24.03.2006. / 09:10

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKA - EUROPA

Premijer Sanader: Hrvatska ne može biti taoc Turske

"Razgovor je bio otvoren i naše je razumijevanje da tim Europske komisije zadužen za Hrvatsku nema dovoljno članova, stoga smo ga zamolili da se taj tim proširi", rekao je Sanader

Hrvatska će se morati odvojiti od Turske u pristupnom procesu Europskoj uniji, a hrvatska Vlada i pregovarački tim moraju raditi na tome, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader. Pristupni proces bi "u nekim segmentima mogao ići brže, ali je u ovom trenutku sve možda malo previše opterećeno političkim aspektima. Nije, dakle, sve spušteno na tehničku razinu i to je ono što nas u ovom trenutku možda malo koči.

Uza svo dužno poštovanje prema Turskoj, mislim da vrlo brzo treba doći trenutak kada će se Hrvatska morati odvojiti od Turske, koja će pregovarati dugi niz godina, što za Hrvatsku ne vrijedi", rekao je Sanader nakon razgovora s povjerenikom Europske komisije za proširenje Ollijem Rehnom. "Naravno da svi razumiju, pa i povjerenik Rehn, naše stajalište da mi ne možemo biti taoci nikoga pa ni naših prijatelja u Turskoj, i na Vladi je i na pregovaračkom timu da učinimo da se Hrvatska što prije odvoji od Turske u procesu screeninga i u pregovorima", dodao je Sanader. "Sigurno je da smo s pregovorima krenuli, kako je bilo i predviđeno, u ožujku prošle godine, tada ne bismo bili povezani ni s kim drugim i Hrvatska bi bila sama u procesu pregovora", rekao je premijer Sanader. Upitan da komentira sporost Europske komisije u izradi izvješća o screeningu, Sanader je rekao da je to pitanje spomenuto u razgovoru s Rehnom i da je povjereniku najavio da će hrvatska strana uskoro dostaviti promemoriju u kojem će iznijeti svoje gledište na cijeli tijek stvari.

"Razgovor je bio otvoren i naše je razumijevanje da tim Europske komisije zadužen za Hrvatsku nema dovoljno članova, stoga smo ga zamolili da se taj tim proširi", rekao je Sanader. Premijer je rekao da je Rehnu dao promemoriju s hrvatskim gledištem na pitanje Ljubljanske banke. "Naše je stajalište da štediše moraju biti obeštećeni iz fondova Ljubljanske banke ili Nove ljubljanske banke, nikako iz sukcesije", rekao je Sanader. Hrvatski premijer sudjelovao je u četvrtak u Meiseu nedaleko Bruxellesa na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka. Na sastanku, koji se tradicionalno održava uoči svakog summita EU-a, sudjelovalo je 12 premijera zemalja članica iz redova EPP-a. Sanader je rekao da je imao nekoliko bilateteralnih razgovora s premijerima Slovenije, Italije, Grčke, Nizozemske, Luxembourga, ali je posebno izdvojio susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. "Ne vidim nikakvih problema za Hrvatsku, svi oni koji su je jučer podržavali, podržavaju je i danas", rekao je Sanader.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika