07.04.2006. / 13:05

Autor: Hrvoje Perinić

HAAG

Gotovina: "Časni sude, nemam problema, sve je redu"

Ante Gotovina u petak se pojavio u sudnici Haaškog suda prvi put nakon izjašnjavanja o krivnji 12. prosinca 2005Ante Gotovina u petak se pojavio u sudnici Haaškog suda prvi put nakon izjašnjavanja o krivnji 12. prosinca 2005"Časni sude, nemam problema, sve je redu", odgovorio je Gotovina na pitanje malteškog suca Carmela Agiusa o njegovom zdravstvenom stanju u "fizičkom i mentalnom smislu" te ima li kakvih prigovora na boravak u pritvoru Haaškog suda. General Ante Gotovina u petak se pojavio u sudnici Haaškog suda prvi put nakon izjašnjavanja o krivnji 12. prosinca 2005., na statusnoj konferenciji na kojoj se razmatralo stanje u predraspravnom postupku. Statusna konferencija se, prema pravilima Haaškog suda, mora održati svakih 120 dana, kako bi se omogućilo optuženom te dvjema stranama u postupku da rasprave pitanja vezana uz vođenje postupka.

Luka Mišetić, voditelj Gotovininog odvjetničkog timaLuka Mišetić, voditelj Gotovininog odvjetničkog timaGotovinu je na statusnoj konferenciji zastupao njegov branitelj Luka Mišetić, dok drugi branitelj Greg Kehoe do njezinog održavanja još nije dobio akreditaciju. Agius je konstatirao da je Tužiteljstvo 20. veljače podnijelo prijedlog za spajanje postupka protiv Gotovine s onim protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača te za dopunu optužnice protiv Gotovine, kako bi se ona mogla objediniti s onom protiv dvojice generala. Sudac Agius odobrio je Mišetićev zahtjev i pomaknuo rok za preliminarne prigovore na formu optužnice i spajanje suđenja do 21. travnja, a optužbi je dao rok do 28. travnja za konsolidirani odgovor na podneske obrane. Mišetić je 4. travnja uložio odgovor na taj prijedlog, usprotivivši se spajanju postupka zbog potencijalnog sukoba interesa između optuženih i njihovih branitelja. Također je izrazio protivljenje prijedlogu za dopunu optužnice, navevši nekonzistentnost Tužiteljstva, koje u postupku protiv Slobodana Miloševića tvrdilo da je egzodus krajinskih Srba u Oluji 1995. bio organizirana evakuacija s ciljem da ih se naseli na Kosovu i u Republici Srpskoj, a u postupku protiv Gotovine da se radilo o etničkom čišćenju.

Fotogalerija

  • Ante Gotovina u petak se pojavio u sudnici Haaškog suda prvi put nakon izjašnjavanja o krivnji 12. prosinca 2005
  • Ulaz u policijsku stanicu gdje je Gotovina bio sproveden, snimio Niko Franjić
  • Uhićenje je bilo snimano
  • Ivo Pukanić i general u bijegu, Intervju 2003. godine
  • Luka Mišetić, voditelj Gotovininog odvjetničkog tima

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika