Objavljeno u Nacionalu br. 542, 2006-04-03

Autor: Nacionalova redakcija

PROSVJETNI SKANDAL

Ravnatelj privatne škole ilegalno ima dječji vrtić

Kontroverzni ravnatelj privatne osnovne škole Kreativni razvoj dr. Martin Časl uskoro bi se mogao naći na udaru prosvjetne inspekcije i dječje pravobraniteljice. Nedavno je iz grupe za predškolski odgoj izbacio šestogodišnju djevojčicu Karlu Cerić jer je svojim prijateljima dijelila naljepnice dječjeg vrtića kojeg je vlasnik njezina majka Irena Cerić.
Časl je djevojčicu izbacio iz škole bez ikakvog prethodnog upozorenja ili razgovora s Karlinim roditeljima, koje je Časl dočekao na vratima škole zajedno sa zaštitarom. Kako smo doznali, Karla je posve slučajno iz garaže svoga oca koji ima tiskaru uzela nekoliko naljepnica, a da o tome roditelji nisu ništa znali. Umjesto da razgovara s roditeljima o okolnostima koje su dovele do toga da Karla donese u školu sporne naljepnice, te ih upozori da to nije primjereno Časl je otišao korak dalje. Na svoju je ruku ispitivao šestogodišnje dijete, i to bez nazočnosti roditelja i pedagoga, što je bilo nedopustivo, jer je dijete bilo prestrašeno. O tome će svoju riječ dati nova dječja pravobraniteljica. Časl je svojim postupkom izbacivanja djevojčice iz predškolskog odgoja vjerojatno učinio presedan u Hrvatskoj. Časl je pojavu naljepnica u školi smatrao izravnim napadom njegove konkurencije premda je mjesecima znao da je Irena Cerić vlasnica triju vrtića u Zagrebu.
Obitelj Cerić smatra kako su razlozi posve drugi. Naime, dva tjedna prije tog događaja prema obitelji Cerić su u školi bili vrlo ljubazni. Međutim, Cerići nisu htjeli da Karla nastavi nakon vrtića i osnovnu školu kod Časla, a to su dali do znanja kad nisu uplatili 300 kuna za navodno testiranje djece iz predškolskog odgoja za nastavak školovanja.
Uz sve spomenuto, Nacional je doznao kako Časl od grada Zagreba nikada nije dobio verifikaciju minimalnih tehničkih uvjeta za odvijanje predškolskog odgoja. Premda je verificirao program, Časl nije dobio dozvolu za rad predškolskog odgoja, što znači da su u pitanje došli i njegovi brojni ugovori s roditeljima koji su namjeravali upisati djecu u predškolski odgoj, a oni koji već imaju upisanu djecu shvatili su da ona pohađaju poluilegalnu ustanovu.
Kreativni razvoj pohađali su ili pohađaju djeca ili unuci predsjednika Mesića, bivših saborskih zastupnika Ivića Pašalića i Ljube Ćesića, odvjetnika Ante Nobila, vlasnika lanca pizzerija “Baschiera” Vladimira Baschiere, HTV-ove novinarke Sunčice Findak, generala Ante Rose, generala Antona Tusa, televizijskog voditelja Siniše Svilana, filmskih redatelja Vinka Brešana i Jakova Sedlara, ginekologa Asima Kurjaka, počasnog konzula Gvineje Bisau. Škola Kreativni razvoj stekla je posljednjih godina elitistički ugled i postala stvar prestiža ponajviše zbog imena poznatih roditelja koji su bili spremni godišnje izdvajati 27.000 kuna za školarinu.

Vezane vijesti

Akcić velikih prilika

Akcić velikih prilika

Ono što Martin Scorsese stalno nagovještava, no nikako ne ostvaruje - napuštanje visokobudžetnog Hollywooda i okretanje nezavisnim korijenima - u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika