Objavljeno u Nacionalu br. 542, 2006-04-03

Autor: Mislav Šimatović

FINANCIJSKI SKANDAL U AUSTRIJI

Hypo u političkom ratu preko banaka

Afera s gubicima Hypo banke posljedica je šireg skandala sa sindikalnom bankom Bawag, koji je pokušao iskoristiti Jörg Haider za politički uzlet

Iako afere u dvije austrijske banke naoko nemaju izravne veze jedna s drugom, postale su dio iste političke igre i dogovora između vladajuće Narodne stranke premijera Wolfganga Schüssela, Socijaldemokratske stranke i desničarskog vođe Jörga HaideraIako afere u dvije austrijske banke naoko nemaju izravne veze jedna s drugom, postale su dio iste političke igre i dogovora između vladajuće Narodne stranke premijera Wolfganga Schüssela, Socijaldemokratske stranke i desničarskog vođe Jörga HaideraProtekla dva tjedna Austriju potresa jedan od najvećih bankarsko-političkih skandala u povijesti te zemlje, u koji su upleteni čelni ljudi Socijaldemokratske stranke i Saveza sindikata, ali i koruški poglavar Jörg Haider i Hypo Alpe Adria banka, koja je u većinskom vlasništvu pokrajine Koruške. Afera koja je počela prije dva tjedna otkrićem da je sindikalna banka Bawag, četvrtka po snazi u Austriji, na špekulativnom trgovanju devizama ostvarila gubitke veće od milijardu eura, potresla je austrijsko financijsko tržište, a mogla bi utjecati i na rezultate parlamentarnih izbora na jesen. Najvažnija posljedica afere bit će promjena situacije na austrijskom bankarskom tržištu, što će se osjetiti i u Hrvatskoj gdje, uz dvije talijanske banke, većinu bankarske aktive drže najveće austrijske bankarske grupacije. U petak, 31. ožujka, samo desetak dana nakon izbijanja afere Bawag, Austrijska agencija za kontrolu financijskih tržišta poslala je revizore u korušku Hypo Alpe-Adria banku zbog gubitaka od nekoliko stotina milijuna eura uzrokovanih spekulacijama iz 2004.

Za Hypo Alpe Adria banku, koja je snažno prisutna u Hrvatskoj, istraga je vrlo nezgodna zbog planiranog izlaska na burzu sljedeće godine. No predsjenik uprave Hypo Alpe Adria banke isti je dan u Beču sazvao konferenciju za novinare, gdje je rekao da će banka premostiti gubitke te da se aktualna situacija neće odraziti na klijente. Isto su priopćili iz podružnice banke u Zagrebu, napomenuvši da je banka prošle godine imala rekordnu dobit u Hrvatskoj u iznosu od 201 milijun kuna. Iako afere u dvije austrijske banke naoko nemaju izravne veze jedna s drugom, postale su dio iste političke igre i dogovora između vladajuće Narodne stranke premijera Wolfganga Schüssela, Socijaldemokratske stranke i desničarskog vođe Jörga Haidera.

Bawag banka, u vlasništvu Federacije radničkih sindikata, koji su pak pod kontrolom socijaldemokrata, na skandalozan način izgubila je u Sjedinjenim Državama više od milijardu eura na rizičnom deviznom poslovanju. Novac je bio pohranjen na off-shore računima, a glavni osumnjičeni za taj gubitak je Wolfgang Flöttl, sin bivšeg direktora Bawaga. Protiv njega i vlasnika američke brokerske kuće Refco, preko koje je Bawag spekulirao s devizama u Americi, bečki državni odvjetnik 28. ožujka izdao je uhidbeni nalog. Bawag je, prema optužbi, Flöttlu posuđivao stotine milijuna eura kako bi u SAD-u dilao s devizama dok je na čelu banke bio njegov otac.

Transakcije na kojima je Bawag izgubio više od milijardu eura odvijale su se na Karibima. Pod istragom državnog odvjetnika našli su se i drugi čelnici Bawaga, ali i radničkog sindikata koji su povezani sa Socijaldemokratskom strankom Austrije. Četiri od osam članova nadzornog odbora Bawaga podnijela su neopozivu ostavku, a na povlačenje s mjesta predsjednika Federacije radničkih sindikata, koja je 100-postotni vlanik Bawaga, prisiljen je i Fritz Verzetnitsch zbog njegove uloge u prikrivanju bančinih karipskih gubitaka.

Posebno je nezgodno da je Federacija sindikata tajnim dogovorom iz 2000. dala novčano jamstvo za Bawagove rizične poslove, što je ugrozilo novac članova sindikata. Verzetnitsch je podnio ostavku i na mjesto socijaldemokratskog zastupnika u austrijskom parlamentu. Čini se da će spomenute ostavke biti jedina posljedica afere za autrijske socijaldemokrate jer se u čitavu stvar umiješao kancelar Schussel, njihov politički protivnik. Odmah nakon izbijanja afere ankete su pokazala da socijaldemokrati gube podršku javnosti te da neće moći ugroziti Schüsselove vladajuće narodnjake na predstojećim izborima. No pokazalo se da Schüsselov interes u ovoj aferi nije politički nego financijski. U pregovorima koji su uslijedili između narodnjaka i socijaldemokrata Schüssel je obećao da neće iskoristiti aferu Bawag kako bi napadao socijaldemokrate i s njima povezane sindikaliste, za čije se čelnike sada pokazalo da su prilično lagodno živjeli na račun Bawaga.

Zauzvrat, zatražio je da se Bawag proda jednoj od dviju vodećih banaka u Austriji, koje su, za razliku od sindikalne banke Bawag, bliske konzervativnoj političkoj opciji. Na taj bi način socijaldemokrati izgubili kontrolu nad bankom preko koje su imali snažan financijski i gospodarski, a samim time i politički utjecaj u Austriji. Da stvar za socijaldemokrate bude gora, četvrtka banka po snazi s 1,4 milijuna klijenata i više od 57 milijardi eura aktive došla bi pod kontrolu konzervativaca. U četvrtak, 30. ožujka, samo nekoliko sati nakon Verzetnitschove ostavke, objavljeno je da je austrijski savez sindikata odlučio prodati Bawag banku, i to isključivo nekoj austrijskoj banci ili financijskoj kući. Schüsselov ministar financija Karl-Heinz Grasser odmah je izjavio da je zadovoljan odlukom Saveza sindikata, dodajući da je novi vlasnik potreban kako bi banci, koja je vrlo važna za austrijsko financijsko tržište, donio toliko potrebnu stabilnost i sigurnost. Interes za kupnju Bawaga odmah su pokazali Schüsselovim konzervativcima bliske banke Raiffeisen Zentralbank i Erste Bank.

Kao mogući kupac spominje se i vodeća austrijska osiguravateljska kompanija Wiener städtische allgemeine Versicherung. No dogovor narodnjaka i socijaldemokrata umalo je poremetio vodeći austrijski desničar i poglavar pokrajine Koruške Jörg Haider. On je krizu Socijaldemokratske stranke uzrokovanu aferom Bawag pokušao iskoristiti za ponovni politički uzlet i povratak u parlament. Nakon prošlogodišnjeg raspada njegove Slobodarske stranke, koja je dotad bila u vladinoj koaliciji sa Schüsselovim narodnjacima, Haider je osnovao novu stranku - Savez za budućnost Austrije, a njegov politički utjecaj sveo se na jednu regiju. Stoga je iskoristio aferu Bawag kako bi javno napao socijaldemokrate i smanjio im šanse na sljedećim izborima i ujedno započeo predizbornu kampanju. Kao odgovor na Haiderove napade, socijalisti su izvukli aferu s milijunskim gubicima koruške Hypo Alpe Adria banke, koja je u petak kulminirala ulaskom financijske kontrole u banku. Iako se u slučaju Hypo Alpe Adria banke radi od deset puta manjim gubicima, za Haidera bi ta afera mogla imati kudikamo veće posljedice nego afera Bawag za socijaldemokrate. Naime, Haider od novca dobivenog nakon prodaje dionica Hypo Alpe Adria banke na bečkoj burzi namjerava financirati velike infrastrukturne projekte u pokrajini Koruškoj i tako povećati političku podršku.

Zbog afere s deviznim malverzacijama izlistavanje na burzi moglo bi biti odgođeno. Ako javna ponuda dionica i bude u planiranom roku, negativan publicitet oko Hypo Alpe Adria banke mogao bi odvratiti investitore od ulaganja u banku, što bi znatno smanjilo i cijenu dionice. U takvoj situaciji čini se da je Hypo Alpe Adria banka samo kolateralna žrtva u političkim igrama vodećih austrijskih stranaka. Dio gubitaka od 125 milijuna eura koji su nastali špekulativnim poslovanjem u 2004. i 2005. već je očišćen u bilanci banke, a kako bi spriječio daljnju štetu, o gubicima je javnost izvijestio osobno predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer. Izjavivši da je vrlo zadovoljan brzim djelovanjem nadzornih tijela banke, podršku mu je dao i nekadašnji Haiderov stranački kolega ministar financija Karl-Heinz Grasser.>

email to:Mislav Simatovic

Vezane vijesti

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Bivši predsjednik uprave Hypo-Alpe-Adria banke Wolfgang Kulterer nepravomoćno je osuđen u četvrtak na sudu u Klagenfurtu na tri i pol godine zatvora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika