Objavljeno u Nacionalu br. 542, 2006-04-03

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Glavonošci s Andromedina vjenčanja

Kad je Ketos pružio krakove prema Andromedi, Perzej mu ih odrubi mačem, pa potom čudovišnoj hobotnici probode glavu, a spašenom ljepoticom slavodobitno se oženio u Argu

Veljko BarbieriVeljko BarbieriStrahovita je bila Kasiopejina nesmotrenost. Tašta i gorda etiopska kraljica jednom je u veselom društvu izjavila da je ljepša od svih Nereida i svih Potamijada, a potom od svih Posejdnonovih morskih nimfi zajedno. Sada je za kaznu, po nalogu razjarenog boga mora, njezina kći, prelijepa Andromeda, visjela zakvačena o morsku hrid i čekala da je proždere grozni Ketos, sin paklenog Forkija i Posejdonove vještice, rugobne Kete. Ta strašna žrtva bila je cijena da bi se otkupila Kasiopejina pogubna taština i teške muke koje su zbog nje snašle kraljevstvo njezina oca, kralja Kefaja. No dogodi se tada doista čudo. Odnekud, leteći na svojim zlatnim sandalama, s isukanim krivim mačem, pojavi se junak Perzej i upravo kad je užasni Ketos izronio iz mora i pružio svoje ubilačke krakove prema ljepotici, nasrne na čudovište. Zamahne Perzej jedanput i odsiječe strašni krak, drugim udarcem svog mača odrubi tri odjednim, a potom najstrašnijim udarcem probode golomoj hobotnici Ketosu sluzavu, uzbibanu glavu, uzvikujući da Andromedu spašava kako bi postala njegova žena.

Teško ranjeni nakazni glavonožac uspuzao se na hrid u samrtnom grču, još uvijek pokušavajući proždrijeti Andromedu, ali ga Perzej dotuče s još nekoliko udaraca mačem i ljepotica je bila spašena. Uskoro uz birana jela od strašnog čudovišta, na dvoru kralja Kefaja i kraljice Kasiopeje koja se još tresla od grižnje i straha, slavio se pir i bio sklopljen sveti brak između Perzeja i Andromede, koja će budućem kralju Arga podariti mnoštvo sinova i unuka, odreda velikih heroja. Od Persa, Alkeja, Stenela ili Elektriona do praunuka Herakla. Pa dok su se mladenci još gostili Ketosovim mesom, od preostalih komada rode se muzgavci, hobotničini najbliži rođaci, koji su, kako bi se umilili ostalim bogovima i samom Posejdonu, imali jedan umjesto dva reda prianjaljki na krakovima i bili su mali, u usporedbi sa strašnim Ketosom, ali i ostalim hobotnicama koje su tada živjele, gotovo nezamjetljiva stasa.

Od tog je trenutka za hobotnicom Ketosom ili Ketom, kako su ga nazivali u Sparti, prestao žaliti i osvetoljubivi Posejdon, a samo je njegova čudovišna majka, od svog rođenja rugobna starica Keta, ronila teške suze, silovite kao valovi mrtvog mora koji nasrću na brodove i barke. Nasuprot njenoj teškoj sudbini, budući da se nije nikada utješila premda su joj svojim malim krakovima tisuće muzgavaca svakodnevno brisale suze, bogovi su nakon smrti Andromedu prenijeli na nebo i ona, za vedrih noći, sjaji poput niske dragulja na zvjezdanom svodu, zajedno s mužem Perzejem i roditeljima kraljem Kefajem i kraljicom Kasiopejom. Ali priči tu nije kraj. Perzej nije vještici Keti oduzeo samo krakolikog ljubimca sina Ketosa. Nadugo je prije toga na otoku Gorgonu, postojbini strašnih Gorgona i morskih nakaza, Ketinih potomaka, ubio i njezinu miljenicu Meduzu, čiju je glavu pokrivenu zmijolikom kosom i krakovima stalno nosio sa sobom, jer je imala moć da svakoga tko bi pogledao njezin nakazni lik, pretvori u stijenu. Zbog svih tih svojstava Ketinih sinova i kćeri, posebno hobotnica i muzgavaca, Grci su u njima vidjeli utjelovljenje paklenih duhova, ali su ih, zbog vrsna okusa njihova mesa, tamanili na svakom većem simposionu, a posebno na veselim pijankama koje bi potom uslijedile. Pa bi se pred njima, ovinjenima, slatkasti i teški miris digao iz jela od hobotnica i muzgavaca, kao golemi krakovi nekoć jezovitog Ketosa koji se upiru dohvatiti Andromedina i Perzejeva zviježđa. A onda, presječeni hitrim svjetlećim kometom, padaju natrag, isječeni na komade, u već pripremljeno jelo, kao strašni mit u vrelu stvarnost.

HOBOTNICA S JABUKAMA

Na maslinovim uljem namašćen lim položite hobotnicu od 2 kg, uz nju poredajte 1 kg ploški jabuka i ½ kg krumpira i ½ kg kapule uz grančicu ružmarina. Pecite u pećnici, a kad hobotnica pusti vodu, okrenite, popaprite i zalijte s 1 dl bijelog vina. Neka se sve peče dok se sok hobotnice ne pretvori u gusti tamni umak i sve postane meko.

MUZGAVCI U SVOM ŠUGU U ugrijanu tešku posudu, premazau maslinovim uljem, položite 2 kg muzgavaca. Pokrijte i neka se peku i kuhaju u vlastitom šugu. Kad taj umak ispari, dodajte 1 dl prošeka, neka se još malo kuha da muzgavci sasvim omekšaju, pa pospite sjeckanim petrusimulom i služite popapreno i vruće.

>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika