Objavljeno u Nacionalu br. 540, 2006-03-20

Autor: Robert Bajruši

GAZETA

Hrvatski kandidat za talijanski parlament

Talijan s hrvatskom putovnicom Aldo Di Biagio na talijanskim izborima

Aldo Di Biagio, šef Odjela za međunarodnu suradnju ministarstva poljoprivrede, prvi je hrvatski državljanin koji se kandidirao za člana parlamenta Republike Italije. Izbori će se održati 9. i 10. travnja i ove godine u parlament prvi put ulazi 12 predstavnika talijanske dijaspore, od kojih se polovina bira u europskim državama. Za Donji dom kandidiralo se ukupno 11 stranačkih i nezavisnih lista, a Di Biagio - koji je kandidat Liste Mirka Tremaglie - jedini navodi da dolazi iz Hrvatske.
Di Biagio je rođen 1964. u Rimu i u Hrvatsku je došao 1991. kako bi se priključio Zboru narodne garde. Ratovao je u istočnoj Slavoniji, a nakon demobilizacije nastanio se u Zagrebu, odakle je njegova supruga Nevena Skroza. Ona je liječnica i imaju troje djece. U Zagrebu su stanovali na Kozjaku, a u Rim su se preselili prije četiri godine, kada je Aldo Di Biagio postao jedan od važnijih dužnosnika talijanskog ministarstva poljoprivrede.
Iako je u inicijalnom razgovoru za Nacional pristao govoriti o svom životu, nakon nekoliko sati ipak se predomislio. "Nemojte se ljutiti, ali želim zaštititi obitelj od medija. Ja sam samo običan hrvatski Talijan, a ne političar koji želi postati medijska zvijezda", opravdavao se prošlog tjedna na odličnom hrvatskom jeziku. U znak isprike, poslao je kratku poruku u kojoj ponovno ističe ponos jer je hrvatski državljanin i dodaje da je zauzet kampanjom koja uključuje putovanja diljem Europe. Konačan cilj mu je ulazak u talijanski parlament, napisao je Di Biagio uz zaključak: "Ako uspijem u tome, bit ću ponosan da sam prvi hrvatski državljanin u parlamentu Italije."
Di Biagiovi izgledi nisu veliki prije svega zato jer u Hrvatskoj i Sloveniji živi oko 7500 Talijana s pravom glasa, a procjene pokazuju da kandidatima dijaspore za ulazak u parlament treba dvadesetak tisuća glasova. Ovdašnji birači dobili su iz konzulata listiće s imenima kandidata, a saborski zastupnik Furio Radin kaže da je teško prognozirati koje stranke uživaju njihovu potporu. "Osobno sam sklon lijevom centru, a vjerujem i većina Talijana iz Hrvatske, međutim ne mogu prognozirati kako će glasovati naši ljudi. Ono u što sam siguran je da će, bez obzira na to tko pobijedi, odnosi Hrvatske i Italije biti stabilni jer je većina sporova umjetno izazvana", smatra Radin. >email to:Robert Bajrusi

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika