Objavljeno u Nacionalu br. 541, 2006-03-27

Autor: Robert Bajruši

SEDAM STRANAKA U BORBI ZA VLAST

SDP i dalje jači od HDZ-a

SDP uživa potporu 24,5 posto birača, HDZ sa 23,1 posto malo zaostaje, a prag bi prešlo još pet stranaka, pokazuje nova anketa Markotela

Ivica Račan i Anto ĐapićIvica Račan i Anto ĐapićHrvatska socijalno-liberalna stranka naručila je ispitivanje javnog mnijenja čiji rezultati definitivno potvrđuju dominaciju SDP-a i HDZ-a. Isto tako, vidi se snažna profilacija političke scene na kojoj je preostalo sedam stranaka koje prelaze izborni prag.

Socijaldemokratska partija Hrvatske u ovom trenutku osvaja 24,5 posto glasova i najjača je stranka u državi. Drugi je Sanaderov HDZ s23,1, a treća Hrvatska stranka prava za koju bi glasalo 12,9 posto hrvatskih građana. HNS dobiva 9,8, HSS 9,3, Hrvatska stranka umirovljenika 7,5, a blizu praga je i HSLS s 3,6 postotnom podrškom. Rezultati su to velikog terenskog istraživanja koje je za HSLS u razdoblju 16-18 ožujka, na 1.600 ispitanika napravila agencija Markotel. Jedini nedostatak ovog opsežnog istraživanja je da su obuhvaćene samo stranke koje se pojavljuju na nacionalnoj razini, ali ne i lokalne liste. U takvim okolnostima upitan je rezultat u Osijeku gdje nije uvrštena Glavaševa lista koja u ovom dijelu Hrvatske ima veliku podršku.

Rezultati potvrđuju stabilnost hrvatske političke scene i značajnu dominaciju dvije vodeće stranke. Bez obzira hoće li idući izbori biti održani prema dosadašnjem izbornom zakonu ili će Sabor donijeti novo rješenje, SDP i HDZ mogu računati s, približno, po jednom trećinom zastupnika. HSP je i dalje na trećem mjestu s time da u Slavoniji i Dalmaciji ponegdje ima najveću potporu, dok su znatno iznad praga HNS, HSS i HSU, a nakon ujedinjenja s LS-om i HSLS pokazuje tendenciju rasta. Drugi zaključak koje se nameće jest da će za dolazak na vlast trebati koalicija najmanje tri stranke što višestruko povećava važnost manjih stranaka. Tko god sastavljao iduću vladu - a to mogu biti samo Ivo Sanader ili Ivica Račan - morat će podijeliti značajne koncesije koalicijskim partnerima.Ovdje svakako treba dodati i IDS koji će i u idućem sazivu imati 3 ili 4 zastupnika. Dodatna zanimljivost je to da su se u najvećim hrvatskim gradovima etablirali političari kao što su Milan Bandić, Vojko Obersnel, Radimir Čačić, Đurđa Adlešić i Anto Đapić i njihove stranačke liste uvjerljivo pobjeđuju u lokalnim sredinama.

Regionalni rezultati vrlo su nalik onima na državnoj razini. Milan Bandić i SDP pobjeđuju u Zagrebu s 27,5 posto, a slijede HDZ 21,9 posto, HSP 11,2, HSU 10, HSS 8,2, HNS 6,3 i HSLS 5,1 posto glasova. Iako socijaldemokrati dobivaju najveći postotak, rezultat koji postižu nije pretjerano uvjerljiv, posebno kada se uzme u obzir da prag prelazi čak sedam stranaka. Već po običaju, SDP najbolje prolazi u Rijeci s 28,1 posto, dok su solidni HDZ (19,9), HNS (14,4), a iznad izbornog praga su HSP, HSU i HSS.

SDP je s 18 posto najjača stranka i u Splitu, gdje slijedi HSP (17,3 posto), a HDZ je treći s 16,7 posto. Hrvatska stranka prava je vodeća u Osijeku gdje osvaja 24,8 posto glasova, a zatim slijede HDZ s 22,1 i SDP 19,5 posto.

Radimir Čačić i HNS pobjeđuju u Varaždinu sa 28,7 posto, drugi je SDP s 27,7 posto, a slijede HSU s 9,6, HSLS sa 8,5, a HDZ i hSP dobivaju po 6,4 posto glasova. Đurđa Adlešić i dalje drži Bjelovar gdje HSLS vodi sa 17 posto, dok HSS i HDZ osvajaju 16 posto. SDP, HSP, HNS i umirovljenici također prelaze prag u ovom gradu.

OKVIR: Mesić najpopularniji političar

Stipe Mesić i dalje je najpopularniji hrvatski političar. Predsjednika države u ovom trenutku favorizira 19, 8 posto građana, a iza njega slijedi premijer Ivo Sanader sa 18,4 postotnom podrškom,. dok je treći s 16,2 posto šef opozicije Ivica Račan.

Đurđa Adlešić, predsjednica HSLS-a ima značajnu potporu čak 12,9 posto birača, dok Anto Đapić ima 10-posto svojih pristalica. Vesna Pusić dobiva 9,2, a među deset najpopularnijih nalaze se Milan Bandić, Mate Granić, Josip Friščić i Radimir Čačić.

>email to:Robert Bajrusi

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika