Objavljeno u Nacionalu br. 541, 2006-03-27

Autor: Nacionalova redakcija

PETA GODINA TOP STIPENDIJE

1.200.000 kuna za najbolje studente

Nacional je svečanim potpisivanjem ugovora s partnerima Dinersom, Inom, Ingrom, Podravkom, VIPnetom i HRT-om započeo jubilarnu, petu Top stipendiju zatop studente

Predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenhaim i predsjednik Uprave NCL Media grupePredsjednik Uprave Ingre Igor Oppenhaim i predsjednik Uprave NCL Media grupeSvečanim potpisivanjem ugovora o partnerstvu s najvećim hrvatskim tvrtkama započela je akcija "Top stipendija za top studente" kroz koju se već petu godinu za redom na inicijativu i u organizaciji tjednika Nacional nagrađuje izvrsnost hrvatskih studenata. Jubilarno peto izdanje Top stipendije predstavilo je i važnu novost – povećanje ukupnog fonda sa milijun na milijun i dvjesto tisuća kuna ponovnim ulaskom Vipneta u akciju čime je omogućeno da se broj dodijeljenih stipendija u ovoj godini poveća na 30 spram dosadašnjih 25. Tako će svaki od 30 studenata koje odabere Stipendijsko vijeće u akademskoj godini 2006./2007. biti nagrađen s 40.000 kuna koje su osigurali Diners Cluba Adriatic, INA, INGRA, Podravka, Vipnet i Hrvatske radiotelevizije sa utemeljiteljem akcije, tjednikom Nacional. U akciji koju je Nacional pokrenuo 2002. godine, do danas je stipendirano je 83 studenata, a stipendijski fond koji je prije pet godina iznosio 320 000 kn od ove godine iznosi rekordnih 1.200.000 kuna . Osim toga, od ove godine akciju službeno podržava Predsjednik RH uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatska gospodarska komora. Početak jubilarne pete 'Top stipendije za top studente' obilježila je i inicijativa svih partnera da se promjenom Zakona omogući oslobađanje poreza za sve one tvrtke koje odluče financijski pomoći izvrsnim hrvatskim studentima. Da iza te inicijative stoji i sam predsjednik Stjepan Mesić potvrdio je na svečanosti potpisivanja partnerskih ugovora njegov savjetnik za znanost i obrazovanje Izet Aganović koji je izjavio da bi hrvatska Vlada trebala što prije podržati Nacionalovu inicijativu da se tvrtke koje stipendiraju studente oslobode plaćanja poreza kako bi stipendijski fond bio što bogatiji i dostatniji za veći broj izvrsnih studenata. «Ured predsjednika stati će iza te inicijative i Vladi ćemo itekako puhati za vrat da se ta inicijativa napokon i ostvari» poručio je Izet Aganović. A da bi realizacija ove inicijative mnogo značila za sve buduće stipendiste i uvelike pridonijela biti same akcije podsjetio je i predsjednik Uprave NCL Media grupe Ivo Pukanić, kojem su, kako je rekao i resorni ministar Dragan Primorac i premijer Ivo Sanader obećali da se pobrinuti da ubuduće tvrtke koje dodjeljuju novac za stipendije za taj čin biti oslobođene plaćanja poreza.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan PrimoracMinistar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan PrimoracMinistar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac sam je potvrdio da se slaže s takvom inicijativom, te je ponovio lanjsko obećanje kako će poduzeti sve što je u njegovoj moći da se u buduće stipendiranje izvrsnih studenata u buduće oslobodi plaćanja poreza. Hvaleći akciju 'Top stipendija' i njezine sudionike Primorac je naglasio da Hrvatska država ne može sama napraviti iskorak po pitanju viših iznosa stipendija te njihove brojnosti. Akcija, prema njegovim riječima, podržava poziciju Hrvatske kao lidera u regiji po pitanju obrazovanja, za što je imao priliku dobiti i službenu potvrdu na nedavno održanom skupu ministara obrazovanja i znanosti EU. Također je naglasio da niti jednom top stipendistu koji se javio Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nije uskraćen posao, jer je, objasnio je, Ministarstvu privilegija raditi s takvim ljudima.

Na svečanosti potpisivanja ugovora partnera akcije inicijativu Nacionala podržao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić:«Pozivam hrvatsku Vladu i resorno ministarstvo da pokušaju donijeti izmjene zakona kako bi oslobodili od poreza one gospodarske subjekte koji direktno pomažu hrvatski razvoj i hrvatsku budućnost, jer bez tih Top studenata, lumena, novih Tesli i Einsteina nema budućnosti Hrvatske. Zato pozdravljam akciju svim srcem i svim rukama te pozivam i ostale gospodarstvenike da se pridruže.»

Od samog početka akcije Top stipendiju za top studente podržava Sveučilište u Zagrebu čija je rektorica Helena Jasna Mencer na svečanosti potpisivanja ugovora s partnerima akcije pohvalila ovakav način stipendiranja izvrsnih studenata jer, kako je rekla, sama država nije u mogućnosti osigurati veće stipendije dok gospodarstvo to itekako može. S njom se složio i član uprave Podravke Saša Romac, rekavši kako ova hrvatska kompanija smatra da je njezina osnovna konkurentna prednost u sve oštrijoj tržišnoj utakmici upravo znanje njezinih zaposlenika.

«Zato sustavno ulažemo u njega, jer je to jedina investicija koja se uvijek isplati», naglasio je Romac izrazivši zadovoljstvo što Podravka u dodjeli Top stipendija sudjeluje već petu godinu, potičući time ne samo stipendiste već i motivirajući ostale studente da u svojoj budućnosti znanjem izgrade karijeru.

Predsjednik uprave Dinersa Žarko Kraljević i glavna urednica Nacionala Sina KarliPredsjednik uprave Dinersa Žarko Kraljević i glavna urednica Nacionala Sina KarliAkciju Top stipendija za top studente od samog početka podržava i Diners Club Adriatic, čiji je predsjednik Uprave Žarko Kraljević obećao da će tako ostati i ubuduće. U ime HRT-a, koji se kao partner akciji priključio prošle godine, direktorica programa Tanja Šimić je rekla:

«Kako je funkcija HRT-a kao javnog servisa educirati, informirati i zabaviti gledatelje, upravo smo se zbog toga pridružili ovoj akciji te ju podržavamo i veselimo se svakom novom stipendiranom studentu.» U šali je nadodala i kako se, s obzirom na Nacionalovu rubriku u kojoj se ocjenjuje TV program, pritom ne radi o «potkupljivanju televizijskog kritičara Ivana Starčevića».

Mladen Proštenik, savjetnik predsjednika Uprave INA-e koja je također partner akcije od samog početka, njezinu važnost obrazložio je na sljedeći način:

Direktorica programa Hrvatske televizije i predsjednica Uprave VIPNeta Marie-Helene MagenschabDirektorica programa Hrvatske televizije i predsjednica Uprave VIPNeta Marie-Helene Magenschab «S obzirom da akcija Top stipendija za top studente nagrađuje stručnost koja se temelji na znanju, posebno smo bili zainteresirani za sudjelovanje u njoj jer se nadamo da će ona potaknuti mlade ljude na razmišljanje da mogu napredovati znanjem a ne podobnošću, kako u kompanijama tako i u društvu.» Marie-Helen Magenschab, predsjednica Uprave VIPneta, tvrtke koja se nakon jednogodišnje pauze ponovno uključila u akciju 'Top stipendija za top studente' objasnila je da osim značajne koristi koju ovakva akcija ima za cjelokupno društvo, VIP stipendiranje izvrsnih studenata podržava i zbog pomalo sebičnih razloga: «Naša tvrtka zapošljava mnoge mlade ljude koji su upravo završili fakultete što se vidi i iz podatka da je prosječna dob naših zaposlenika 32 godine, a to jasno pokazuje da imamo i volju i razloga ulagati u mlade i vrhunski obrazovane ljude. I zbog toga i zbog činjenice da je ova akcija vrijedna hvale u svakom pogledu drago nam je što smo se ponovno uključili u nju». Igor Oppenheim predsjednik Uprave INGRA-e napomenuo je kako je tvrtka kojoj je na čelu svoju 50-godišnje iskustvo i međunarodni ugled zaradila upravo zahvaljujući obrazovanom i stručnom kadru kakav će jednog dana biti i 'Top studenti', te je izjavio: «Još prije pet godina kada se INGRA uključila u 'Top stipendiju' ta je akcija bila jedinstvena i po fondu stipendijskih sredstava i po samoj inicijativi. Broj prijavljenih studenata i to svih redom sa izvanrednim rezultatima već je tada pokazao da je akcija bila jedva dočekana, a stipendisti su iz godine u godinu svojom marljivošću i uspjesima dokazivali da su top stipendije došle u prave ruke. Od tada svake godine ova Nacionalova akcija pokazuje da u Hrvatskoj postoji iznimno velik broj studenata koji postižu vrhunske rezultate, a na nama je da im pružimo mogućnost da to i konkretiziraju na dobrobit našeg društva, gospodarstva i znanosti»

Predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenhaim i predsjednik Uprave NCL Media grupePredsjednik Uprave Ingre Igor Oppenhaim i predsjednik Uprave NCL Media grupeInače, Ovogodišnji natječaj 'Top stipendija za top studente' započeo je objavljivanjem kupona u prošlom borju Nacionala, a trajati će do 2.lipnja. 2006. U međuvremenu ' Top stipendija' kreće na turneju po sveučilišnim gradovima i to u prostorima HGK pa će tako 28. ožujka u 12 sati biti predstavljena u Zadru, 11. travnja u podne u Osijeku, a 25. travnja u isto vrijeme biti će prezentirana u Splitu. Riječki studenti moći će se s akcijom upoznati 9. svibnja u podne, a u Dubrovniku će se predstavljanje održati 9. svibnja također u podne. Treba napomenuti i da će se 30. ožujka u zagrebačkom Boćarskom domu održati Dan karijera na kojem će također biti predstavljena i akcija 'Top stipendija za top studente' o kojoj se svi detalji mogu naći na stranivi www.topstipendije.net.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika