02.07.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

SAD I UJEDINJENI NARODI

SAD NAMJERAVA ULAGATI VETO NA SVE UN-OVE MIROVNE MISIJE


«Svaki put kad će se postaviti pitanje produljenja UN-ovih mirovnih misija, razmotrit ćemo mogućnost ulaganja veta» izjavio je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher. UN-ovi diplomati vjeruju kako je namjera SAD-a stopirati sve mirovne misije u cilju postizanja zahtjeva da se američki vojnici, pripadnici mirovnih snaga, izuzmu iz jurisdikcije Međunarodnog kaznenog suda koji je u ponedjeljak formalno započeo s radom, prenosi američki list «The Washington Times».
Nakon što je odbijen njihov zahtjev, SAD su uložile veto na produljenje mirovne misije u Bosni i time izazvale ogorčenje svojih tradicionalnih saveznika Britanije i Francuske. Iako je dogovorena trodnevna odgoda za donošenje konačne odluke o (ne)povlačenju američkih vojnika iz Bosne, američki diplomat u New Yorku izjavio je kako je «namjera SAD-a da u slijedeća tri dana pridobije Europu za svoj cilj, a ne da popusti europskim zahtjevima».
Dominique Mod`si, vodeći francuski politolog, izjavio je kako je «SAD-ov pokušaj sprječavanja rada Međunarodnog kaznenog suda motiviran arogancijom i neodgovornošću. Arogancijom zato što Amerikanci misle da su izvan i iznad zakona, a neodgovornošću jer će i oni jednog dana trebati ovaj svijet kojemu, u ostalom, i pripadaju», prenosi američki list «The New York Times».

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika