20.03.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak

SAD- SVEMIR

UZROK KATASTROFE SE MOŽDA NEĆE ZNATI

UZROK KATASTROFE SE MOŽDA NEĆE ZNATI
Sean O’Keefe, direktor američke svemirske agencije NASA, izjavio je na konferenciji stručnjaka NASA, da se konkretan uzrok katastrofe svemirske letjelice “Columbia” možda nikada neće točno saznati. Po njegovom mišljenju različiti uzroci mogli su dovesti do nesreće, od kvara na mehanizmu, zamora materijala, grešaka u proceduri, a najvjerojatnije je – tvrdi O’Keefe – “Columbia” pala zbog kombinacije različitih faktora. On je objasnio da istraga traje šest tjedana, da se dosta toga saznalo o posljednjem letu “Columbije”, ali da još nije otkriveno ništa što bi se moglo uzeti kao definitivan dokaz razloga pada.
O’Keefe je uvjerenja da će se ipak vrlo brzo ustanoviti opće okolnosti katastrofe “Columbije”, pa će se poduzeti i mjere da se tako nešto ne ponovi, kako bi američke svemirske letjelice mogle ponovno krenuti u svoje svemirske misije. Po njegovim riječima vrlo je važno i da se unaprijedi suradnja s drugim američkim agencijama, koje se bave svemirom, kako bi se dobila odgovarajuća pomoć pri kriznim situacijama u svemiru. NASA nije mogla provjeriti upozorenja da je “Columbia” možda oštećena, jer nije bila dogovorena suradnja niti sa agencijama koje upravljaju teleskopima, niti sa vojskom, koja upravlja špijunskim satelitima, da se uz pomoć njihovih resursa izvrši vanjska inspekcija letjelice, te potom poduzmu mjere da se posada i letjelica spase.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika