24.03.2006. / 11:45

Autor: Miljenka Čogelja

POLITIČKE STRANKE

HDZ završio 2005. s 2 milijuna kuna u plusu, SDP u minusu

Građani Republike Hrvatske, prema rezultatima Globalnog korupcijskog barometra za 2005. godinu smatraju da su u Hrvatskoj političke stranke, nakon pravosuđa, najugroženije korupcijom.

Transparency international Hrvatska objavio je u četvrtak informacije o financiranju političkih stranaka i kampanja u Hrvatskoj, koji govore da su političke stranke druge po korumpiranosti u Hrvatskoj. TIH smatra objavljivanje financijskih podataka o kampanjama posebno značajnim jer građani Republike Hrvatske, prema rezultatima Globalnog korupcijskog barometra za 2005. godinu smatraju da su u Hrvatskoj političke stranke, nakon pravosuđa, najugroženije korupcijom.

Na ljestvici od 1(potpuno bez korupcije) do 5(iznimno korumpirano) hrvatski građani su političke stranke ocijenili ocjenom 4. U istom istraživanju provedenom 2004. godine stranke su ocijenjena sa 3.6.
Prema podacima TIH-a 15 političkih stranaka predstavljenih u parlamentu u 2004. godini, ostvarile su ukupni prihod od oko 69 milijuna kuna. U prošloj godini HDZ je imao 24 milijuna kuna prihoda i 22 milijuna kuna rashoda, HSS 10 milijuna kuna prihoda te oko sedam rashoda, dok je SDP proteklu godinu završio četiri milijuna kuna u minusu, obzirom da je imao 24 milijuna kuna prihoda, a 28 rashoda. Kako je Hrvatska jedna od svega nekoliko europskih zemalja koja nema posebnu pravnu regulativu u području financiranja političkih stranaka i kampanja prezentirana su i osnovna načela kojih bi se trebale pridržavati svi sudionici izborne utakmice.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika