Objavljeno u Nacionalu br. 542, 2006-04-03

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

SDP ljut na pasivnog Račana

S približavanjem parlamentarnih izbora 2007. u vodećoj oporbenoj stranci raste nezadovoljstvo ponašanjem šefa stranke: sve više SDP-ovaca smatra da je Ivica Račan presmušen i neodlučan za obračun s Ivom Sanaderom

Unutar SDP-a već dulje vrijeme tinja ljutnja pasivnom politikom koju zagovara RačanUnutar SDP-a već dulje vrijeme tinja ljutnja pasivnom politikom koju zagovara Račan"Na našu žalost, Ivica Račan u posljednje vrijeme smušeno vodi SDP i unutar stranke izaziva sve veću zabrinutost. Približavaju se izbori, a on ne pokazuje ni najmanji stupanj odlučnosti za rješavanje unutarnjih problema, a kamoli ulazak u otvoreni sukob s HDZ-ovom vladom. U ovom trenutku, mnogi među nama socijaldemokratima, smatramo da je takva neodlučnost uzrok Račanove inferiornosti u odnosu na Ivu Sanadera." Ovako glasi zaključak nekoliko visokih dužnosnika socijaldemokratske partije koji su proteklih dana za Nacional iznijeli nezadovoljstvo mlakim i neenergičnim ponašanjem predsjednika SDP-a. Unutar SDP-a već dulje vrijeme tinja ljutnja pasivnom politikom koju zagovara Račan. Nakon što je tijekom prve dvije godine Sanaderova mandata, vodeća oporbena stranka tek povremeno kritizirala vladinu politiku, sada se SDP našao u potpunoj defanzivi i počeo je povlačiti pogrešne poteze. Iako je početkom prošle jeseni Račan najavio brojne zakonodavne inicijative u gospodarskoj i socijalnoj politici, pitanjima zdravstva i novom izbornom zakonodavstvu, od svega toga, ništa nije realizirano. Jednostavno govoreći, najjača oporbena stranka nije niti jednim primjerom pokazala da ima viziju što treba raditi ako bi došla na vlast. Umjesto toga, uslijedilo je nekoliko gafova koji su doveli u pitanje njezin kredibilitet. Najprije je Ivica Račan, umjesto izlaska sa ozbiljnom strategijom, najavio kako "razmišlja o napuštanju Nacionalnog odbora za pregovore s Europskom unijom", a zatim je bivši ministar Gvozden Flego, optužio članove pregovaračkog tima za obrazovanje i znanost da lažiraju podatke koji se šalju u Bruxelles.

Iako se radi o dva primjera loših političkih istupa, vodeće esdepeovce zasmetalo je nešto drugo. To je potpuna inferiornost njihova predsjednika u odnosu na Sanadera. "Jednostavno smo nemoćni dok gledamo kako Račan ne zna odgovoriti na ružne napade protiv sebe. Uzmite dva nedavna primjera. Kada ga je Ivo Sanader nazvao nesposobnom ljenčinom, skoro da mu nije odgovorio. Ili skandalozna premijerova izjava kako bi Hrvatska već bila u EU, da je on 2000. bio na Račanovu mjestu. Umjesto da mu odgovori kako je zbog HDZ-a i Sanaderove ekipe u to vrijeme Hrvatska bila izolirana i omražena, Ivica Račan uzvraća nekakvim pseudointelektualnim zaključkom koji nitko ne razumije. Nastavi li se ponašati kao dosad, HDZ će dobiti izbore 2007.", smatra ovaj esdepeovce.

Njegovo objašnjenje sadašnjeg stanja glasi: "Mi smo taoci Račanovih povijesnih zasluga za SDP, koje su velike, ali nas upropaštavaju. Ivica Račan je pošten čovjek, ali Sanader je lukav i prilično je sigurno da neće propustiti priliku iskoristiti sadašnju prednost. Ako nastavi pregovore s EU i zadrži solidne ekonomske trendove, moći će birati koalicijske saveznike i bez prevelikih problema prikupiti parlamentarnu većinu", drže Račanovi stranački oponenti. U svojoj kritici podsjećaju na slučaj koji se desio prije četrdesetak dana, a uspješno je zataškan. Mato Crkvenac, bivši ministar financija je prije sjednice Glavnog odbora SDP-a, predložio izradu stranačkog dokumenta koji bi definirao strategiju razvoja Hrvatske ako socijaldemokrati osvoje vlast. Ivica Račan je odbio prijedlog što je Crkvenca jako naljutilo. Njegovi istomišljenici danas optužuju stranački vrh da marginalizira stručnjake, ali i političke fajtere poput Slavka Linića i Šime Lučina. Nedavno se u ovim krugovima pojavila teorija koja ide za time da SDP u svim anketama dobiva 23-25 posto, a Račan između 10 i 15 posto. Drugim riječima, dok su Ivo Sanader, Anto Đapić pa čak i Đurđa Adlešić ili Vesna Škare-Ožbolt popularniji od stranaka koje predvode, Račan je značajno manje popularan od SDP-a. Za njih je to krunski dokaz lošeg vođenja stranke. Naravno da postoji i druga struja koja pruža punu potporu predsjedniku socijaldemokratske partije.

Čak i neki nestranački analitičari potvrdili su za Nacional kako je Račan oko sebe okupio krug političara koji mogu sastaviti kudikamo kvalitetniju vladu od ove koja vodi Hrvatsku. Prema njihovim riječima, položaj budućeg potpredsjednika zaduženog za gospodarstvo obećan je Ljubi Jurčiću, a navodno su sigurni kandidati za ministre Neven Mimica, Zvonimir Mršić, Zlatko Komadina, Zoran Milanović i Ivo Josipović. Njihovo stajalište u potpunosti se razlikuje od onoga koje zastupaju SDP-ovi nezadovoljnici. Tvrde da Račan nikada nije napravio niti jednu stratešku grešku i nedvojbeno je najiskusniji hrvatski političar. Osim toga, SDP-u već dvije godine predviđaju raspad, a unatoč tome i dalje s HDZ-om dobivaju daleko najviše glasova. Na nedavnom neformalnom sastanku s novinarom Nacionala, Račan je također djelovao samouvjereno. Iz socijaldemokratske perspektive, danas se u Hrvatskoj živi lošije nego prije tri godine, smanjena su inozemna ulaganja, sve je više nasilja na ulicama, a veliki dio vlade je sklon korupciji. Sanadera doživljava kao blefera i siguran je kako će SDP poslije idućih izbora vratiti na vlast.

Dobrim dijelom je u pravu jer HDZ nije ostvario ništa od obećanja koja je tijekom kampanje iznio u Jamstvenoj kartici: od smanjenja PDV-a i nezaposlenosti do ulaska Hrvatske u EU 2007. godine. Isto tako, Sanader se voli hvaliti podatkom o rastu BDP-a od 4,3 posto, dok se zaboravlja kako je u posljednjoj godini Račanova mandata rast iznosio 5,5 posto. "Ne treba mistificirati našu strategiju. Svodi se na to da moramo osvojiti više glasova od HDZ-a i tada će sve stranke pregovarati s nama o formiranju buduće vlade. Siguran sam da će HNS i IDS ostati uz nas, a hadezeovci se varaju ako misle da HSS i HSU a priori žele biti dio njihove koalicije", ispričao je ovih dana bliski suradnik SDP-ovog čelnika. Aktualni problem s kojim se suočava SDP jest kako to postići. Više od dvije godine, socijaldemokrati nisu iznijeli niti jedan konkretni program koji se razlikuje od politike HDZ-a. Potpuno je nejasno koje mjere namjeravaju provoditi u gospodarskoj ili zdravstvenoj politici, osim kritika koje upućuju Sanaderovoj ekipi, SDP-ovi zastupnici izuzetno loše su odradili i prošlotjednu saborsku raspravu o korupciji u kojoj nisu iznijeli nikakve konkretne prijedloge za njezino suzbijanje. Umjesto toga, ušli su u raspravu koja je vlada korumpiranija i tako se izgubili u potpuno nekonstruktivnoj svađi s HDZ-om. Dio SDP-a smatra kako je Račan i ovdje pogriješio jer nije osobno nastupio već je umjesto njega to učinila Željka Antunović.

Rasprava o korupciji pokazala je još jedan loš aspekt Račanove politike posljednjih mjeseci, a to je nejasan stav oko eurointegracija. Premda je posve neupitno da SDP podržava ulazak u Europsku uniju, u barem tri slučaja napravljene su ozbiljne pogreške. Prva je Račanova najava kako bi se mogao povući iz Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, a sve zbog Sanaderovih uvreda kako je "lijen i nesposoban". Reakcija SDP-ova šefa bila je potpuno pogrešna jer je pristup Uniji nacionalni interes koji ne može ovisiti o njegovoj povrijeđenoj taštini tim više jer je poznato da Račan o Sanaderu misli - najpristojnije rečeno - da premijer raspolaže manjkom znanja i poštenja. Njih dvojica se ne respektiraju, i upravo zato čelnik opozicije se ne smije vrijeđati kada mu premijer javno kaže što misli o njemu. Posebno su bespredmetne uvjetovane najave, "kako će razmisliti o izlasku iz Nacionalnog odbora". Drugi veliki gaf napravio je Gvozden Flego javnom optužbom da hrvatski pregovarači šalju lažne podatke o stanju u domaćoj znanosti. Čak i bliski Račanovi suradnici drže da je Flego pogriješio, ali cijelu stvar pokušavaju minorizirati opaskom kako je poglavlje znanost i školstvo, jedno od najmanje važnih u pregovorima s Europskom unijom. Dodaju kako se radi o sukobu koji će ionako biti stavljen ad acta. Treći promašaj bila je rasprava o antikorupcijskom dokumentu koji sadrži konkretna vladina obećanja izmjene pojedinih zakona. Riječ je o uvjetu koji je postavila EU za nastavak screeninga u pravosuđu, dakle, još jednom pitanju koje traži opći konsenzus. Umjesto da iznesu konkretne prijedloge pa čak pokušaju prije rasprave postići dogovor svih važnih stranaka, esdepeovci su ušli u jalovu svađu s vlastima.

Naravno da pritom nisu postigli ništa jer HDZ ima kudikamo snažniji utjecaj u medijima i sve se svelo na uobičajeno međustranačko prepucavanje u kojem je Sanader iznio još nekoliko optužbi protiv Račana. Dodatni problem koji se otvara predstavljaju i odnosi SDP-a i ostatka opozicije. Račanova podrška Flegi izazvala je sukob s HNS-om čiji je član Pero Lučin, vođa pregovaračkog tima za znanost. HNS trenutačno ne kritizira esdeopeovce samo zato jer su slabi, ali ako uspiju podignuti rejting neće pokazati nimalo zadrške u borbi za prevlast na lijevom centru. Još veći jaz se stvara u odnosima s HSS-om, posebno nakon dolaska Josipa Friščića. Koliko god su pretjerane najave prema kojima je HSS već prešao u HDZ-ov tabor, najvažniji Friščićevi suradnici tvrde da ih Račanovo ponašanje - nervira. "SDP je malo izgubio kompas i očekuju da ih bespogovorno slijedimo samo zato jer smo oporba, a oni imaju najviši rejting. Tako više neće ići jer imamo vlastiti interes i surađivat ćemo s onima koji će ispunjavati zahtjeve HSS-ovih birača. Završimo s politikanstvom u kojem morate a priori biti s ili protiv nekoga jer ste u oporbi. Važni su konkretni programi, a ne nudi li ih HDZ ili SDP", ispričao je u nedjelju jedan od vodećih haesesovaca. Kao argument protiv Račana iznosi SDP-ov zahtjev za smjenom Damira Polančeca o kojem oporba nije konzultirana.

"U SDP su se uvrijedili kada smo ih odbili, a radi se o tome da je Ivica Račan morao sazvati sastanak oporbe na kojem bismo raspravili o ovoj ideji. Još gori je Tonino Picula koji je izjavio da će u Velikoj Gorici formirati vlast, a ako neće imati dovoljnu većinu, tada će pozvati i HSS. Tako neće ići jer ponavljam da sada gledamo vlastite interese i od općina do državne razine ćemo postavljati uvjete i koalirati sa strankama koje su ih u stanju provesti. Više nema svrstavanja uz oporbu bez konkretnih i preciznih sadržaja", zaključuju u HSS-u. Prvi ispit za Ivicu Račana bit će lokalni izbori koji će se iduće nedjelje održati u Velikoj Gorici, Požeškoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Jednim dijelom oni će pokazati snagu SDP-a i HDZ-a, ali puno važnije će biti postizborno ponašanje ostalih stranaka. U Turopolju je prilično izvjesno da HSP i HSS prelaze HDZ-u i ako Piculina lista ne osvoji većinu, teško će naći partnera. Slično je i u Požegi, dok u Dubrovačko-neretvanskoj županiji predizborna istraživanja govore o prednosti vladajuće stranke. Kako god ispalo, izgleda da će Ivica Račan morati izići sa svojim konkretnim premijerskim programom koji bi trebao osigurati prosperitet Hrvatske, puno ranije nego je to želio. Račanove pogreške Najave izlaska iz Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Optužbe Gvozdena Flege da se lažiraju podaci o znanosti Nepripremljenost za raspravu o korupciji Optužbe za Aferu Liburniju sa zakašnjenjem od osam mjeseci Izostanak konkretnog gospodarskog i socijalnog programa Toleriranje javnih sukoba u SDP-u Potpuni neuspjeh u suradnji s ostatkom oporbe Distanciranje od političkih predstavnika manjina

>email to:Robert Bajrusi

Vezane vijesti

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi...

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi Hrvatska'

U povodu 4. godišnjice smrti bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana, izaslanstvo SDP-a koje je vodio čelnik stranke Zoran Milanović danas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika