30.03.2006. / 15:13

Autor: Ante Pavić

EU

EU o lažiranju podataka o obrazovanju

Glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje Kristina Nagy u četvrtak se osvrnula na tvrdnje da je Hrvatska podatke o obrazovanju za potrebe screeninga lažirala. Izjavila je kako je EU primila na znanje da su u četvrtak predstavnici hrvatskih vlasti održali novinsku konferenciju na kojoj su potvrdili da su izneseni podaci točni te da Europska komisija vodi pregovore na temelju povjerenja i u dobroj namjeri. Naglasila je da EU očekuju da u slučaju kada vlasti bilo koje zemlje kandidatkinje primjete grešku pravodobno reagiraju i smjesta obavijeste Europsku komisiju.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u četvrtak se sastao sa šefom izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincentom Degertom s kojim je, između ostalog razgovarao i navodno lažiranje podataka. Predsjednik Mesić izjavio je kako je uvjeren da su podaci koji su poslani u Bruxelles točni, no prijepor je vjerojatno nastao zbog različite metodologije prikupljanja tih podataka. Unatoč posljednjem razvoju događaja, predsjednik smatra da se to neće odraziti na tijek pregovora.

Podsjetimo, mediji su prenijeli navode anonimnog izvora iz tima za pregovore s EU koji je tvrdio da pregovori kasne zbog obrazovanja, a da su podaci iznijeti na prezentaciji u Bruxellesu lažirani, U srijedu su na konferenciji u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, sve te optužbe demantirane. Anonimni izvor, s čijim se tvrdnjama složio bivši ministar znanosti Gvozden Flego, rekao je da nije točno da se u obrazovanje izdvaja 4,4 posto BDP-a, kako je iznijeto u Bruxellesu, već najviše 3,5 posto BDP-a. I podaci o broju profesora navodno su lažirani, prema tvrdnjama anonimnog izvora, nema ih 8000 nego 3900, pa omjer nije 18-20 studenata na jednog profesora, već 45 prema 1.

Vezane vijesti

Mimica: Nije vrijeme za stečena prava

Mimica: Nije vrijeme za stečena prava

Potpredsjednik Vlade i čelnik Vladina pregovaračkog odbora o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe Neven Mimica izjavio je nakon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika