03.04.2006. / 09:16

Autor: Hrvoje Perinić

VELIKA BRITANIJA

Sunday Telegraph: Zračni napadi na Iran neizbježni

Iako britanski ministar Jack Straw tvrdi kako rat nije neizbježan, list navodi da je isto govorio i prije napada na Irak, a onda je u jednom trenutku invazija na Irak počela

Zračni napadi na Iran biti će neizbježni ako službeni Teheran ne udovolji rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se traži prekid obogaćivanja urana u roku 30 dana, prenosi britanski Sunday Telegraph. Neimenovani predstavnik britanske vlade navodi istim novinama kako će se Britanska vlada sastati u ponedjeljak i razgovarati o mogućem zračnom napadu. Na Iran neće biti izvršena invazija, već će se napasti sva nuklearna postrojenja i lokacije za izradu nuklearnog oružje. Povod takvoj odluci je napad na irački nuklearni reaktor 1981. godine koji se pokazao učinkovititm piše Telegraph. Iako britanski ministar Jack Straw tvrdi kako rat nije neizbježan, list navodi da je isto govorio i prije napada na Irak, a onda je u jednom trenutku invazija na Irak počela.

Politički analitičari jednoglasni su u ocjeni da iza mogućeg napada stoje prvenstveno interesi Sjedinjenih Država koje na taj način namjeravaju suzbiti svaku mogućnost daljnjeg razvoja nuklearne bombe. Rasprava na tajnom sastanku britanskih dužnosnika će posebno biti usmjerena na moguće posljedice za Veliku Britaniju, ukoliko se priključi napadu. Britance najviše zanima kakav bi utjecaj napad imao na britanske interese u Iraku i Afganistanu koji graniče s Iranom.

Podsjetimo u nedjelju je u Wahington Postu, objavljeno kako će, u slučaju američkog napada na Iran, Iran aktivirati svoje tajne agente i jedinice Hezbollaha, čije mete će biti Amerikanci diljem svijeta, pa tako i u Americi. Washington Post poziva se na priopćenje neimenovanih dužnosnika iz obavještajnih službi koje se bave kontrašpijunažom. Iako u Postu nisu predočili nikakve dokaze ovim tvrdnjama , dužnosnici tajnih službi na koje se Post poziva izjavili su kako puno vremena provode baveći se mogućnošću takvih napada.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika