31.03.2006. / 10:10

Autor: Ante Pavić

STATUS KOSOVA

UN protiv podjele Kosova

Zamjenik glavnog pregovarača UN-a za status Kosova Albert Rohan izjavio je u četvrtaku Prištini, prilikom trodnevnog posjeta Kosovu, kako je međunarodna zajednica odlučno protiv podjele Kosova te kako neće biti ni unutarnje ni vanjske podjele Kosova, niti autonomije Srba unutar njega. "Suprostavit ćemo se svakoj podjeli, bilo unutarnjoj podjeli Kosova ili stvaranju trećeg stupnja vladavine, između središnje i općinske vlasti", rekao je austrijski diplomat.
U međuvremenu će se, prema njegovim riječima, dopustiti partnerstvo novih općina, utemeljenje općinskih asocijacija, ali ne odvojeno i izvan zakonskih struktura Kosova. Općine će dobiti maksimalne ovlasti na temelju zakona, tako da će biti moguća međuopćinska suradnja i veze među njima, ali neće biti moguće stvaranje posebnih entiteta, pojasnio je Rohan. Rohan je rekao kako će u sklopu decentralizacije biti formirane nove općine, pretežito u naseljima gdje žive Srbi, koji će činiti 70-80 posto stanovništva tih općina, a biti će moguće i njihovo međusobno povezivanje te veze s Beogradom. Odgovarajući na jučerašnje najave predsjednika općina sa sjevera Kosova kako neće živjeti na Kosovu ako ono bude neovisno, zamjenik glavnog pregovarača UN-a za status Kosova rekao je kako je "to njihova odluka i da ih nitko ne može natjerati da na Kosovu ostanu". Rohan je istakao kako će pregovarači 3.travnja u Beču razgovarati i o stvaranju novih općina i o njihovim granicama.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika