29.03.2006. / 13:44

 

SABOR

Oporba prosvjeduje zbog Jarnjaka

Oporbeni članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Srećko Ferenčak iz HNS-a, Šime Lučin iz SDP-a, Ante Markov iz HSS-a i Pero Kovačević iz HSP-a prosvjedovali su zbog "nedemokratskog i netolerantnog načina na koji HDZ-ovac Ivan Jarnjak vodi sjednice Odbora" te najavili mogućnost da više ne dolaze na sjednice. Oporbenjaci su u utorak napustili sjednicu Odbora, nezadovoljni što im Jarnjak, kako tvrde, nije dopustio da iznesu primjedbe i postavljaju pitanja vezano uz predloženi Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu, na konferenciji za novinare su najavili da će se s čelnicima svojih klubova posavjetovati o tome da više ne nazoče sjednicama Odbora. HSS-ovac Ante Markov rekao je da jučerašnja svađa na Odboru ne pridonosi stvaranju ozračja da se tako bitan zakon donese parlamentarnim konsenzusom, na temelju najviših civilizacijskih normi i prakse u EU-u. Šime Lučin je ocijenio da Jarnjak Odbor vodi neprimjereno njegovu zakonskom i poslovničkom položaju, da oporbenim članovima ne dopušta da išta kažu, a njihove prijedloge uopće ne uvrštava u dnevni red. Kao i Pero Kovačević, zalaže se da se javnosti otvore sjednice Odbora, a o tome kako se radi na Odboru svjedoči, kažu, činjenica da su članovi o tome da je Vesna Škare Ožbolt podnijela predstavku sa sumnjama da su je tajne službe pratile i prisluškivale - doznali iz tiska.

HSS je u saborsku je proceduru po hitnom postupku uputio prijedlog o aktiviranju hrvatskog Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa. Ako Hrvatska to ne učini prije pregovora s EU-om o ribarstvu, taj 40 morskih milja širok pojas neće moći ni imati pod svojim nadzorom, upozoravaju HSS-ovci. HSS-ovac Ante Markov istaknuo je na konferenciji za novinare da je u srijedu ujutro u Bruxellesu počeo drugi krug bilateralnih pregovora o ribarstvu, odnosno o stavu Europske komisije u pogledu hrvatske ribolovne strategije, a od Hrvatske se, kaže, očekuje jasan i konkretan odgovor kada će i kako početi primjenjivati ZERP. Napomenuo je da je Hrvatska proglasila ZERP u širini od 40 milja, ali da je odgodom njegove primjene za članice EU-a dopustila da u tom dijelu hrvatskog mora gotovo isključivo love talijanski ribari, 90 posto, a da hrvatski ribari koriste tek sedam posto pojasa, a preostalih tri posto Slovenci i Albanci.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika