24.03.2006. / 10:27

Autor: Hrvoje Perinić

EU

Europa pozvala na jedinstvenu energetsku politiku

Čelnici Europske unije podržali su poziv Europske komisije da se stvori jedinstvena europska energetska politika, izjavio je u četvrtak kasno navečer predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso. "Vrlo sam zadovoljan što Europsko vijeće podržava naš poziv za jedinstvenom energetskom politikom", rekao je Barroso na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana summita EU-a, koji je posvećen gospodarskim pitanjima.

Kao jedan od glavnih ciljeva tog summita zacrtano je definiranje koordinirane energetske politike, kako bi EU kao cjelina mogla pregovarati s dobavljačima energenata.Čelnici 25 zemalja članica EU-a složili su se da se svake godine održi rasprava o napretku u provedbi zajedničke energetske politike. Schuessel je izrazio uvjerenje da se rezultati večerašnje rasprave ne mogu vidjeti odmah, ali da će u dogledno vrijeme biti vidljivi.

Usporedno sa sastankom šefova država ili vlada 25 zemalja članica EU-a u četvrtak navečer u Bruxellesu, odvojeno su se sastali i ministri vanjskih poslova 25-orice kako bi raspravljali o budućnosti Europske unije.Ranije je bilo predviđeno da ministri raspravljaju o proširenju, ali je u posljednji trenutak odlučeno o promjeni teme. Prema diplomatskim izvorima, ministri su razgovarali o načinima kako izići iz krize nastale odbacivanjem europskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj,javlja Hina.Pitanje europskog ustava izravno je povezano i s daljnjim proširenjem EU-a, jer je Sporazum iz Nice, na kojem funkcionira današnja EU-u predviđen za najviše 27 članica, koliko će ih biti nakon ulaska Bugarske i Rumunjske.

Nakon odbacivanja ustava u dvjema članicama, EU je na summitu u lipnju prošle godine zaključila da je potrebno "vrijeme razmišljanja", kako bi se vidjelo što dalje s tim dokumentom.Prema diplomatskom izvoru iz jedne zemlje članice, ministri su se u četvrtak dogovorili da se ponovno sastanu na neformalnom sastanku u drugoj polovici travnja kako bi pripremili zaključke za lipanjski summit, na kojem će budućnost EU-a i proširenje biti jedna od glavnih tema.

Prema diplomatskim izvorima, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je u raspravi rekao, pozivajući se na Sporazum iz Nice, da EU ne može ne primiti neku zemlju kandidatkinju kada ona ispuni sve kriterije, a francuski šef diplomacije mu je replicirao da je za daljnje proširenje potrebno imati odgovarajuće institucije.Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je u četvrtak sudjelovao na sastanku Europske pučke stranke, izjavio je da proces pristupnih pregovora s Hrvatskom, koji je tehničke naravi, nije u suprotnosti s raspravom unutar EU-a o njezinoj budućnosti.

Premijer je izrazio nadu da će EU riješiti svoje institucionalne probleme dok Hrvatska završi pregovore, tako da neće biti prepreka za njezin ulazak u punopravno članstvo.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika