04.04.2006. / 09:37

Autor: Ana Kirin

TUŽBA

Ilisha Jarett traži od Hrvatske milijun kuna

Odvjetnik američke košarkašice Ilishe Jarett podnio je Državnom odvjetništvu tužbu zbog naknade štete koju je košarkašica pretrpjela nakon što je bivši glasnogovornik policije u Gospiću Jozo Milas objavio njezin identitet i detalje seksualnog nasilja koje je prijavila policiji. Zbog pretrpljenih duševnih boli nakon što su se njeno ime i fotografija uz eksplicitne opise seksualnog nasilja tjednima objavljivali u medijima, Ilisha Jarett, preko svog odvjetnika Dragana Jovanića od Hrvatske traži 750.000 kuna. Jovanić tvrdi da je Ilisha Jarett, osim psihičke, pretrpjela i materijalnu štetu jer je nakon tog skandala dobivala ugovore s iznosima nižima nego ranije, pa državu traži dodatnih 275.000 kuna. Nakon skandala u Gospiću protiv glasnogovornika Joze Milasa proveden je stegovni postupak i izrečena mu je uvjetna kazna prestanka radnog odnosa u trajanju od godinu dana. Josu Mraovića, gospićkog poduzetnika kojeg je Ilisha Jarett optužila za seksualno nasilje oslobodio je sudac Branko Milanović i skandalozno ustvrdio da guranje prsta u anus, za što ga se teretilo, nije seksualno nasilje, već je isto što i rukovanje. Sudski postupak protiv Mraovića sada je u žalbenom postupku na Vrhovnom sudu.

U nastavku vam prenosimo dio svjedočenja Ilishe Jarett ekskluzivno objavljenog u Nacionalu deset dana nakon što je u javnost izašlo sramotno obrazloženje presude u kojem sudac Milanović nasilnu penetraciju prstom muškarca u analni otvor žene izjednačava s rukovanjem, "jer ni prst ni anus nisu spolni organi":

"Spavala sam u krevetu i čula kucanje na vratima. Kucanje se ponovilo drugi put, na što se nisam htjela odazvati, a kad se treći put ponovilo, ustala sam iz kreveta. Otišla sam do vrata i mislila da je to moja kolegica iz tima. Upitala sam ju: 'Rhonda što želiš?' i otvorila vrata sobe. Vidjela sam okrivljenog (Jozu Mraovića, op. a.) i upitala ga što želi. On je napravio buku, kao glas dao od sebe i ušao u sobu, da me odgurne od sebe, zatim sam ja uzmaknula unatrag, a okrivljeni je ušao i zatvorio vrata. Pitala sam ga što želi. On je rekao na engleskom 'dođi' misleći pritom na krevet zato jer su vrata bila ispred mene, a krevet iza, a to je bio smjer u kojem se kretao. Rekla sam 'ne' šokirana i pitala ga što želi. Zatim je on uhvatio moju ruku kao da me povede prema mome krevetu, zatim sam ja povukla ruku ne kao silom nego kao da se odbila od njega. Onda sam rekla: 'Ne! Što želite od mene?' Pitala sam ga zašto je ovdje, opet rekla 'ne', a on je rekao 'dođi, zašto ne? Misleći prema krevetu. Dok je stajao ispred mene, primio me za glavu kako bi me privukao da ga poljubim, a ja sam povukla glavu unatrag. On je zatim napravio korak unatrag, ali je uhvatio moj ogrtač. Kad je to učinio, vidio je da na sebi nemam nikakve odjeće osim toga, zatim je ponovo napravio zvuk, buku i zatim je sebe dodirnuo. Molila sam ga da ode, a zatim je pristupio jako blizu. Desnom me je rukom uhvatio oko pasa, a svoju lijevu stavio je ispod mog ogrtača kao da traži područje moje vagine kako bi umetnuo svoj prst, ali nije prst stavio u područje vagine nego u anus. Odgurnula sam ga od sebe zato jer situacija postala takva da je više nisam mogla podnijeti, odgurnula sam ga svojim laktom, ali ne punom snagom, više odmaka radi. Kad sam vidjela da je posrnuo, otvorila sam vrata i gurnula ga van", stoji u iskazu koji je 25. svibnja u Gospiću Ilisha Jarrett dala istražnom sudcu Dušanu Sporčiću.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika