02.07.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

KRIMINAL U HDZ-OVOJ ZAKLADI

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO TUŽI ZAKLADU HRVATSKOG DRŽAVNOG ZAVJETA

OD ZAKLADE SE TRAŽI DA DRŽAVI ISPLATI 1.6 MILIJUNA EURA

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO TUŽI ZAKLADU HRVATSKOG DRŽAVNOG ZAVJETA

Državno je odvjetništvo pred Općinskim sudom u Zagrebu u ime Republike Hrvatske pokrenulo postupak u kojem tuži HDZ-ovu Zakladu hrvatskog državnog zavjeta, kojom je donedavno predsjedavao dr. Ivić Pašalić, i traži da državi isplati 1.6 milijuna eura. Budući je riječ o novcu Hrvata iz iseljeništva koji je uplaćivan u Fond za gospodarsku obnovu i obranu Republike Hrvatske, tužiteljstvo smatra da novac pripada državi a ne HDZ-u.
Prema Nacionalovim izvorima, od svibnja 2000. ministar financija Mate Crkvenac raspolaže dokazima da je preostali novac hrvatskih iseljenika pohranjen i oročen na deviznom računu Zaklade u Privrednoj banci. Početkom 2000. Financijska policija prikupila je i dokumentaciju o zaobilaznom, nelegalnom putu novca od dijaspore do HDZ-ove zaklade ali o razlozima dvogodišnjeg čekanja sa pokretanjem tužbe može se samo nagađati.
Hrvatski nacionalni fond osnovan je 1991. na inicijativu Gojka Šuška, tadašnjeg ministra iseljeništva koji je uskoro nakon toga postao ministar obrane. To je, u početku, bio račun u banci UBS u Genevi na koji su iseljenici uplaćivali priloge kao «pomoć za obnovu i suverenitet Hrvatske», vjerujući da će njihovi prilozi poslužiti za kupnju oružja u ratu. Početkom 1992. novac je preseljen u Bank fur Karnten u austrijskom Villachu. Šušak je distribuirao pisma u kojima se od hrvatske dijaspore moli financijsku pomoć, obećavši da će nakon rata hrvatskoj javnosti položiti račun za svaki utrošeni novac. Kako je poznato, to se nije dogodilo. Ni sam Tuđman nije znao koliko je novaca prikupljeno i potrošeno tijekom sedam godina, iako se pretpostavlja da je kroz račun u Austriji prošlo najmanje pedesetak milijuna eura. Godine 1998. kada je već teško bolesni Franjo Tuđman izdao nalog Hrvoju Šariniću, tadašnjem predstojniku svoga ureda, da Hrvatski nacionalni fond likvidira, na njemu je preostalo još svega 1.6 milijuna eura. Prema istoj Tuđmanovoj odluci, taj ostatak ostataka od sedmogodišnjeg financijskog priljeva prebačen je u Privrednu banku, na račun HDZ-ove Zaklade. Financijska transakcija je izvedena u potpunoj tišini, a dokumentacija koja o njoj svjedoči pohranjena je u Tuđmanovu osobnu kasu u Predsjedničkim dvorima. Tragom pronađenih dokumenata iz Villacha, financijskim inspektorima nije bilo teško ustanoviti da HDZ-ova Zaklada već pune dvije godine umnožava novac koji je ukraden od Hrvatske.
Zaklada hrvatskog državnog zavjeta je od samog početka funkcionirala kao Pašalićeva financijska i politička organizacija – kao stranka u stranci – koja mu je služila kao osobna poluga za manipulacije i mešetarenja izvan kontrole formalnih stranačkih tijela.
Koliko pokretanje ove tužbe znači ozbiljnu namjeru vlade da se napokon obračuna sa kriminalom tek će se vidjeti.

Vezane vijesti

Ja sam pozvao Pašalića na skupštinu

Ja sam pozvao Pašalića na skupštinu

Član Izvršnog odbora ogranka HDZ-a Remete Vid Težak priznao je danas da je on pozvao Ivića Pašalića na izbornu skupštinu tog ogranka, te ocijenio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika