05.04.2006. / 18:25

Autor: Ante Pavić

CIA

Potvrđeno slijetanje navodnog zrakoplova CIA-e u Dubrovnik

"Naša zračna luka u evidenciji ima podatak da je zrakoplov registracijskog broja N4476S sletio u Dubrovnik 23. travnja 2005. iz Kartuma u Sudanu, a 25. travnja 2005. poletio za Sjedinjene Američke Države, no za drugi zrakoplov N313P koji navodi Amnesty International nemamo podataka da je bio u zračnoj luci", izjavio je Hini direktor zračne luke Dubrovnik Tonči Peović. Dodao je da, osim informacija o slijetanju i polijetanju zrakoplova N4476S, nemaju nikakvih informacija da su se bilo kakvi posebni putnici prevozili, izvozili i dovozili preko zračne luke. Peović je rekao da je zrakoplov bio u međunarodnom letu, odnosno tranzitu te da u zračnoj luci ne znaju što je i koga prevozio. Kazao je da mu je teško pretpostaviti da je netko mogao biti u zrakoplovu dva dana, a da ga nitko nije posjećivao. "Mi nemamo u evidenciji da je bilo kakvih putnika bilo. Iz njega je posada izašla i ušla s američkim putovnicama bez ikakvih posebnih procedura", rekao je Peović. Dodao je da tom zrakoplovu nisu davali nikakvu posebnu uslugu, osim redovite usluge prihvata i otpreme. "Ukoliko postoji tvrdnja da su određeni zrakoplovi prelijetali i slijetali u Hrvatsku i da su ih koristile neke strane tajne službe, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka ne može dati odgovore", kazala je glasnogovornica Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Marina Halužan. Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kazao je da je i po podacima granične policije u dubrovačku zračnu luku jednom sletio zrakoplov s registracijskim brojem koji navodi AI, no će više podataka imati tek u četvrtak.

Na web stranici Amnesty Internationala objavljeno je u srijedu da je zrakoplov američke obavještajne službe CIA kojim je prevozila osumnjičene za terorizam u dva navrata sletio i u zračnu luku Dubrovnik. Zrakoplov Boeing 737, kojim je prema tvrdnjama međunarodnih humanitarnih organizacija, CIA prevozila osumnjičenike u razdoblju od 2002. do 2005. godine Human Rights Watch navodi kao tip zrakoplova kojim je njemački državljanin Khaled al Masri, pogrešno osumnjičen za terorizam, prebačen iz Skoplja u Afganistan u siječnju 2004. godine. Taj zrakoplov navodi se i kao onaj "zrakoplov kojeg je CIA koristila za prebacivanje nekoliko zatočenika u i iz Europe, Afganistana, Bliskog istoka u 2003 i 2004. i koji je slijetao u Poljsku i Rumunjsku u okviru izravnih letova iz Afganistana u 2003. i 2004. godine". Zrakoplov je letio pod dva broja u tom razdoblju: N313P i N4476S. U izviješću se ne navodi nijedan drugi podatak o dva slijetanja tog zrakoplova u Hrvatskoj, pa tako ni koga je prevozio, niti neki drugi podatak o njegovim letovima preko Hrvatske. 

Amnesty International u izviješću piše da su Sjedinjene Države koristile privatne zrakoplovne tvrtke kao paravan za tajni prijevoz osoba osumnjičenih za terorizam u zemlje u kojima su ih mogli ispitivati i zlostavljati. Središnja američka obavještajna agencija CIA u svjetskim se medijima optužuje da je transportirala osumnjičene za terorističke akcije u suprotnosti s uobičajenim legalnim postupcima, u zemlje u kojima ih je mogla ispitivati i istodobno zlostavljati. Amnesty smatra da je riječ o tajnim letovima koji su omogućili "nestanak" mnogih "nepodobnih" osoba. U izvješću se navodi kako je riječ "o tajnim operacijama tijekom kojih su ljudi najprije uhićeni ili oteti, a zatim prebačeni na tajno mjesto u nekoj drugoj zemlji gdje ih se zlostavljalo ili se to još uvijek čini", piše Reuters.

Washington priznaje da ponekad prakticira transfere osumnjičenika izvan uobičajene procedure, što je, kako navodi, postupak poznat kao izručenje, no niječe optužbe o slanju takvih osoba u zemlje u kojima se prakticiraju zlostavljanja zatočenika, izvješćuje dpa. Među europskim zemljama čiji je zračni prostor, kao i zračne luke, koristila CIA spominju se uz Hrvatsku i Češka, Njemačka, Grčka, Italija, Makedonija, Malta i Rumunjska. Amnesty je pratio i analizirao kretanje zrakoplova privatnih tvrtki u razdoblju između 2001. i 2005. godine.

Vezane vijesti

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Afganistanski državljanin, zaposlenik američkog veleposlanstva u Kabulu, otvorio je u nedjelju navečer vatru u prostorima kojima se navodno koristi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika