30.03.2006. / 11:18

Autor: Hrvoje Perinić

POLITIČKE STRANKE

Komunističkoj partiji zabranjena registracija

Čelnik kontroverzne Komunističke partije Hrvatske Dragan Batak kaže da Sanadera voli više nego Račana, jer je "ono za što se i izdaje"

Čelnici nedavno osnovane Komunističke partije Hrvatske dobili su rješenje državne uprave kojim im se ne dopušta registracija stranke. Objašnjenje je, prenosi Večernji list, da osnivači pri osnivanju nisu bili na jednome mjestu, iako u Zakonu ne piše da osnivači moraju biti na jednome mjestu. Predsjednik KPH Dragan Batak kaže da su bili svjesni da će zbog imena i programa stranke imati problema, te zaključuje da im sada preostaje jedino održati novu osnivačku skupštinu ili se žaliti Ustavnom sudu.

Batak je još prošle godine krajem listopada najavio osnivao svoje strane i razgovoru za Nacional pojasnio tko su mu uzori i zašto ne voli Ivicu Račana: «Uzor su mi Kinezi, koji su pod okriljem komunizma prihvatili sve najbolje od kapitalista i sada postaju svjetska gospodarska sila. I mi ćemo djelovati na prostoru cijele Hrvatske, a širimo svoje ideje i u susjednim zemljama." Do sada je Batak promijenio nekoliko stranaka, ali ni u jednoj nije pronašao istomišljenike u dovoljnoj mjeri. Račana kazao je Batak, nimalo ne cijeni, za razliku od Ive Sanadera za kojeg kaže da je barem ono za što se i izdaje. "Bio sam član SDP-a, ali shvatio sam da su prevaranti dan nakon što su pobijedili na izborima».Nakon toga prelazi u   Socijalističku radničku partiju Stipe Šuvara, koji je na kraju i neposredno utjecao na osnivanje njegove stranke iako se nisu baš najbolje slagali: "Pokojni Šuvar bio je jako inteligentan čovjek i političar ali nije bio dobar vođa. Bio je kao stvoren za drugog čovjeka u nekoj jakoj stranci." Sa Šuvarom i SRP-om Batak se razišao kada se pokrenulo pitanje promjene imena stranke. "Šuvaru je dosadilo da ga propitkuju kada će uz srp dodati i čekić pa je htio da se stranka zove samo Socijalistička partija. Ja sam se s druge strane zalagao da se nazove svojim prirodnim imenom, Komunistička partija Hrvatske. Šuvar mi je svojedobno rekao neka osnujem svoju stranku pa je mogu nazvati kako hoću – to sam napokon odlučio i napraviti.

Razgovor sa Batkom na slijedećem linku "http://www.nacional.hr/articles/view/21293/

Vezane vijesti

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Australski Federalni sud odbacio je u petak žalbu kojom je osumnjičeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznat i kao "kapetan Dragan", želio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika