30.03.2006. / 09:27

Autor: Ivan Duvnjak

UJEDINJENI NARODI

Vijeće sigurnosti usvojilo izjavu o Iranu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon tri tjedna pregovora pet stalnih članica (SAD-a, Rusije, Kine, Francuske i Velike Britanije) usvojilo je zajedničku izjavu kojom poziva Iran da u roku od 30 dana obustavi obogaćivanje urana. Izjava nije obvezujuća za Iran, a njen tekst je veliki ustupak Rusiji i Kini. Te zemlje su tražile da u izjavi ne budu izrazi koji bi naknadno mogli dovesti do uvođenja sankcija Iranu. Veleposlanici stalnih članica VS-a ipak tvrde da se radi o snažnoj poruci Iranu, dok diplomatski krugovi prema agenciji Reuters navode da se radi o prvom skromnom koraku da se Iran prisili na dokazivanje da je njegov nuklearni program miroljubiv. Reuters nadalje iz diplomatskih izvora doznaje kako su se u zadnji čas telefonski oko izjave suglasili američka državna tajnica Condoleezza Rice i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Izjava VS-a poziva glavnog direktora Agencije za nuklearnu energiju Mohamed El Baradei da u roku od 30 dana izvijesti Vijeće o tome da li se Iran pridržava zahtjeva. Vrlo brzo nakon objavljivanja izjave stigao je i odgovor iranskog veleposlaniku u UN-u Javada Zarifa koji je ponovio kako se oni neće odreći prava na nuklearnu energiju, te optužio SAD za prijavljivanje Irana VS-u. Zarif je ustvrdio kako Vijeće sigurnosti ima dvostruka mjerila jer nikada nisu provjerili izraelski nuklearni arsenal i dodao kako će Iran poštivati Sporazum o neširenju nuklearnog oružja. Iran nije ugrozio nijednu zemlju, nema nuklearno oružje niti ga namjerava imati izjavio je Zarif u srijedu. U Berlinu će u četvrtak biti održan još jedan sastanak na kojem će se raspravljeti o iranskom nuklearnom programu odnosno o potezima koje će međunarodna zajednica povući ukoliko se Iran ogluši na izjavu VS-a. U Berlinu će razgovarati američka državna tajnica Condoleezza Rice, te ministri vanjskih poslova Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kine i Rusije.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika