29.03.2006. / 14:10

Autor: Ana Kirin

PREGOVORI O OBRAZOVANJU

Pero Lučin: Flego skuplja političke poene

Nakon što su mediji prenijeli navode anonimnog izvora iz tima za pregovore s EU koji tvrdi da pregovori kasne zbog obrazovanja, a da su podaci iznijeti na prezentaciji u Bruxellesu lažirani, u srijedu su na konferenciji u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, sve te optužbe demantirane. Anonimni izvor, s čijim se tvrdnjama složio bivši ministar znanosti Gvozden Flego, rekao je da nije točno da se u obrazovanje izdvaja 4,4 posto BDP-a, kako je iznijeto u Bruxellesu, već najviše 3,5 posto BDP-a. I podaci o broju profesora navodno su lažirani, prema tvrdnjama anonimnog izvora, nema ih 8000 nego 3900, pa omjer nije 18-20 studenata na jednog profesora, već 45 prema 1. Pero Lučin, glavni pregovarač za znanost i obrazovanje rekao je da se do podataka došlo isključivo na temelju službenih dokumenata i naglasio je da je Flego, koji je optužbe u medijima procijenio vjerodostojnima, bio član radne skupine i da je upravo on u Bruxellesu prezentirao podatke, čemu je prethodio konsenzus svih članova skupine. «Nije mi jasno što Flego želi postići, osim ako se radi o dnevno političkom stjecanju poena. Mislim da ovakav pristup uvelike šteti hrvatskom visokom obrazovanju i Hrvatskoj, osobito sada jer za 3 dana očekujemo poziv Europske komisije da predamo izvješće o obrazovanju», rekao je Lučin. Pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju Radovan Fuchs rekao je da će očekuje da će se u pregovorima pojaviti politička pitanja i u području obrazovanja, prvenstveno vezana za imigrante i nacionalne manjine, te da će se usprkos ovom skandalu pregovori nastaviti i odvijati kako je planirano.

Reagirao je i Vladimir Drobnjak: "Kao glavni pregovarač odgovorno tvrdim da sve podatke koje dajemo Europskoj komisiji u procesu screeninga dajemo u dobroj vjeri, a nakon pažljivog proučavanja podataka prikupljenih od nadležnih državnih tijela", rekao je Drobnjak. "Hrvatska ne laže Europskoj komisiji", naglasio je Drobnjak.

Vezane vijesti

Mimica: Nije vrijeme za stečena prava

Mimica: Nije vrijeme za stečena prava

Potpredsjednik Vlade i čelnik Vladina pregovaračkog odbora o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe Neven Mimica izjavio je nakon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika