27.03.2006. / 13:52

 

PLIVA

Actavis: Spremni smo povećati ponudu za Plivu

Actavis spreman i povećati svoju ponudu od 1,2 milijarde eura s kojom je Vlada trenutno nezadovoljna

Islandska Actavis Grupa vrlo je ozbiljna u nakani da preuzme Plivu. Predsjednik uprave Actavisa Robert Wessman izjavio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Zagrebu kako bi Actavis preuzimanjem Plivu postao treća generička kompanija po snazi u svijetu. Actavis je preliminarnu neobvezujuću ponudu upravi Plive za preuzimanje izdanog dioničkog kapitala predao 17. ožujka.

Wessman je objasnio da je konkurencija na svjetskom tržištu prevelika i da stoga iziskuje spajanje ovakvih kompanija kako bi se zadržalo mjesto na tržištu. Actavis je spreman uvrstiti svoje dionice na Zagrebačku burzu što bi trebalo olakšati preuzimanje Plive. Izjavio je kako Actavis još uvijek nije počeo kupovati Plivine dionice na burzi jer "Actavis za sada želi prijeteljsko preuzeti Plivu", dodavši kako je nakon razgovora s čelnim ljudima Plive i nakon dubinskog ispitivanja, Actavis spreman i povećati svoju ponudu od 1,2 milijarde eura s kojom je Vlada trenutno nezadovoljna. Actavis je državi, kao najvećem pojedinačnom dioničaru, spreman ponuditi mjesto u Nadzornom odboru."Da bi se postigli optimalni rezultati u velikoj tržišnoj utakmici potrebna je određena ktitična masa, a upravo bi nam Pliva pružila takvu masu kojom bi se mogli suprotstaviti konkurenciji, pogotovo zbog jeftinije proizvodnje u Indiji", izjavio je Wessman. "Preuzimanjem Plive otvorila bi nam se nova tržišta u Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj", dodao je Wessman.

Rekao je kako je na tržištu malo takvih kompanija poput Plive koja bi bila komplementarna s Actavisom. Kada bi preuzeli Plivu zadržali bi njen brand na tržištu za kojega je Wessman rekao da je previše prepoznatljiv da bi ga se mijenjalo. Naglasio je kako bi Pliva nakon preuzimanja postala centar za sve buduće aktivnosti na istraživanju i razvoju cijele Europe, a Zagreb bi tako postao središte za jugoistočnu Europu. Uz politiku novog zapošljavanja, Wessman je obećao i ulaganje u Plivinu infrastrukturu kao i suradnju s akademskom i znanstvenom zajednicom Rekao je kako bi transfer proizvodnje u Plivine pogone Zagreb učinio platformom za buduća širenja na tržište SAD-a na kojem Actavis još nije dovoljno zastupljen. "Kada govorim dobroj ponudi Actavisa za Plivu, pri tome ne mislim da je ta ponuda takva samo za naše dioničare već i za državu i građane u cjelini jer će ovim preuzimanjem svi imati koristi", rekao je Wessman.

Vezane vijesti

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Na prigodnoj svečanosti Plivi je uručen Certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika