel. Dugo sam to istraživala. On je otišao u Ameriku 1971. i 1976. doktorirao na sveučilištu u Bostonu slovensku književnost, Ivana Cankara i Franca Prešerna. Kako je moguće u Americi doktorirati iz slovenske književnosti? Što tamo znaju o njemu? Kad sam ga tražila da mi to objasni, on je to odbio i zaprijetio mi tužbom. Onda sam saznala da je Rupel bio na sveučilištu u Illinoisu, ali da je tamo bio optužen za plagijat pa su ga izbacili. Htjela sam taj slučaj istražiti do kraja, ali mi je Požar rekao da prestanem istraživati i zabranio da objavimo išta o tome. Očito je došlo do nekakvog dogovora između Požara i Rupela.
Bilo je i slučajeva da bih ja napisala članak, a drugi dan ga čitala u Direktu, ali potpuno promijenjenog, neke rečenice bi bile nadopisane, a neke izbačene, i sve to bez mog znanja i pristanka.

NACIONAL: U knjizi najviše optužujete Bojana Požara i Francija Zavrla, suvlasnika slovenske marketinške i PR agencije Pristop.

- Požar je prije Direkta uređivao Bulevar, rubriku u Slovenskim novicama, najpoznatijem slovenskom tabloidu i to vrlo uspješno. U svim drugim projektima je propadao. Franci Zavrl je moćan čovjek, sabrao je ekipu za Direkt, predložio Požaru imena ljudi koje treba zaposliti, obećao Dnevniku da će nabaviti oglašivače te da će Dnevnik izvrsno zarađivati od Direkta, bit će to tabloid koji će svi kupovati. On je u redakciju Direkta donosio priče, a istovremeno zabranjivao da se piše o nekim ljudima i slučajevima.

NACIONAL: Kakav je bio vaš odnos s glavnim urednikom?

- Požar je stalno urlao na mene. Govorio mi je da sam glupa i tupa, za njega su svi u redakciji idioti. I sad o meni tamo pišu razne stvari, iako su neki novinari iz Direkta proteklih dana, nakon što su pročitali knjigu, potvrdili da je sve što sam napisala istinito. Uostalom, Požar i ja nismo nikad puno razgovarali, jer, na kraju krajeva, o čemu da ja razgovaram s čovjekom koji ne zna tko je bio Homer ili što je napisao Dostojevski?

NACIONAL: Kako ste otišli iz Direkta?

- Ja sam htjela otići već nakon mjesec dana, ali nisam znala kamo, a i nisam bila na dobrom glasu jer su svi znali da radim kod Požara. Ako radiš za Direkt, svi te se klone kao da imaš sidu. Bila sam pred slomom živaca i često sam plakala u redakciji, o čemu iskreno pišem u svojoj knjizi. Jednom mi je Požar zbog svega toga dao otkaz, to je bilo 21. studenog prošle godine. Tad me nazvao novinar Večera, tražio izjavu i napisao članak. Rekla sam mu da ne mogu raditi u novinama gdje uglavnom objavljuju samo laži i uništavaju ugled ljudima. Taj novinar je zatražio izjavu i od Požara, a je on za mene rekao da sam imala živčane slomove i da me zato otpustio. Nakon što je ta moja izjava izašla van, krenuo je linč protiv mene. Tada mi je par kolega novinara predložilo da o svemu tome napišem knjigu. U Sloveniji nitko nikad nije imao hrabrosti napraviti nešto takvo - napisati nešto o Požaru, jer ga se svi boje. On može uništiti svakog.

NACIONAL: I onda ste počeli pisati knjigu...

- Da, počela sam je pisati 3. prosinca, a završila 25. veljače. Gotovo tri mjeseca. Kad su Direkt i Franci Zavrl saznali da je knjiga skoro gotova i da će uskoro izaći, a to je bilo 17. veljače, objavili su članak u Direktu da pišem knjigu o tome kako sam spavala s pola slovenske vlade. Nisu me ni nazvali i pitali o čemu točno pišem, samo su izmislili da pišem knjigu o seksu, uključili u to neke moje prijatelje i totalno izmanipulirali situaciju. Terorizirali su me i putem televizijske emisije E-plus na Kanalu A, to je televizijski klon Direkta, a urednica emisije je žena koja živi s Bojanom Požarom. Novinari iz te emisije su me nazvali na telefon i potajno snimili cijeli razgovor. Isto su učinili i mom recenzentu Mići Mrkaiću. Ipak, ja sam izjavila da to uopće nije knjiga o seksu. Cijeli su tjedan to prikazivali na televiziji, a prilog je izgledao ovako: novinar dvije minute priča o mom pisanju knjige o seksu, puštaju se snimke različitih slovenskih političara i snimke iz različitih erotskih filmova, a zatim slijedi moja izjava kako moja knjiga nema nikakve veze sa seksom. Na kraju, novinar zaključuje prilog rečenicom kako svi željno iščekuju moju knjigu o seksu. To je bilo užasno.
Moja izdavačka kuća je nakon toga odlučila raskinuti suradnju sa mnom i odbila je objaviti knjigu. Dali su mi vrlo glup izgovor - oni uglavnom izdaju stručne knjige, manje medijske. Moja reakcija je bila: "Da, Michael Moore je baš stručna knjiga!" Ipak sam uspjela naći drugu izdavačku kuću čiji su pravnici su pregledali sadržaj da vide ima li nečeg što bi moglo izazvati tužbu, i u tajnosti smo počeli raditi uređivanju knjige za tisak. I tako smo ipak uspjeli izdati knjigu prošli četvrtak.

NACIONAL: Direkt je objavio članak u kojem se opisuju vaši spolni odnosi s bivšim slovenskim ministrom Mirkom Bandeljom...

- Oni su u početku tvrdili da je to dio iz moje knjige, a potom da je to jedan od mojih članaka za Direkt. To nije istina, i to ćemo riješiti na sudu. Za početak, taj čovjek uopće nije više ministar, nego odvjetnik u Ljubljani. Poznajemo se i puno mi je pomagao s pravnim savjetima vezanim uz knjigu, kao i drugih šest pravnika.
Oni žele seksualnim skandalom omalovažiti ono što piše u mojoj knjizi, a to je opis onoga što oni rade. Ali dosta mi je tog seksualnog skandala, tužit ću ih i platit će za to. Ja sasvim sigurno nisam Požaru slala e-mailove u kojima mu opisujem svoj seksualni život.

NACIONAL: Zar novinar ne može postaviti bilo koje pitanje? Mnogo se govorilo o tome kako ste prije nekoliko godina Joschku Fischera pitali je li u mladim danima bio terorist.

- Imala sam 23 godine kad su me nazvali da napravim intervju s Joschkom Fischerom. Ja dotad nisam vidjela uživo nijednog političara, čak ni slovenskog. Valjda su mislili da će ga mlada djevojka pitati nekakva općenita pitanja i da neće biti neugodnih pitanja. Sam Dimitrij Rupel Fischeru me predstavio kao da sam kokoš. To je bilo dva dana prije američkog napada na Irak i uoči slovenskog referenduma o ulasku u EU i NATO, tako da je sve bilo vrlo napeto. Ja počela ga, na njegovo iznenađenje, počela ispitivati ono što on nije očekivao. Njegovi suradnici počeli su me tapšati po ramenu i govoriti da ga ne ispitujem takve stvari, a ja sam im odgovarala da sama odlučujem što ću ga pitati. Postajao je sve nervozniji. Pitala sam ga kako se prije tridesetak godina u njegovom autu našlo oružje kojim je ubijen jedan čovjek, te što je bilo s Molotovljevim koktelima koje je bacao na policiju. Njemu se takva pitanja uopće nisu sviđala. Pitala sam ga i ne čini li mu se da je Dimitrij Rupel dvolična osoba, na što je on počeo braniti Rupela. Na kraju sam ga pitala je li u mlađim danima bio terorist. Uputio mi je ljutit pogled, uzviknuo "nein" i izašao iz prostorije gdje smo vodili intervju.

NACIONAL: Koga ste još intervjuirali?

- Prošle godine sam za televiziju intervjuirala Vojislava Koštunicu. Tada je netko tamo izjavio da se Mladić do 2002. skrivao u Beogradu, pa sam ga pitala je li to istina. Uzvratio mi je da za one koji na takav način razgovaraju s njim, to može završiti vrlo neugodno. Kasnije je tvrdio da to nije rekao, ali imamo snimku.

NACIONAL: Jeste li to objavili? - Nismo, jer tada nismo htjeli imati incidente sa Srbima.

NACIONAL: Što ćete sad, trenutačno ste nezaposleni?
- Počela sam pripremati drugu knjigu, a prije toga još moram nadopisati drugo izdanje Operacije Direkt u kojem ću opisati sve ovo što mi se događa zadnjih nekoliko dana. Druga knjiga neće biti osobna. Naime, u Operaciji Direkt sam pisala vrlo osobno, nisam htjela da ispadne da su samo oni bili loši. Iskreno priznajem da ni ja nisam bila svetica, i ja sam izmišljala članke. Sad mi je zbog svega toga užasno žao. Zadnjih četiri mjeseca ispričavam se ljudima koje sam povrijedila svojim izmišljenim člancima u Direktu.

NACIONAL: Pripremate već drugo izdanje knjige?
- Da. Knjigu smo tiskali u nakladi od 10.000 primjeraka, što je jako puno za Sloveniju, i knjiga se odlično prodaje, pa pripremamo i drugo izdanje.

NACIONAL: Objavit ćete knjigu i u Hrvatskoj? - Da, dogovori su već u tijeku. Žuti tisak je svugdje isti. Koliko znam, hrvatski izdavači su zainteresirani za moju knjigu.

Bojan Požar, glavni urednik Direkta

NACIONAL: Vi ste vjerojatno prvi urednik na svijetu kojem je novinarka posvetila 350 stranica knjige. Kako je došlo do vaše suradnje koja je završila ovako intrigantno?

- Ana Jud je radila u svim većim redakcijama u Sloveniji, i u svima je imala nesuglasice, ali ja sam se odlučio pozvati je i ponuditi joj posao jer mi se činilo da bi ona mogla biti dobra novinarka, iako su me upozoravali na nju i njezin karakter. Došla je ovamo početkom rujna 2005. i ostala do 9. studenog 2005, dakle, bila je ovdje samo dva mjeseca i devet dana, i ne znam zašto sad u knjizi piše da je bila ovdje četiri mjeseca. U redakciji je imala mnogo problema, ja to nisam toliko osjećao jer sam malo odvojen od ostatka redakcije, imam svoj ured. Da je nisam otpustio, otišli bi mi drugi novinari jer su mi rekli da više ne mogu raditi s njom. Stalno se nešto svađala s drugima, vikala, nije se mogla snaći. Došla bi na sastanak, predložila nekoliko tema, koje su često bile neprikladne za tabloid što sam joj i rekao, a ona bi tada dobivala žinčane slomove. Bilo je jako teško raditi s njom. Službeno je s našom kućom završila u studenom, nakon čega smo čuli da će se pojaviti ta knjiga.

NACIONAL: Kako komentirate njezinu knjigu "Operacija Direkt"?

- Knjiga ima 350 stranica i u njoj ima mnogo stvari koje sam i ja tek sad saznao. Ne mogu sad komentirati sve to jer još nisam stigao pročitati cijelu knjigu, a vjerojatno bi kao odgovor na njezinu knjigu trebalo napisati drugu knjigu. Meni je nevjerojatno da netko nakon šest mjeseci od izlaska nekih novina, napiše knjigu o njima. Mislim da je to jedinstven slučaj u svijetu. Ja sam poznat kao miran čovjek, a ona u svojoj knjizi piše da ja po cijele dane u redakciji vičem 'pizda, pizda, pizda'. Nemam posebnog komentara na sve to.
Najviše me iznenadila njena izjava da je tijekom svog rada u Direktu pisala izmišljene priče. Obično bi došla s nekom pričom i rekla da ima pouzdane izvore, a sad u knjizi priznaje da je mnogo toga jednostavno izmislila. U knjizi piše da smo mi imali neke žrtve protiv kojih smo objavljivali članke, a zapravo je ona pisala te tekstove. To me prilično iznenadilo.

NACIONAL: Ona vas optužuje da lažete?

- Ja sam od 1989. na uredničkim položajima, u nekim trenucima sam bio i najčitaniji novinar u zemlji. Želim naglasiti i da sam pravnik po zanimanjui. Ja nikad u životu nisam napisao neku stvar, a da nisam bio siguran da je to istina. U redakciji rade novinari koji su došli iz različitih uglednih medija i ja im ne mogu naređivati da pišu neistine. To su sve lude priče. Kategorički odbacujem sve optužbe da objavljujemo laži. Ako želite, možemo ići od teksta do teksta, analizirati što smo objavili i mogu vam pokazati dokaze za ono što smo napisali.

NACIONAL: U prvom broju Direkta objavili ste slučaj Plestenjak u kojem se tvrdi da je majka poznatog slovenskog pjevača seksualno zlostavljala vlastitog unuka?

- To je najčistija stvar na svijetu. Imamo debelu policijsku dokumentaciju i dvije godine policijske istrage. Mi nismo ništa izmislili, samo smo objavili ono što piše u policijskoj dokumentaciji. Sve velike afere objavili smo tek kad smo imali dokumente koji potvrđuju navode koje smo dobili.

NACIONAL: Postoje li tužbe protiv vas?

- Trenutačno imamo tri ili četiri tužbe, ali to nije iznad prosjeka tužbi koje imaju i ostali slovenski mediji. Tužbe protiv medija uobičajena su stvar svuda u svijetu, samo što se o našim tužbama više priča, jer mi pišemo o jako poznatim osobama. Sklopili smo ugovore s tri najpoznatije slovenske odvjetničke tvrtke, tako da sad ako nas netko i želi tužiti, ne može unajmiti najbolje odvjetnike, već one malo slabije.

NACIONAL: Prije nekoliko dana objavili ste e-mail za koji tvrdite da je njezin, a u kome stoji da je imala seksualne odnose s nekolicinom slovenskih političara.

- Objavili smo tekst koji je ona htjela da ja objavim još u Slovenskim novicama početkom prošle godine. Ja ga nisam htio objaviti jer sam tada otvorio onu aferu o našem zastupniku swingeru, i već su me tada napadali da stalno otvaram neke seksualne skandale. Nedugo prije toga u Slovenskim je novicama dobila otkaz, pa sam joj rekao nek se malo strpi i da ću to objaviti u Direktu koji sam tada počeo pripremati. Kad je došla ovdje raditi, zaključio sam da bi bilo smiješno da Direkt objavi tekst o ministru i Direktovoj novinarki. Ona je u svojoj knjizi napisala da nije imala ništa s njim, pa smo mi to sad objavili samo zato da pokažemo da knjiga baš i nije istinita. Ona je došla s tekstom i htjela je da snimimo njih dvoje zajedno. Ona ga je pozvala, a naš fotograf ih je snimio. Ona je, dakle, znala da ih slikamo, ali on nije.

NACIONAL: Ana Jud tvrdi da taj e-mail nije autentičan.

- Ona mi je pričala o tome, a ja sam joj rekao neka mi to sve napiše i pošalje, da imam dokaz da mi je to dala. Ona je u tom trenutku bila slobodna novinarka, nigdje nije radila. I inače mi je s tog e-maila slala razne tekstove. Pa valjda nisam ja došao na njezin e-mail, napisao ga i poslao sam sebi.

NACIONAL: Planirate li izdavanje Direkta i u Hrvatskoj?

- To morate pitati našu upravu, ja sam samo urednik. Znam samo da traju pregovori, i to ne samo za Hrvatsku, već za cijelu regiju. Upravo traju naši pregovori s WAZ-om koji bi trebali završiti u idućih dva tjedna.

Vezane vijesti

Ana Sasso: Ne patim za luksuzom, ljubav mi je najvažnija

Reklama za bezalkoholno piće Pipi koju je Ana Sasso snimila prije dvadesetak godina postala jedna od najpopularnijih reklama na ovim prostorima.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika